Till förstasidan                                              för nöjes skull


 

 

 
biosalong roterad

Biopremiärer

 

Redaktör Marie Öhgren, 081215

Biotider på Din ort...

Bioguiden

 

 

Fredagen den 25 december

 

Australia

Baz Luhrman som skrev och regisserade Moulin Rouge är tillbaka med det romantiska eposet Australia, där han återvänder till sitt hemland och jobbar med två av landets främsta filmstjärnor; Nicole Kidman och Hugh Jackman.

FOTO: FOX FILM

Australia

 

Det storslagna australiensiska landskapet utgör bakgrunden till denna historia om brittiska aristokraten Lady Sarah Ashley (Nicole Kidman) som kommer till Australien i slutet av 30-talet för att leta efter sin man som åkt dit för att sälja deras ranch. När hon kommer fram finner hon maken död och att hennes enda tillgång är en boskapsranch lika stor som Belgien. För att rädda sin egendom måste hon tillsammans med en råbarkad boskapsfösare (Hugh Jackman) driva boskapen genom det oändliga, karga landskapet. Det blir en svindlande resa och tillsammans upplever de en kärleksaffär, hur andra världskriget drabbar Australien i och med Japanernas bombningar av Darwin och ställs inför val som kommer att förändra deras liv.

 

 

Fredagen den 15 december

 

Lasse-Majas Detektivbyrå

Hämndbegär och avancerade förklädnader ställer till det rejält för detektiverna som tvingas till finurligare och modigare aktioner än någonsin för att återställa ordningen i Valleby.

FOTO: SF FILM

Lasse-Majas Detektivbyrå

 

Från älskade böcker via SVT:s uppskattade julkalender 2006 blir nu LasseMajas Detektivbyrå biofilm i ett klassiskt matinéäventyr för hela familjen. I ”Kameleontens hämnd” blir Lasses och Majas uppdrag både svårare och farligare än tidigare.

   En mystisk bok om Vallebys grundare, Hertig Valle samt ett tio år gammalt fall gör sig påmint när märkliga ting börjar ske i Valleby kort efter att den beryktade Conny-Kameleont sluppit ut från fängelset. En dödskalle står i centrum när en serie mystiska händelser för Lasse och Maja djupare och djupare in i sitt hittills svåraste fall. I rollerna: Mathilda Grahn, Teodor Runsiö, Tomas Norström, med flera.

 

Skånefilm Golden Globe-nominerad

 

GOLDEN GLOBE. Nomineringarna inför Golden Globe-galan som äger rum i Beverley Hills om en månad presenterades igår, i kategorin Bästa utländska film nominerades bland andra Jan Troells skånska film Maria Larssons eviga ögonblick. Det är utländska nöjesjournalister som delat ut priset sedan 1944. Troell har vunnit en Golden Globe tidigare 1973 då han prisades för filmerna Utvandrarna och Nybyggarna. Flest nomineringar, fem stycken har filmerna The Curious Case of Benjamin Button, Doubt samt Frost/Nixon. Woody Allens Vicky Cristina Barcelona fick fyra nomineringar. Maria Larssons eviga ögonblick som går på bio just nu är också Sveriges Oscarsbidrag och gårdagens nominering kan eventuellt bana väg för en sådan vinst. 081212

 

Fredagen den 12 december

 

The Day the Earth Stood Still

Det här är en storslagen film med Keanu Reeves och Jennifer Connelly i huvudrollerna. Utomjordingen Klaatu (Reeves) kommer till jorden med uppdrag att rädda världen från människans angrepp och förstörelse. Hans lösning; att utplåna den mänskliga rasen helt...

   I rollerna ser vi förutom Keanu Reeves bland andra Jennifer Connelly, Kathy Bates och Jaden Smith. Filmen regisseras av Scott Derrickson.

 

The Day the Earth Stood Still

FOTO: FOX MOVIES

 

Livet från den andra sidan.

FOTO: SF FILM

Fredagen den 12 december

 

Livet från den andra sidan

 

Efter att ha varit död i hela sju minuter vaknar Bertram Picus (Ricky Gervais) mirakulöst upp och återvänder till livet. När han vaknar upptäcker han att han kan se spöken och att de alla vill ha något av honom. I rollerna: Téa Leoni, Greg Kinnear och Ricky Gervais.

