Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Mys i biosalongen

Biopremiärer

 

Redaktör Marie Öhgren 2009-11-23

 

Biotider på Din ort...

Bioguiden

 

Luftslottet som sprängdes

FOTO: NORDISK FILM

 

Fredagen den 27 november

Luftslottet som sprängdes

Den tredje och avslutande delen i Millenniumserien tar vid där Flickan som lekte med elden slutade. Lisbeth Salander försöker bli fri från anklagelserna mot henne. Samtidigt som Mikael Blomkvist gräver i Salanders dolda förflutna. I rollerna: Michael Nyqvist, Noomi Rapace, Agnes Kittelsen, Lena Endre, Jacob Ericksson, Sofia Ledarp, Annika Hallin, Per Oscarsson, Magnus Krepper m fl.

 

Tänkvärda svenska kortfilmer

FILM. Sedan september har evenemanget Svensk kortfilm pågått under veckosluten på Folkets Bio i Malmö. Det är en satsning på visning av landets fiktiva, dokumentära och animerade filmer i kortare format. I helgen visades filmen This is Alaska av Gunilla Heilborn och Mårten Nilsson, som handlar om en grupp människor som har flyttat till Alaska för att söka efter friheten. Filmen gjordes ursprungligen till föreställningen Alaska på Göteborgsoperan i våras. På fredag är det premiär för kortfilmen I fred, en film om närhet, kärlek och om den värld som tillhör barnen och som inte alltid vuxna respekterar. Nästa fredag visas 10-minutersfilmen Fjärde dagen över tiden, en animerad film om att gå fyra dagar över tiden i väntan på förlossningen. Med humor och värme skildras såväl längtan som rädsla de sista dagarna innan födandet. Svensk kortfilm pågår på biograf Panora fram till den 10 december. 091123

 

 

New Moon

FOTO: NORDISK FILM

Fredagen den 20 november

New Moon

När Bella har återhämtat sig från attacken från de onda vampyrerna firar hon sin födelsedag med sin pojvän, vampyren Edward och hans familj. Men under festen skadar sig Bella och blöder lite, varpå den nyaste vampyren i familjen - Jasper – inte kan hålla sitt begär tillbaka.

I rollerna: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Peter Facinelli, Elizabeth Reaser, Ashley Greene, Jackson Rathbone, Nikki Reed, Kellan Lutz, Taylor Lautner.

 

2012

FOTO: SONY PICTURES

Fredagen den 13 november

2012

En forskare (John Cusack) öppnar en portal till ett parallellt universum och får kontakt med sin dubbelgångare i ett försök att stoppa jordens undergång som förutspåtts av Mayaindianerna. 2012 är enligt sägnen det år då jorden kommer drabbas av upprepade naturkatastrofer i form av vulkanutbrott, orkaner och smältande glaciärer.

 

 

Fredagen den 6 november

 

Så olika

FOTO: SF FILM

Så olika

En komedi om kärlek. Det kretsar kring två systrar, den ena nytillsatt finansborgarråd i Stockholm, nyskild och mamma till två döttrar. Den andra en självständig tv-producent som har

fått i uppdrag att göra ett nytt direktsänt sångprogram från Skansen – nu mitt bland djuren! Den handlar om att bli sanslöst förälskad i sin värsta fiende, om människor som möts trots att de är fundamentalt olika. För här övervinner kärleken allt – från politisk maktkamp till dans med sälarna på Skansen. I rollerna: Ingela Olsson, Anna Ulrika Ericsson, Philip Zandén, Johan Widerberg, Rolf Lassgård, Rikard Wolff, Johannes Bah Kuhnke, Nina Gunke, Siw Malmkvist, Fredrik Ohlsson, Josephine Bornebusch, Dag Malmberg, Sarah Dawn Finer, Lena-Pia Bernhardsson med flera.

 

En julsaga

FOTO: DISNEY

 

Fredagen den 6 november

 

En julsaga

En ny tappning av Charles Dickens klassiska mästerverk som utspelas i London 1836. Den gamle mannen Ebenezer Scrooge, som inte tror på glädje och julmagi, får på julafton besök av tre spöken. Jim Carrey gör flertalet roller som både Scrooge och de tre julspökena. Gary Oldman gör rollerna som Bob Chratchit samt Little Tim. Robin Wright Penn är Belle, i rollen som Fred ser vi Colin Firth och Bob Hoskins gör Mr Fezziwig.


