|
![]() |
|
Vi testar: junibacken i juni
Skolorna har slutat, och Idas sommarvisa ljuder från baksätet i bilen. Junitestet för oss till de småländska skogarna, närmare bestämt till Vimmerby, i närheten av Astrid Lindgrens hemtrakter runt Näs. |
TEST. Sveriges författardrottning genom tiderna skulle fyllt 100 år i år och det firar man så klart i nöjesparken Astrid Lindgrens Värld. Hela 45 miljoner kronor investeras i parken i samband med 100-årsfirandet. Investeringar görs dels i byggnationen av en ny utställningshall. Det är också första gången sedan 1996 som en ny sagomiljö införs. Det är ön Saltkråkan, vars miljö byggts upp efter teveserien med familjen Melkerssons semesterdramatik. Ön längst ut i Stockholms skärgård har flyttats inomhus och här finns också Båtsman och några smådjur som gillar att retas med farbror Melker. Nya Saltkråkan gör att det finns aktivitet i parken ändra fram till jul.
Rymlig parkering Tidningens testpanel består denna gång av Jack, 7 år, Oskar, 5 år, och pojkarnas föräldrar. Tillsammans ska de se vad anläggningen egentligen går för. Beträffande de praktiska detaljerna är det mycket som ska stämma för att tillgodose en barnfamiljs behov. Här ligger parkeringsplatsen nära entrén och kommer man tidigt på förmiddagen behöver packningen inte bäras alltför långt. Det ryms många bilar, så alla bör få plats även under högsäsong. Avgiften på 20 kronor betalas till p-vakten vid inkörseln, som den här gången fick svara vänligt på frågor om områdets faciliteter.
Gå rätt håll I fjol gjorde temaparken rekordresultat. Resultatet ökade med 40 procent och antalet besökare räknas till omkring 385 000 per år, varav 361 000 kommer under sommaren. Astrid Lindgrens Värld är ett fristående aktiebolag, som till 100 procent ägs av Vimmerby kommun. Inträdet är snällast för de egna kommuninvånarna, för långväga besökare blir slutfakturan inklusive resa, logi och uppehälle i nivå med en billigare utlandsresa. Entrépriset inkluderar samtliga föreställningar och lek i de olika miljöerna. Det första som möter oss vid sagovärldens bensinstation i miniformat, är dragkärror i långa rader. För en sådan betalar vi ytterligare 20 kronor, denna gång till mackägaren, lastar på våra grejor och börjar rundturen på Bråkmakargatan. Det var fel. En snabb titt i parkguiden hade visat att man börjar åt vänster och slutar i souvenirshopen på vägen ut. Folkströmmen gör tvärtom, så nu fastnar barnen bland frestelserna i butiken, fattar inte vitsen med Lottas hus och mulnar till när de tvingas memorera och planera eventuella inköp till dagens slut.
Ett dussin shower Men mamma och pappa vill titta in hos bråkiga Lotta. Det var nämligen i just detta hus som teveinspelningarna gjordes i början av 1990-talet som de sett med sina barn. På vägen upp genom byn mot polishuset med sina fängslande celler och fräscha toaletter kommer plötsligt Kling och Klang cyklandes nedför gatan på en tandemcykel. De berättar om dagens första föreställning, som under huvudsäsongen blir hela 12 stycken, i Villa Villerkulla, Katthult, Körsbärsdalen, på Junibacken, runt Mattisborgen och på Karlssons tak. Vår testpanel blir imponerad av den höga kvaliteten på framträdandena, både sång och skådespel håller god klass. Det som en gång började med några barn som klädde ut sig, har under åren vuxit och blivit till en av Sveriges största teaterverksamheter sommartid.
Sommarlovet styr I dag finns över 100 personer knutna till nöjesparkens teateravdelning. Fram till skollovsstarten, 16 maj-8 juni hade man ett reducerat program med bara fyra föreställningar, eftersom de yngsta skådespelarna går i skolan då. När det gäller sista delen av säsongen får barnen ledigt från skolan. De kommer från området runt Vimmerby och repeterar tillsammans med övriga skådespelare drygt en månad innan premiären. – De väljs ut vid en audition under januari månad, men många har arbetat i parken föregående säsong, berättar Nils Magnus Angantyr som är marknadschef vid Astrid Lindgrens Värld.
Mitt i skådespelet Ingenstans går man säker på området. Bland de enkla men spännande attraktionerna, dyker de välkända figurerna upp i improviserad teater i ett samspel mellan publik och skådespelare. På picknickplatsen i gröngräset slipper vi överraskas som caféets gäster – av tjuvarna Dunderkarlsson och Blom. Efter en personlig sångstund med Rasmus och Paradis-Oskar som vi möter ute på luffen, hojtar fröken Bock från bakgården hemma hos Lillebror. Sedan får vi se hur Karlsson på taket tirriterar den städtokiga damen. – Det var den roligaste showen, tycker vår yngsta testperson Oskar som länge kommer att minnas hur intensivt Karlsson luktade i dammsugarpåsen. I bilen hem mot campingplatsen, när vi passerar Lönneberga och Mariannelund, görs en avslutande summering av dagen. Vad var bäst? – Allt var lika skoj, säger både Jack och Oskar men som utöver föreställningarna ändå ger höga betyg särskilt till rutschkanan vid Pippis sockerdrickaträd, Skorpans hemliga tunnel och dragbåtarna vid Rasmus lada.
Text & Foto: Lill Eriksson, 070625
|
FOTO: LILL ERIKSSON
Villa Villerkulla invaderas snart av ungar och föräldrar som tycks vilja stå på Pippis balkong och vinka. FOTO: LILL ERIKSSON
I nya miljön Saltkråkan får farbror Melker berätta varför han alltid badar med kläderna på. FOTO: ASTRID LINDGRENS VÄRLD
Publik och skådespelare tar en svängom på Katthult när Rasmus och Paradis-Oskar tittar förbi. FOTO: LILL ERIKSSON |
eventnews.se nyhetsarkiv Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket ©copyright eventnews.se 2007