 

Fredagen den 5 december

 

En julhistoria

 

En tragikomisk berättelse som kretsar kring en familjejul. Junon (Catherine Deneuve ) och hennes man Abels (Jean-Paul Roussillon ) äldste son, Joseph, drabbas av cancer. Han kan endast räddas av en ryggmärgstransplantation men finns det en lämplig donator i familjen? Ett drama om kärleken och döden, familjekonflikter och förlåtelse samt naturligtvis skuld. I rollerna: Catherine Denuve, Mathieu Amalrik, Melvil Poupaud, Chiara Mastroianni med flera.

En julhistoria

FOTO: FOLKETS BIO

 

 

Vi hade i alla fall tur med vädret - igen

Fredagen den 5 december

 

 

Vi hade i alla fall tur med vädret –igen

 

Nästan 30 år har gått och Gösta och Gun är pensionerade. Den här sommaren ska de resa till sonens bröllop i Göstas nyinköpta husbil. Gun vill egentligen flyga men går till slut med på att ta bilen och Gösta lovar att inte stressa upp sig utan att resan ska bli lugn och sansad.

   Naturligtvis blir det inte så, istället bjuds det på turbulenta möten med hungriga giraffer, förorättade raggare, obstinata barnbarn och inte minst en råtta med smak för husbilsinredning. Gösta och Gun spelas än en gång av Rolf Skoglund och Claire Wikholm.

 

Rolf Skoglund spelar återigen Gösta på semester.

FOTO: SF FILM

 

 

Happy Go Lucky

Fredagen den 28 november

 

Happy-Go-Lucky

 

Poppy är en obotlig optimist som alltid gör det bästa av alla situationer. Men som alltid i Leighs filmer finns det en mörkare sida till allt.

   I rollerna: Sally Hawkins, Alexis Zegerman, Eddie Marsan, Kate o'flynn, Sylvestra Le Touzel.

 

FOTO: SANDREWS METRONOME

 

 

Fredagen den 28 november

 

De ofrivilliga

 

”De ofrivilliga” är en tragisk komedi eller komisk tragedi om gruppens obevekliga påverkan över individen. I fem olika historier hamnar huvudpersonerna i vardagliga men katastrofala situationer där de ställs inför olika sidor av gruppmekanismen. Filmen visades i kategorin Un Certain Regard under filmfestivalen i Cannes 2008. I rollerna: Maria Lundqvist, Leif Edlund, Olle Liljas, Vera Vitali, Henrik Vikman med flera.

De ofrivilliga

FOTO: SF FILM

 


 

Han dokumenterar Winnerbäck

Lars Winnerbäck

Lars Winnerbäck plågas av pressen inför konserterna och gillar inte alls uppmärksamheten. FOTO: UNITED STAGE

 

I Gerttens nya film om Winnerbäck får man se artisten backstage, på scen naturligtvis med den Grammisbelönade låten Om du lämnade mig nu, framförd tillsammans med Miss Li – och på en låtskrivarresa till Berlin. Det låter kanske mer som en PR-film och inte så värst personligt, men regissören är tacksam för tillfället:

   – Jag har diskuterat en film om Winnerbäck under ganska lång tid. Nu kände Lars plötsligt sig redo för att släppa en filmare in på livet och jag är glad att jag fick chansen, säger Magnus Gertten.

 

Hur pass nära tycker du att du kommer? Vilka var ramarna eller kunde ni skapa fritt?

   – Jag hade fria händer att göra den historia jag ville. Det var fantastiskt kul att följa med Lars på hans turné, inte minst för att se samspelet mellan honom och hans entusiastiska fans. Fansen har också en roll i filmen, vilket föll sig naturligt, fortsätter Gertten.

   Han startade sitt filmbolag i Malmö tillsammans med Stefan Berg 1998 och har förutom alla filmerna också producerat dvd-serien Mitt Hjärtas Malmö. Han uppger själv att han inspireras av barerna på Möllevången, ”sitt hopplösa favoritlag Malmö FF”, gamla dammiga filmrullar och skramliga elgitarrer. 081119

 

LILL ERIKSSON

FILM. En dokumentärfilm om artisten Lars Winnerbäck får premiär om en dryg vecka. Filmen som också kan betecknas som en konsertfilm är inspelad under sommarens turné i Sverige. Den handlar om rockartisten som valt bort i stort sett all annan media. För fem år sedan tröttnade nämligen Lars Winnerbäck på att ge intervjuer och valde envägskommunikation via hemsidan, skivorna och konserterna.