Allt jag vill

Allt jag vill, är en film av Maciej Kalymon som fötts ur kulturcentrat BoostHbg.

Maciej Kalymon - ett namn att lägga på minnet

 

DEBUTANT. Sedan film- och kulturcentrat på Dunkers öppnade i februari har det kommit många ansökningar om att få utveckla främst dokumentär- och fiktionsidéer. Självförtroendet är i topp hos Maciej Kalymon, en av Skånes mest lovande filmtalanger som förlägger premiären av sin film ”Allt Jag Vill” på otursdagen fredagen den 13 november. Filmen är utvecklad på BoostHbg och visas inom satsningen Svensk Kortfilm c/o Folkets Bio på 22 digitala biografer i landet. Filmen kan ses gratis i bland annat Malmö, Lund och Båstad. 091106

 

LILL ERIKSSON

 

This is it

FOTO: SONY PICTURES

Onsdagen den 28 oktober

 

This is it

är en nästan två timmar lång musikdokumentär om Michael Jackson där man får följa de sista repetitionerna och händelserna bakom kulisserna när han förberedde sig för 50 konserter i London, den här sommaren. Filmen visar Michaels karriär och innehåller intervjuer med några av hans närmaste vänner och samarbetspartners. Filmen visas under två veckor.

 

Fredagen den 23 oktober

 

Zombieland

I denna skräckkomedi får vi möta ett annorlunda gäng som har lärt sig överleva i en värld full av zombies.

Zombieland

FOTO: SONY PICTURES

 

 

Fredagen den 23 oktober

 

Apan

Krister, make och far, vaknar upp i efterdyningarna av en tragedi. Fångad i vardagens krav finns det snart ingenstans att fly och Krister blir tvingad att konfrontera sina handlingar. Apan handlar om viljan att hålla fast vid alla de saker som redan gått förlorade. Om att långsamt vakna upp till en ny verklighet och förstå vad som finns kvar då allt du en gång hade är förlorat. Filmen fick internationell premiär på filmfestivalen i Toronto i september i sektionen ”Vanguard” för nyskapande och banbrytande filmskapare. Jesper Ganslandts Apan var också uttagen till den internationella filmfestivalen i Venedig. Olle Sarri spelar huvudrollen.

Apan

© FOTO: FREDRIK WENZEL/ NORDISK FILM

 

 

Laban i Bullar & Bång

FOTO: SANDREW METRONOME

Fredagen den 23 oktober

 

Lilla spöket Laban - Bullar och Bång

Laban och Labolina bakar på olika sätt visar det sig i den fjärde filmen om det lilla spöket Laban. Berättarröst är även denna gång skådespelerskan Maria Lundqvist. Illustration, teckningar och bakgrund är skapade av PennFilm, en grupp erkända animatörer och illustratörer, ledda av den legendariske och prisbelönte Per Åhlin (”Karl-Bertil Jonssons julafton”, ”Hundhotellet”). Laban-filmerna är baserade på figurerna i böckerna om Spöket Laban av Inger och Lasse Sandberg.

 

 

Upp

FOTO: DISNEY

Fredagen den 16 oktober

Upp

 

Carl Fredricksen har i hela sitt liv längtat efter att få upptäcka världen och leva livet. Men vid 78 års ålder verkar det vara aningen sent, tills en ödes nyck (den ihärdiga 8-årige scouten Russell) ger honom en ny chans. ”Upp” tar oss med på ett spännande äventyr där det omaka paret träffar på eländig terräng, oväntade bovar och djungelvarelser. På vissa biografer visas filmen i en dyrare 3D-version.

 

 

Fredagen den 9 oktober

 

Fame

 

Berättelsen om eleverna vid New York School of Performing Arts; deras drömmar, deras ambitioner och deras kamp för att finna berömmelse och sig själva, är tillbaka i en ny uppdaterad filmatisering i regi av dansaren, koreografen och regissören Kevin Tancharoen. Alan Parkers film från 1980 blev en internationell succé och belönades med två Oscarstatyetter för bästa sång och bästa filmmusik. Tv-serien, baserad på filmen, cementerade ytterligare dess popularitet och eleverna och lärarnas liv följdes över hela världen under 80-talet. I rollerna: Kristy Flores, Anna Maria Perez, Asher Book, med flera.

