Till förstasidan                                              för nöjes skull


 

 

 
biosalong roterad

Biopremiärer

 

Redaktör Marie Öhgren, 090309

Biotider på Din ort...

Bioguiden

 

Fredagen den 13 mars

 

Che – Argentinaren

Che - Argentinaren

FOTO: SCANBOX ENTERTAINMENT

Steven Soderbergh är tillbaka med en storslagen film i två fristående delar om Che Guevara. Detta är den första av dem. De flesta känner till legenden Che, men få känner till mannen bakom den. Den 26 november 1956, seglar Fidel Castro till Kuba ledsagad av åttio rebeller. En av dessa är Ernesto "Che" Guevara (1928-1967), en argentinsk läkare som delar samma vision som Fidel Castro - att störta den korrupta diktaturregimen ledd av Fulgencio Batista.

    Che visar sig vara oumbärlig som slagskämpe och lär sig snabbt gerillakrigsföring. Che tas emot med öppna armar och stor kärlek av sina kamrater och det kubanska folket. Vi får följa Ches väg till framgång i den kubanska revolutionen, från läkare till befälhavare och därefter till revolutionär hjälte. Che spelas mycket övertygande av Benicio Del Toro som tilldelades priset för Bäste skådespelare vid årets filmfestival i Cannes 2008.

 

 

Pettson och Findus

FOTO: SF FILM

 

Fredagen den 13 mars

 

Pettson och Findus – Glömligheter

Grus i maskineriet och en olycklig olyckshändelse är startskottet i ett nytt äventyr med gubben Pettson och katten Findus. En gammal simmaskin, ombyggd till en takpannekastare, förorsakar en minnesförlust och plötsligt är goda råd dyra. Kan historien om när Findus var liten och försvann få Pettson att minnas? Eller kanske historien om skattjakten då gubben och katten gav sig ut på en sen kväll för inte så länge sedan? Återberättandet av en serie galna upptåg tycks vara enda sättet att få Pettsons minne tillbaka. I rollerna: Pettson och Findus röster görs av Tord Peterson och Lukas Karlsson

 

 

 

Resan till jordens medelpunkt

Fredagen den 13 mars

 

Resan till jordens medelpunkt

 

Hur skulle det kännas att kunna resa till jordens mittpunkt? Vad skulle man upptäcka där? I Journey 3-D, ett extraordinärt actionäventyr filmat med banbrytande 3-D-teknik, kommer vi att få veta det… I rollerna: Brendan Fraser, Josh Hutcherson, Anita Briem.

 

 

FOTO: SF FILM

 

Fredagen den 6 mars

 

Slumdog Millionaire

Jamal Malik, en 18-årig föräldralös kille från Bombays slumområden, är bara en fråga ifrån att vinna 20 miljoner rupier i den indiska tv-versionen av Vem vill bli miljonär?. Men när programmet tar paus arresteras han, misstänkt för fusk. Ingen tror att han, en pojke från slummen, kan veta de rätta svaren. Desperat försöker Jamal bevisa sin oskuld och går igenom fråga för fråga för att förklara hur han kunnat känna till alla svar. För varje fråga kommer det fram en fascinerande historia om hans liv på gatorna tillsammans med sin bror, om människorna som korsat hans väg och, inte minst, historien om Latika, flickan han älskat och förlorat.

Slumdog Millionaire

FOTO: SF FILM

 

 

Bläckhjärta

FOTO: SF FILM

Fredagen den 6 mars

 

Bläckhjärta

 

Meggie är en flicka som gladeligen skulle byta bort sitt tråkiga liv mot ett av de fantastiska äventyr som hon älskar att läsa om. I alla fall till den dag då hennes önskan blir verklighet... I ”Bläckhjärta” dras Meggie, hennes far Mo, hennes gammelfaster Elinor och en mystisk främling som kallas Sotfinger in i en magisk väv då de konfronteras med den hänsynslöse skurken Capricorn och hans anhang – figurer som bokstavligen fått liv efter att Mo läst om dem i en bok. Filmen bygger på Cornelia Funkes internationellt bästsäljande bok. I rollerna: Brendan Fraser, Andy Serkis, Eliza Bennett, Paul Bettany, Helen Mirren, Jim Broadbent.