 

Skånefilmare med till Berlin

I nya filmen Solen i ögonen, som också är en låttitel, låter han filmteamet komma lite närmare. Filmen är producerad av Auto Images i Malmö och regisserad av Magnus Gertten, en av upphovsmännen bakom uppmärksammade dokumentärer som Blådårar-filmerna, Guldbagge-nominerade Gå loss och den Silverdocs-prisade Rolling Like a Stone.

 

Magnus Gertten

Malmöfilmaren Magnus Gertten tycker det är ett privilegium att få ta del av människors livsberättelser.

 

Fotnot. Filmen om Lars Winnerbäck har premiär nästa fredag 28 november på bland annat följande sydsvenska orter; Spegeln, Malmö - Kino, Lund - Scala, Båstad - Bio Borgen, Osby - Biografföreningen, Tomelilla - Folkets Hus Bio, Åseda - Bio Tranan, Tranemo.


 

Fredagen den 21 november

 

Madagaskar 2

 

Denna uppföljare får röster av idel svenska kändisröster. Anders Lundin och Regina Lund är några av de som medverkar i talet. Alla gamla vänner är tillbaka igen, lejonet Alex, zebran Marty, giraffen Melman, flodhästen Gloria såväl som Kung Julian, Maurice och Pingvinerna. I denna uppföljning försöker de ta sig från Madagaskar tillbaka till New York - med hjälp av ett krashat plan pingvinerna försökt att lappa ihop. Mot alla odds lyckas de lyfta planet och gänget ser fram emot att komma hem till tryggheten i Central Park Zoo...när de nödlandar på savannen i Afrika...

Madagaskar 2

Svenska röster av Björn Kjellman, Anders Lundin, Michael Nyqvist, Regina Lund, Niclas Wahlgren, Mikael Tornving och Claes Ljungmark.

FOTO: UIP

 

 

The Pineapple Express

Fredagen den 14 november

 

The Pineapple Express

 

The Pineapple Express handlar om två knarkande loosers som blir vittnen till ett mord som begås av en polis. Pundaren (Seth Rogen) och hans knarklangare (James Franco) tvingas till en galen flykt undan en som vill tysta dem. I rollerna: Seth Rogen, James Franco, Rosie Perez, Amber Heard, Danny Mcbride.

 

 

FOTO: SONY PICTURES

 

 

Fredagen den 14 november

 

The Rocker

 

The Rocker är en komedi om den misslyckade trummisen Robert “Fish” Fishmen som får en andra chans att bli den stora trumslagare han redan vet att han är. Fish var en gång en svettig, passionerad medlem i hårdrocksbandet Vesuvius, men tyvärr kastades han ut ur bandet precis innan de blev världsberömda. Först 20 år senare får Fish återigen möjligheten att förverkliga sin dröm… I några av rollerna ser vi Christina Appelgate (”Anchorman”), Josh Gad (”21”), Will Arnett (tv-serien ”Arrested Development”) och Emma Stone (”Supersugen”). The Rocker regisseras av Peter Cattaneo.

The Rocker

I huvudrollen som Fish ser vi Rainn Wilson från tv-serien ”The Office”. FOTO: FOX FILM

 

 

Fredagen den 7 november

 

 

Niko

FOTO: ANIMA VITAE, CINEMAKER MAGMA FILMS

Niko

Niko är ett animerat äventyr som handlar om den lilla renpojken Niko. Mest av allt i hela världen skulle han vilja kunna flyga precis som sin riktiga pappa, en av de coola renarna som tillhör Tomtens legendariska flygande kår. Niko har aldrig träffat sin riktiga pappa och ingen tror på hans historier om honom heller. Men efter en vargattack i Nikos hem ger han sig ut genom isande snöstorm och farlig terräng på det farliga uppdraget att hitta sin riktiga pappa. Med på sin resa har han sin vän och låtsas pappa Julius – en klumpig flygande ekorre. De får också sällskap av den tjusiga och sjungande vesslan Wilma som hittar till Tomtens hem.