 

Fame är tillbaka. FOTO: SANDREWS

Fame

 

Julie och Julia

Fredagen den 9 oktober

 

 

 

 

Julie och Julia

 

En tjej som hamnar i en 30-årskris beslutar sig för starta ett gigantiskt matprojekt och börjar laga 524 maträtter allt enligt recepten i Julia Childs ”Mastering the art of French Cooking”.

     Hon bloggar om sina missöden och kulinariska höjder och hamnar i ett matmecka och träffar nya vänner.

     I rollerna: Meryl Streep, Amy Adams, Chris Messina, Jane Lynch.

 

 

Meryl Streep spelar i en ny film om ett kvinnligt matöde.

FOTO: DISNEY/SONY


Filmbranschen inte överens rejäl momshöjning föreslås

 

FILMPOLITIK. I dag överlämnade regeringens utredare Mats Svegfors filmutredningen med förslag till hur de filmpolitiska insatserna ska finansieras och utformas efter 2010 då nuvarande filmavtal löper ut.

      – Det vore mycket värdefullt med en förlängning av filmavtalet. Det skulle ge oss bättre förutsättningar, inte minst då det ekonomiska läget idag är bekymmersamt, kommenterar kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Men efter samtal med berörda parter bedömer Svegfors förutsättningarna för ett nytt avtal som mycket osäkra. Därför föreslår han att biografmomsen höjs från 6 till 25 procent. Det skulle ge resurser till svensk film som motsvarar minst den nuvarande nivån. Mats Svegfors föreslår också att förhandsstöden till långfilm och barn- och ungdomsfilm också ska gälla film med premiär på andra ställen än just i biografer. Ett nytt produktionsstöd, Ny Film, ska införas för nyskapande film i olika visningsmiljöer. Dessutom förordar utredningen en nationell satsning på digital bio.

2009-10-07

 

LILL ERIKSSON


Fredagen den 2 oktober

 

Jag älskade honom

 

En kväll bestämmer sig Pierre för att dela med sig av sin mest smärtsamma hemlighet till sin svärdotter Chloé, som precis har blivit övergiven av sin make. Pierres hemlighet har plågat honom under tjugo års tid, och påverkat honom starkt, både på gott och på ont. Det handlar om hans hemliga kärlek till Mathilde, kvinnan som han lämnade för att i stället välja en enklare och bekvämare väg i livet. Filmen bygger på boken med samma titel av Anna Gavalda.

I rollerna: Daniel Auteuil, Marie-Josée Croze och Florence Loiret-Caille.

Jag älskade honom

FOTO: SF


Bergmanbilder visas gratis på bio

Ingmar Bergman

KORTFILM. Tolv särskilt utvalda kortfilmer om Ingmar Bergmans arbete ska visas till fri entré under hösten. Den första, en dokumentär film kallad ”Bilder från lekstugan” är fylld av bakomfilmsmaterial från nio av Bergmans verk, från Gycklarnas afton till Persona. Den får premiär på fredag och visas på 22 svenska biografer i satsningen ”Svensk Kortfilm c/0 Folkets Bio”. Men svenskarna blir inte först med att se filmen om den landets stora regissör. Tidigare i år hade filmen världspremiär i Cannes, där filmens regissör Stig Björkman fick motta stående ovationer inför ett fullsatt Salle Buñuel. Producent är Stina Gardell och filmens musik är skriven av stumfilmspianisten och kompositören Matti Bye. Nästa år planeras premiären för den andra filmen, som utgår från Bergmans senare bakomfilmsmaterial.

     Den första Bergmanfilmen visas under perioden 25 september till 1 oktober på de sydsvenska biograferna Panora i Malmö, Kino i Lund, Bio Laxen i Mörrum och Scala Bio i Båstad.

2009-09-23

 

Ingmar Bergman under inspelningen av Jungfrukällan 1959.

