Förstasidan                                                    - för nöjes skull


 

 

 Anders Ekborg med ett förflutet i skånska Tollarp.

Anders Ekborg kommer hem till Kristianstad på söndag.

FOTO:  ANNA-LENA AHLSTRÖM

 

 

OM Anders Ekborg

Född:
9 oktober 1960 i Stockholm

Familj:
Hustru Lia, barnen Channa och Dina

Intressen:
Familjen, matlagning och golf (hcp 5,6)

 

Aktuell:

Konserter i Dalhalla, Kristian-stad m.m. Medverkan i en ny finsk film.

 

Han får ihop både en film- och en musikkarriär.

Med två karriärer och familj är det inte lätt att hålla kontakten med barndomsvännerna, men det går om man vill, menar Anders Ekborg.

FOTO: HÉLEN KARLSSON

 

Anders Ekborg hem till Tollarp

 

 

HEMVÄNDARE. Förra hösten släppte Anders Ekborg sin första cd, Äkta vara. På söndag framför han med sitt band, faktiskt hemma i Kristianstad, musik från skivan med rötter från Skåne. Du är ju gammal i gamet, hur kommer det sig att det inte blivit en skiva tidigare?

   – Jag har medverkat på många andras skivor och ville göra något eget, men jag ville inte göra en musikalskiva till, berätta Anders Ekborg. Det är hur han lyckas balansera mellan styrka och känslighet som lockar Anders publik. Många minns hans insats som Karl-Oskar i Kristina från Duvemåla, där han skickligt utnyttjar de motsägelsefulla dragen.

 

Två sidor

Anders Ekborg utbildade sig till sångare och skådespelare på Teater- och operahögskolan i Göteborg i mitten av 1980-talet. Förutom roller inom teater, tv och film har han etablerat sig som en av landets ledande sångare på scen – med huvudroller bland annat i Chess, Jekyll and Hyde, Evita, och Jesus Christ Superstar – och i olika konsertsammanhang. Nu kommer han med bandet där han själv står för sång, Lasse Jonsson och Bengt Magnusson på gitarr, Anders Lundquist, keyboard, Backa Hans Eriksson, bas och Peter Milefors på trummor. Och scenen i Kristianstads konserthus betyder något speciellt för Anders.

   – Jag har spenderat många somrar i Tollarp och Kristianstad under min barndom. Min bäste vän bor kvar och honom träffar jag regelbundet. De andra i det skånska kompisgänget ser han mest vid bröllop och andra stora stunder, det är inte helt lätt att få de lediga stunderna att räcka till.

Kristianstadtrakten är hemmaplan, dit han gärna återkommer. Senast var det i en konsert i mars 2004, då i en lite mindre konstellation. På söndag hoppas han också få möjlighet till en runda golf innan konserten börjar.

 

Duvemåla till Minnesota

Det var under sin studietid i Göteborg som Anders gjorde sin professionella scendebut i Zorba på Östgötateatern i Norrköping. I Göteborg blev sedan Anders kvar för att spela i West Side Story på Stadsteatern och i Backateaterns uppsättning av En Midsommarnattsdröm. Men 1990 lockade en rad radio- och teveproduktioner vid Dramaten i Stockholm. Anders filmdebut blev i Björn Skifs Drömkåken som följdes av Pelle Berglunds Polis Polis Potatismos.

   Kort därefter fick Anders en av huvudrollerna som Karl Oskar i Kristina från Duvemåla, 1995. I den musikalen medverkade han också på Göteborgsoperan innan den sattes upp på Cirkus i Stockholm i slutet av 1990-talet. Musiken blev en storsäljare och Anders tolkning av Vildgräs släpptes som singel, snart fick han också gästspela på andra sidan Atlanten med konsertversionen i Minnesota. 

 

Filmen lika viktig
Men Anders har vägrat lämna filmbanan. I Kjell Sundvalls film Tomten Är Far Till Alla Barnen (1999) spelade Anders mot sin bror Dan Ekborg och fler filmer blev det under 1999, dels Dödsklockan och thrillerserien Insider. Och så på scenen igen under hösten 2000, på Orionteatern i Stockholm där han spelade huvudrollen i föreställningen Josef Och Hans Bröder av den lettiske nationalpoeten Janis Rainis. Sedan har det rullat på i samma takt med huvudroller i den ena kända musikalen efter den andra. Alltid vid sidan om filmen - Anders har ju också varit med i SVTs storsatsning ”Snapphanar” och i den psykologiska thrillern ”Den som viskar”. Långfilmerna spelade han in samtidigt som slutredigeringen gjorde av första egna cd/dvd-skivan. Hur får du ihop allt samtidigt?

   – Det är ett evigt pusslande och inte så lätt att få ihop, när man har två karriärer som man kan säga att jag har på något sätt. Det handlar om att väga två saker mot varandra hela tiden.

 

Hem igen

På skivan samlas de konstformer som är Anders signum – bild, sång och ackompanjemang, som spelats in live på plats, där låten och videon är ett och samma framträdande. På skivan finns bland annat en duett med Tommy Nilsson och en då nyskriven låt av Benny Andersson och Björn Ulvaeus. Vad många inte vet är att skivan också har rötter från Skåne... och Italien.

   – Flera av låtarna kommer från tiden med gänget i Tollarp. Då var jag i 15-års åldern och umgicks bland annat med en äldre kille som utbildade sig och tog hem musik från Italien, avslutar Ekborg. Nu har låtarna från då översatts, spelats runt om i Sverige och till helgen ljuder de alltså hemma i Kristianstad igen.

 

Av Lill Eriksson, 070904

 

 

 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007