 

 

Fredagen den 7 november

 

 

Unge Freud i Gaza

 

Ayed är en ung palestinsk psykolog i Gaza, som vi följer under två år. På hembesök med terapi till unga Inas i självmordstankar, till Maysa med traumatiska upplevelser, till Abed – en före detta självmordschaufför. En komisk och tragisk film från de ”hemliga rummen” i krigets Gaza – isolerat från omvärlden.

 

 

 

FOTO: FOLKETS BIO

Unge Freud i Gaza

 

Onsdagen den 5 november

 

 

Burn after reading

George Clooney, Frances McDormand, Brad Pitt och John Malkovich har några av rollerna i Burn After Reading.

FOTO: SF FILM

 

Burn After Reading

Osbourne Cox är en CIA-agent som kämpar för att hålla näsan ovanför ytan. Han kommer ingenstans vare sig när det gäller jobb eller äktenskap och dessutom har han problem med spriten. Harry Pfarrer jobbar på finansdepartementet och är mer än lovligt fåfäng. Sin fritid ägnar han bland annat åt Internetdejting bakom ryggen på sin fru, att konstruera sexleksaker i källaren och dessutom har han ett förhållande med Osbourne Cox missnöjda hustru. När Osbourne får sparken bestämmer han sig för att skriva sina memoarer, även om han faktiskt inte har något alls att berätta om. Men ett utkast råkar hamna på villovägar och Harry Pfarrers andra älskarinna, vid sidan om Osbournes hustru, och hennes kollega är övertygade om att de lagt vantarna på superhemlig information och tror att de kan utöva utpressning för att tjäna pengar på det de vet. Kärlek och affärer trasslar ihop sig och till sist vet ingen vem som kan lita på vem och frågan som alla till sist ställer sig är: hur smarta är de egentligen hos CIA?

 

 

James Bond –

Quantum of Solace

 

Filmen tar vid direkt där James Bond (Daniel Craig) avslutade det högexplosiva äventyret i Casino Royale. Sviken av Vesper, kvinnan han älskade, kämpar 007 mot att göra sitt nya uppdrag till en personlig hämnd. Övertygad och beslutsam att finna sanningen, förhör Bond och M (Judy Dench) Mr White (Jesper Christensen), som avslöjar att organisationen som utpressade Vesper är långt mer komplex och farlig än någon kunnat ana.

  

Kämpar mot alla

Underrättelsetjänsten lyckas koppla en MI6-avhoppare till ett bankkonto på Haiti. På plats blir Bond genom olika identitetsförväxlingar presenterad för den vackra men oberäkneliga Camille (Olga Kurylenko), en kvinna som är ute efter sin egen vendetta. Camille leder Bond direkt till Dominic Greene (Mathieu Amalric), en hänsynslös man med en ledande roll i den mystiska organisationen.

   På ett uppdrag som leder honom till Österrike, Italien och Sydamerika upptäcker Bond att Greene planerar att ta total kontroll över en av världens viktigaste naturkällor, med intentionen att sluta en deal med General Medrano (Joaquin Cosio) som lever i exil. I ett minfält av svek, mord och bedrägeri, allierar sig Bond med gamla vänner i kampen för att finna sanningen. När han närmar sig att hitta mannen som bär ansvaret för Vespers svek måste Bond vara ett steg före CIA, terroristerna och till och med M, för att lyckas avslöja Greenes galna plan och stoppa hans organisation.

 

I rollerna: Judi Dench i rollen som M. Jeffrey Wright som Felix Leiter och Giancarlo Giannini som Mathis. En ytterligare nykomling i Bondserien är Gemma Arterton som spelar MI6-agenten Fields. För regin står Marc Forster som nu är bioaktuell med filmen Flyga drake.

Smygpremiär den 30-31 oktober kl 0.07

 

James Bond - Quantum of Solace

Daniel Craig spelar återigen rollen som Agent 007 och följer upp där han slutade i Casino Royale. Här tillsammans med den elaka gangstern, spelad av den ukrainska skådespelerskan Olga Kurylenko, bondbrud 2008.