 

Fredagen den 27 februari

 

Milk Harvey

 

Milk den första homosexuella mannen som blev vald till en framträdande politisk post i USA. Hans seger fick inte bara en enorm betydelse för homosexuellas rättigheter; han ändrade också synen på mänskliga rättigheter och blev, innan han sköts till döds 1978, en hjälte i sitt hemland. Åttafaldigt Oscarnominerad film av Gus Van Sant. I rollerna: Oscarsvinnaren Sean Penn, Emile Hirsch, Josh Brolin, Diego Luna och James Franco.

 

FOTO: SF FILM

Milk

 

Fredagen den 27 februari

 

Lisbeth Salander

- Ibland kom hon hem och var helt sjuk i huvudet, säger Ola Rapace till Babel om Noomi Rapace som spelar Lisbeth Salander.

FOTO: YELLOW BIRD

Män som hatar kvinnor

 

THRILLER. Lisbeth Salander är en ung egensinnig tjej med ett mörkt förflutet. Hon hjälper snart den grävande journalisten Mikael Blomkvist som har fått ett svårt uppdrag av den pensionerade industriledaren Henrik Vanger. Familjen Vangers förflutna är mörkare och blodigare än någon av dem kunnat ana.

 

Michael spelar Mikael

Det är den snart 50-årige skådespelaren Michael Nyqvist som fått den eftertraktade rollen som Mikael ”j-la” Blomkvist, men säkerligen inte för att namnen är så snarlika. Han anses vara en av landets mest populära och meriterade skådespelare på film, teve och teater. På film har Michael medverkat i publiksuccéer som Kjell Sundvalls Grabben i graven bredvid, för vilken han belönades en Guldbagge för Bästa manliga huvudroll. Och så Underbara älskade och Kay Pollaks Oscarnominerade Så som i himmelen. Om rollen som Mikael Blomkvist säger han:

   – Blomkvist är en person som aldrig släpper taget när han kommit något på spåren och han har ett rättspatos som han ursinnigt försvarar. När Mikael Blomkvist tycker att någon gör fel skriver han det inte på näsan på dem, han ser till att de får sparken och hamnar i fängelse.

   Till vardags ingår Michael Nyqvist i Kungliga Dramatiska Teaterns fasta ensemble. Nu har han ägnat mycket kraft åt filmen som många har stora förväntningar inför.

   – Jag har läst och tänkt på vad det var som gällde när Stieg Larsson var ung, hur det var när han och hans generation växte upp. De förde något med sig in i 90-talet som försvann när alla skulle bilda aktiebolag.

Skruvade upp till Lisbeths nivå

Betydligt yngre är motspelerskan Noomi Rapace, 30, som gör rollen som Lisbeth Salander. Hon har tidigare gjort mer teater än film. På teatern medverkade Noomi i Thorsten Flincks omtalade uppsättning av Fadren på Teater Plaza 1999, samt Flinks Påklädaren och andra pjäser på ”Nyqvists” teater - Kungliga Dramatiska Teatern. Nu syns hon snart på filmduken.

   – Alla människor har allting i sig olika mycket, olika starkt. För alla roller som jag ska gå in i gäller det att hitta det viktiga inuti mig. Hos Lisbeth är hennes sår och håligheter uppskruvade. Hos mig var de lägre, jag behövde skruva upp dem för att kunna göra Lisbeth. säger Noomi om arbetet med rollen. Rapace blev belönad 2007 med de båda danska filmpriserna Robert och Bodil för Bästa kvinnliga huvudroll i Simon Stahos Daisy Diamond.

  

Svenska kändisar

Män som hatar kvinnor produceras av samma bolag som Wallander-filmerna och även här finns flera tunga skådespelarnamn - Lena Endre spelar Mikaels chef Erika Berger, Sven-Bertil Taube gör rollen som uppdragsgivaren Henrik Vanger och Peter Haber spelar brodern Martin Vanger.

   Marika Lagercrantz spelar Cecilia Vanger, Hans-Erik Wennerström spelas av Stefan Sauk och Dirch Frode spelas av Ingvar Hirdvall som blivit starkt förknippad med sin roll ’Grannen’ i Beck-filmerna.

 

Dog innan bokdebuten

Författaren Stieg Larsson (1954-2004) var journalist och chefredaktör på tidningen Expo. Tidigare hade han arbetat 20 år på TT och var en av världens främsta experter på antidemokratiska, högerextrema och nazistiska rörelser. Han avled hastigt i november 2004, en tid före debuten med den här första delen i Millenniumtrilogin.

