logga5 röd                                                  - för nöjes skull


Åsa spelar och sjunger i kampen mot barnsexhandeln

 

SOLIDARITET. Åsa Jinder sjunger och spelar, med ena foten i folkmusiken och den andra i visan till komp av Jonas Otter på gitarr. Men Jinder är inte bara riksspelman och kompositör – hon är Ecpat-ambassadör också.

 

Internationellt nätverk

Ecpat Sverige är en ideell förening som arbetar med att förebygga och stoppa alla former av barnsexhandel: barnpornografi, trafficking och barnsexturism. Den svenska underavdelningen ingår i organisationens internationella nätverk som sträcker sig över 70 länder.

    Den 24 maj är det premiär för ett nytt samarbete mellan kultur och solidaritet. Åsa Jinder kommer till Stallet i Stockholm i engagemanget Kultur mot barnsex-handel. Medverkar gör också journalisten och prisbelönta författarinnan Majgull Axelsson, en av grundarna av den svenska avdelningen. Hon har skrivit både reportage och böcker om gatubarn och barnsexhandel i tredje världen och under torsdagskvällen berättar och diskuterar hon utifrån sin bok Rosario är död.

 

Bodström ordförande

Det är nya Ecpatmedlemmen Riksföreningen för folkmusik och dans som driver scenen i centrala Stockholm. Målet med kulturkvällen är att etablera ett regel-bundet samarbete där folk- och världsmusiker och dansare skall medverka i Ecpats arbete.

    – Istället för att blunda för det hemskaste jag som förälder kan tänka mig, vill jag arbeta för att ställa musiken, dansen och vårt nätverk till förfogande för att göra dessa frågor synliga i samhället. Tystnad är det sista vi behöver. Jag vet att musikens kraft kan göra storverk, säger Eva Åström Rune, ordförande i RFoD. I Sverige valdes nyligen Thomas Bodström, ordförande i Riksdagens Justitie-utskott till ordförande i föreningen. Under sin tid som justitieminister arbetade han aktivt med samma mål som föreningen och ännu tidigare som advokat, företrädde han ofta brottsoffer utsatta för sexuella övergrepp.

 

Underbarnförklarad

Evenemangets dragplåster Åsa Jinder blev i slutet av 1970-talet Sveriges yngsta riksspelman.

    – Direkt efter mitt uppträdande i "Nygammalt" kom det fram en skivproducent och undrade om jag ville spela in ett album. På den tiden var inte musiker något som ungdomar drömde om att bli. Ordet kändis var knappt etablerat i unga kretsar. Jag tänkte vare sig på karriär eller kändisskap när jag svarade ja. Jag vet faktiskt inte vad jag tänkte på. Vi spelade in under två dagar, mixade den tredje. Inga klipp, jag spelade om och om igen tills det var felfritt. Jag blev underbarn-förklarad av musikkritikerkåren, folkmusikrecensenterna däremot, kritiserade mig  avsaknaden av folkdräkt. Att jag inte såg ut som jag skulle blev jag snabbt varse. Det var till att välja att gå in i skaran av näbbstövlar och palestinasjalar eller att vara sig själv. Jag valde det senare alternativet, utan någon annan värdering än att det varar längst.

    Med sin nyckelharpa har hon haft stora framgångar som skivartist, låtskrivare och författare. Men Åsa har också haft det tufft som ung. När hon var 27 år dog hennes mor och Åsa skrev boken Bli min mamma igen 1991, som sedan dess berört många barn till alkoholiserade föräldrar.

    Jinder har turnerat i 25 år över hela världen, spelat på Nobelfester, vunnit fyra grammis och var med om att vinna Eurovision Song Contest 1995 för Norge. Och numera tar hon även ton.

    – Det blev liksom nödvändigt efter att Cajsa Stina återvände till sitt, förklarar Åsa. 070516

 

LILL ERIKSSON

 

Visste du...

 

* cirka 1,2 miljoner barn är utsatta för trafficking,

däribland i sexuella syften.
* 120 000 barn, ungdomar och vuxna hamnar inom

EU varje år, 400-600 av dem hamnar i Sverige.
* Globalt är 50 procent av offren under 18 år.

Källa: Ecpat.se

 

åsa jinder 001

FOTO: RFOD/CARL HJELTE

 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007