FOTO: SONY PICTURES

 

 

 

Expansion för dokumentärbio

 

FILMMYS. Dokumentärfilmer är i ropet. Bland annat filmklubben Doc Lounge på Inkonst i Malmö visar sådana filmer i mysig miljö och med aktiviteter knutna till vissa tema. Nu startar de samarbete med en liknande klubb som öppnar på Flæsketorvet i Köpenhamn.

   – Det här är första steget mot vad vi från början velat göra, att bli en större distributionskanal, säger projektledaren i Malmö Kerstin Übelacker till Skånskan. Tisdagen den 4 november slår danskarna upp sina portar för alla filmälskare. Klubben kommer att hålla till i baren Karrieres lokaler, där även svensk teve spelat in nöjesprogrammet Hype.

   Premiärfilmen blir ”Shut up and sing” med bandet Dixie Chicks och temat för kvällen kommer bli valet i USA som sker samma dag. Bandet uttryckte sitt förakt för George Bush och kriget i Irak under en konsert 2003. Det danska produktionsbolaget Magic Hours som tagit initiativet till att öppna Doc Lounge i Köpenhamn och tanken är att man ska samarbeta över sundet. De kommer köra ungefär femtio procent av programmet gemensamt, tanken är att få ut filmerna på fler visningsställen. Dessutom kan filmklubbarna samsas om regissörsträffar. Doc Lounge visar film i Malmö på måndagar, och i Köpenhamn på tisdagar. Ytterligare expandering jobbas det med just nu. 081027

 

LILL ERIKSSON

 

Fredagen den 24 oktober

 

Låt den rätte komma in

FOTO: SANDREW METRONOME

Låt den rätte komma in

 

Oskar är 12 år och mobbad. Hans sadistiska klasskamrater Conny, Martin och Andreas passerar alla gränser i pennalismen. Oskar fantiserar om hämnd, om att ge igen. Om att vara stark, om att våga. Då står plötsligt en flicka i klätterställningen. En flicka i hans egen ålder som han aldrig sett förut. Hon heter Eli och är en motsägelsefull uppenbarelse - hennes kloka blick, hennes märkliga doft, att hon är så tunt klädd, så vanvårdad och mager och ändå så vacker.

   Men det är inte okomplicerat, Eli är inte som andra - hon kan inte vistas i solljus, hon äter inte mat och för att komma in i ett rum behöver hon bli inbjuden. Hon måste dricka människors blod för att leva. Hon är vampyr. I rollerna: Kåre Hedebrant, Lina Leandersson, Per Ragnar, Ika Nord m fl.

 

 

Spöket Laban

Fredagen den 24 oktober

 

Lilla spöket Laban –världens snällaste spöke

 

Den tredje episodfilmen om det populära Lilla spöket Laban. Berättarröst Maria Lunqvist.

 

FOTO: SANDREW METRONOME

 

 

Fredagen den 24 oktober

 

Death Race

 

Terminal Island, i en nära framtid. Människors hunger efter extrema sporter och realitysåpor har skapat en helt ny tv-serie kallad Death Race. De tävlande är livstidsdömda fångar och reglerna är enkla: den som överlever och vinner får sin frihet åter. Jason Statham (Transporter series, The Bank Job) spelar huvudrollen som före detta speedwaystjärnan Jensen Ames som tvingas delta i tävlingen för att få återse sin dotter.

 

Death Race. FOTO: UIP

Death Race

 

High School Musical III

Onsdagen den 22 oktober

 

High School Musical – Sista året

 

Vanessa Hudgens, Zac Efron, Ashley Tisdale och Corbin Blue är tillbaka i den tredje uppföljaren av Disneys High School Musical. Troy (Efron) och Vanessa (Hudgens) oroar sig över att behöva skiljas åt nu när college närmar sig. Tillsammans med resten av Wildcats sätter de upp en vårmusikal om sin oro och sina drömmar inför framtiden.

 

FOTO: BUENA VISTA INTERNATIONAL

 

Fredagen den 17 oktober

 

Max Payne

 

Max Payne (Mark Wahlberg) har inget att förlora längre. Han jagas för ett mord han inte begått, är utkastad ur poliskåren och står helt ensam. Men den som inte har någonting att förlora är villig att gå hur långt som helst... Filmen bygger på det kultförklarade tv-spelet med samma namn och regisseras av John Moore (Omen 666, Behind Enemy lines).