   Män som hatar kvinnor belönades av Skandinaviska Kriminalsällskapet med Glasnyckeln, som 2005 års bästa nordiska kriminalroman. Åren därpå kom de andra titlarna Flicka som lekte med elden och Luftslottet som sprängdes. Trilogin hade fram till höstas sålt mer än 2,9 miljoner exemplar i Sverige och över 8,6 miljoner exemplar världen över.

 

Fredagen den 20 februari

 

Hundpensionatet

 

Två föräldralösa tonårssyskon, Andi och Dave, tar hand om nio övergivna gatuhundar. Tillsammans checkar de in och bosätter sig på ett nedlagt hotell. Det här är en familjefilm baserad på en barnbok av Lois Duncan. I rollerna: Emma Roberts, Jake T. Austin, Kyla Pratt, Lisa Kudrow, Kevin Dillon och Don Cheadle.

 

Hundpensionatet

FOTO: UIP

 

Fredagen den 20 februari

 

The International

FOTO: DISNEY ENTERPRISES

The International

 

En envis agent (Clive Owen) på Interpol beslutar sig att ta fast en av världens mest inflytelserikaste finansmän. Han samarbetar med en våldsam och kriminell terroristorganisation genom att utföra penningtvätt och andra oetiska finansiella tjänster. Naomi Watts spelar en assisterande distriktåklagare från Manhattan, som blir Owens partner i jakten genom det korrupta rättssystemet. Deras envishet växer sig snabbt till en besatthet då de blir stoppade och manipulerade av sina egna organisationer.

 

 

Onsdagen den 18 februari

 

Bedtime Stories

 

I den här äventyrskomedin möter vi snickaren Skeeter Bronson, spelad av Adam Sandler, vars liv förändras drastiskt när de godnattsagor han berättar för sina brorsbarn plötsligt blir verklighet. Han försöker ta till vara på fenomenet och väver in sina egna önskningar i historierna, men barnens oväntade tillägg vänder Skeeters liv upp och ner. I rollerna: Adam Sandler, Guy Pearce, Keri Russell, Courteney Cox och Jonathan Pryce.

FOTO: TRACY BENNETT/ DISNEY ENTERPRISES

Bedtime Stories

 

 

Friday the 13th

Fredagen den 12 och 13 februari

 

Friday the 13th

 

Fantastisk Filmfestival i Lund äger egentligen rum på hösten, men inför otursdagen på fredag visar de en förhandsvisning av Friday the 13th. Nyinspelningen av rysarklassikern från 1980, är gjord av Michael Bay (Transformers, The Rock, Pearl Harbour), Andrew Form och Brad Fuller, som tillsammans stod bakom nyinspelningen skräckrysaren The Texas Chainsaw Massacre, 2003. Tillsammans lägger de nu allt krut på en ny version om Jason Voorhees och Crystal Lake. Förhandsvisningen i Lund sker redan på torsdagskvällen på Biograf Kino, därifrån maskerade figurer kan ses springa ut natten mot fredagen den 13:e, eftersom alla besökare automatiskt deltar i utlottningen av Jason-masker. I rollerna: Jared Padalecki och Danielle Panabaker.

 

Fredagen den 6 februari

 

Bolt

 

Från skaparna av Lilo & Stitch kommer denna animerade och charmigt skruvade berättelse om en hund som levt hela sitt liv som TV-stjärna, och han tror därför att han verkligen har superkrafter. När han kommer bort från de andra under en resa inser han att livet inte är så enkelt som han trott, och att superkrafter verkligen är något han inte har.

 

Bolt

FOTO: WALT DISNEY PICTURES

 

The Wrestler

Fredagen den 6 februari

 

The Wrestler

 

Det var länge sedan lyckan log mot Wrestlern Randy “The Ram” Robinson. Sliten av hårt leverne i och utanför ringen delar han sin tid mellan extrajobbet i en matvarubutik och Wrestlingens motsvarighet till korpfotbollen. Filmen tog för en månad sedan hem två Golden Globe-statyetter. Bästa manliga huvudroll för Mickey Rourke och Bästa låt för Bruce Springsteens specialskrivna ledmotiv. I rollerna: Mickey Rourke, Evan Rachel Wood och Marisa Tomei.

 

FOTO: NONSTOP ENTERTAINMENT

 


Tidigare biopremiärer

 

 

Tipsa en vän!

Till

Till (E-post)

Från

Från (E-post)

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007