 

FOTO: FOX MOVIES

Max Payne

 

Fredagen den 17 oktober

 

Bonjour Sagan

 

Paris 1954. En 19-årig fransyska slår oväntat igenom med boken ”Bonjour tristesse” som orsakar stor skandal.

Bonjour Sagan

FOTO: SF FILM

   Boken, skriven med pekfingervalsen på endast 32 dagar, förutspår kvinnors sexuella frigörelse och blir översatt över hela världen. Författarinnan är Françoise Sagan som blir en förebild för generationer och en levande legend. Hon blir en inspiration för modevärlden, hittar till Saint-Tropez före Brigitte Bardot, hon kör Maseratis och hon hänger med Jean-Paul Sartre. Hon dricker, spelar och röker. Hon får smak för kokain, men hävdar att kärlek förblir hennes starkaste drog. Hon får uppleva mer än de flesta gör under sitt hektiska liv, från fullständig lycka till det tragiska slutet, i ensamhet och förtvivlan. Filmen börjar när författaren har ett par månader kvar att leva. Ensam på ett gods i Normandie beslutar sig Françoise Sagan för att skriva sina memoarer. I rollerna: Sylvie Testud, Pierre Palmade, Jeanne Balibar, Arielle Dombasle.

 

Fredagen den 10 oktober

 

Vicky Cristina Barcelona

 

I Woody Allens nya film bestämmer sig de två väninnorna Vicky och Cristina för att tillbringa några sommarveckor i Barcelona hos en släkting till Vicky. Mot sommarens slut ska Vicky gifta sig. De två tjejerna är helt olika, Vicky är försiktig och avvaktande till sin natur medan Cristina är hennes raka motsats, öppensinnad och sexuellt nyfiken. De träffar den exentriske och mycket självsäkre konstnären José Antonio som helst vill se dem bägge i sin säng. Det blir inte riktigt som någon av dem planerat. När Josés hetlevrade fru, spelad av Penélope Cruz, återvänder efter att ha försökt ta livet av sin man, börjar ett romantiskt äventyr som kan uppfattas som dråpligt eller upprörande. I rollerna: Scarlett Johansson, Rebecca Hall, Penélope Cruz, Javier Bardem, Patricia Clarkson.

Vicky Cristina Barcelona

FOTO: SCANBOX ENTERTAINMENT

 

Rallybrudar

Fredagen den 10 oktober

 

 

Rallybrudar

 

”Rallybrudar” är en film där leran sprutar och bilarna flyger. Den innehåller både action, humor och dramatik, men också en hel del kärlek. Eva Röse spelar veterinärassistenten Ulla som har tagit jobbet bara för chansen att få köra snabbt på värmlandsvägarna. Marie Robertson spelar storbondens dotter Birgitta som drömmer om Paris men istället blir Ullas kartläsare. En annan stor roll i filmen – lokaltidningens redaktör Melin, som spelar trummor i ett dansband på fritiden – görs av folkkäre Janne ”Loffe” Carlsson. 081007

 

 

 

Eva Röse, Marie Robertson och Janne Loffe Carlsson är tillbaka på vita duken.

FOTO: SF FILM

 

Sherlock Holmes i ny actionrulle

 

ACTION. I London startar nu inspelningen av actionäventyret Sherlock Holmes. Regisserar gör Guy Ritchie, som låg bakom filmerna ”Lock, Stock and Two Smoking Barrels”, ”Snatch” och ”Revolver” och snart bioaktuella ”RocknRolla”. Robert Downey Jr. (”Tropic Thunder”, ”Iron Man”, ”Zodiac”, ”Chaplin”) gestaltar den legendariske detektiven som vi aldrig har sett honom förut. Jude Law (”The Talented Mr Ripley”, "Cold Mountain”) spelar hans förtrolige kollega Watson, en doktor och krigsveteran som är en utomordentlig bundsförvant till Holmes. Rachel McAdams (”Wedding Crashers”, "State of Play") spelar Irene Adler, den enda kvinnan som förblev nära vän till Sherlock Holmes. Mark Strong (”RocknRolla”, ”Body of Lies”) spelar rollen som Holmes nye mystiske motståndare Blackwood.

 

Våldsamt och romantiskt

Filmen är baserad på originalberättelsen av Lionel Wigram, inspirerad av den klassiska historien av Sir Arthur Conan Doyle. Man får hoppas att han inte vänder sig i sin grav. Vi får nämligen följa Holmes och hans partner Watson på ett äventyr där de avslöjar sina färdigheter i fysiskt handgemäng. Holmes kommer att slåss som aldrig förr för att ta fast en ny nemesis i en dödlig intrig som kan förstöra hela landet. Ovanligt att se är också Holmes svaghet för kvinnor. Kelly Reilly (”Stolthet och fördom”) gör rollen som Mary, kvinnan Holmes faller för. Holmes legendariska intellekt är väl det enda som filmskaparna inte ändrat på. Filmen beräknas ha premiär på bio under nästa år. 081006

 

LILL ERIKSSON

Bilden av Sherlock förändras med tiden. Nu ska han börja slåss och bli förälskad också!

FOTO: © The Sherlock Holmes Museum 221b Baker Street, London, England www.sherlock-holmes.co.uk.

 

 

Fredagen den 3 oktober

 

 

Hold me Tight, Let me Go

Håll mig hårt är prisad med Grand Jury Prize på IDFA 2007, Bästa Dokumentär vid Britdoc 2008 och Bästa Dokumentär på Bird's Eye Festival 2008.

FOTO: FOLKETS BIO

Håll mig hårt, låt mig gå

 

Mulberry Bush är ingen vanlig skola. Här går barn som ingen annan klarar av att ta hand om. I klassrummen råder en kakafoni av skrik och svordomar,spott och slag. Filmen följer eleverna och deras lärare som med gudabenådat tålamod hjälper barnen att komma vidare i livet på en internatskola i Oxford som tjänar som en sista chans för barn utkastade från vanliga skolor. Barnen lider av svåra emotionella trauman och personalen på skolan får dagligen stå ut med våldsamma konfrontationer, men försöker tappert och med heroiskt tålamod att förändra dessa självdestruktiva beteenden.

   Regissören Kim Longinotto lyckas med sin observerande stil fånga ett antal fascinerande karaktärer och berättelser ur klassrummens kaos. ”Håll mig hårt, låt mig gå” är en rörande studie av dysfunktionella och splittrade familjer, utan enkla diagnoser och lösningar, men med hoppet och humor inom räckhåll. Filmen har Sverigepremiär på Kino, Kyrkogatan 3, Lund och Panora, S:t Gertrudsgatan 4, Malmö.

 

LILL ERIKSSON

 

 

Fredagen den 3 oktober

 

Fishy

 

På en loftgång i Fisksätra möts den nyinflyttade innetjejen Micka och den sunkiga förortskillen Danne. Hon brinner för sitt jobb. Han kollar mest på teve. Egentligen har de ingenting gemensamt. Men när Dannes flickvän reser bort, påbörjas en oväntad historia, som kommer att förändra dem båda. Fishy är en ömsint och rolig kärlekshistoria om att våga. I rollerna: My Bodell, Daniel Gustafsson, Paula McManus och Per Grytt.

Fishy

Daniel Gustavsson aktuell i nya svenska filmen Fishy.

FOTO: MEMFIS FILM

 

 

Den andra systern Boleyn

Scarlett Johansen, Natalie Porter och Eric Bana spelar i en ny kostymfilm i kunglig miljö.

FOTO: SANDREW METRONOME

 

Fredagen den 3 oktober

 

Den andra systern Boleyn

 

När ett rykte sprids om att kung Henrik VIII slutat vara intim med sin hustru, då hon misslyckats med att ge honom en manlig arvinge, ser Sir Thomas Boleyn sin chans att återföra lite status till familjen. Hans plan går ut på att dottern Anne ska förföra kungen och ge honom en son. Tyvärr går planen snett när kungen istället attraheras av systern Mary. Mary, som efter en tid tillsammans med kungen finner att hon hyser känslor för honom trots allt, blir snart gravid och kungens första manliga arvinge föds till världen. Anne å andra sidan har väckt en makthunger inom sig som överskuggar sin kärlek till systern. De två systrarnas vänskap och kärlek slits av makthunger och svartsjuka och såväl familjen Boleyn som nationen riskerar att splittras som resultat av händelserna.

 

 

Tidigare biopremiärer

 

 

Tipsa en vän!

Till

Till (E-post)

Från

Från (E-post)

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007