FOTO: © AB SVENSK FILMINDUSTRI


Fredagen den 25 september

 

Det enda rationella

En svart dramakomedi som handlar om pappersbruksarbetaren Erland, som i kyrkans regi arrangerar en äktenskapsskola tillsammans med sin fru. Plötsligt drabbas han av en häftig förälskelse: han blir passionerat förälskad i sin bästa väns hustru. Erlands rationella lösning är att alla inblandade sätter sig ner och diskuterar situationen och försöker leva tillsammans i hans och hans hustrus hus. Ett beslut som sätter dem alla på en ödesdiger kurs som hotar att störta dem alla i avgrunden. I rollerna: Pernilla August, Rolf Lassgård, Stina Ekblad och Claes Ljungmark.

Det enda rationella

FOTO:NORDISK FILM

 

 

Fredagen den 25 september

 

Allt för min syster

FOTO: SF FILM

Allt för min syster

 

Filmen bygger på romanen med samma namn av Jodi Picoult. I centrum för handlingen står frågan ”Hur långt är en förälder beredd att gå för att rädda livet på ett barn?”. Brian och Marge Fitzgerald har ställts inför denna fråga gång på gång. Vid två års ålder fick deras dotter Kate diagnosen leukemi. Hon förväntas inte överleva, men mot alla odds är Kate fortfarande i livet då hon fyller sexton år. Att detta är möjligt beror helt och hållet på Anna, Kates yngre syster som är en perfekt medicinsk donator. Men tretton år gammal fattar Anna ett beslut som kommer att vända upp och ner på familjens liv; hon vill inte längre vara donator. Åtminstone vill hon ha rätten att välja själv. Hon stämmer sina föräldrar för att få kontroll över sin egen kropp, samtidigt som hon är medveten om att detta kan leda till Kates död. I rollerna: Cameron Diaz, Joan Cusack, Alex Baldwin, Jason Patric, Abigail Breslin och Sofia Vassilieva.

 

 

Fredagen den 18 september

 

Flickan som lekte

med elden

I uppföljaren till ”Män som hatar kvinnor” är det Lisbeth Salander som står i centrum. Hon blir anklagad för trippelmord och dras in i en härva som leder tillbaka till hennes mörka förflutna. I denna andra film baserad på Stieg Larssons Millennium-trilogi får ex-boxaren Paolo Roberto en framträdande roll som sig själv. I övriga roller spelar även fortsättningsvis Michael Nyqvist, Noomi Rapace, Lena Endre, Annika Hallin, Sofia Ledarp, Peter Andersson, Jacob Ericksson, Per Oscarsson, Georgi Staykov och Magnus Krepper.

Flickan som lekte med elden

FOTO: NORDISK FILM


 

Missa inte

 

FFF, Lund: Innan vissa visningar rullar FFF ut röda mattan och bjuder på mingel, dryck och överraskningar.

22/9 Världspremiären av Psalm 21, Filmstaden 1, minglet börjar kl. 17.45

25/9 Visningen av Wake Wood, Filmstaden 1, minglet börjar kl. 16.45

26/9 Avslutningsceremonin och Trick ’r Treat, Filmstaden 1, minglet börjar kl. 20.00

MQA&FF, Malmö: 19/9 Invigning med mingel, skumpa och tal av Christine Gilljam, DO och Hans Nordin. ÅSA & GERTRUD och JENNY GABRIELSSON MARE. Eldkonstnärerna RISKA, vid entrén Folkets park, Malmö.

 

 

 

 

 

 

 

Queen Raquela

Olaf de Fleur Johannessons prisade film Queen Raquela visas i Malmö under filmfestivalen. Den handlar om transsexuella

Raquela från Filippinerna som drömmer om ett imaginärt sagoliv i Paris. FOTO: POPPOLI.COM

Psalm 21

Per Ragnar kommer till Lund där filmen Psalm 21 visas för första gången på festivalen.

FOTO: KREJAREN DRAMAPRODUKTION

 

Krockande filmfestivaler

FESTIVAL. Tio dagar i Lund och tio dagar i Malmö. Så länge och samtidigt pågår två stora filmevenemang för Öresundsborna. Igår invigdes årets Fantastisk Filmfestival, FFF, i Lund. I år firar den 15-årsjubileum och fortsätter på inslagen väg specialiserad på science fiction, fantasy och skräck. Där är man mäkta stolt över världspremiären av Fredrik Hillers rysare ”Psalm 21” och besöket av Hiller själv och medföljande skådespelarna Jonas Malmsjö och Per Ragnar. Även en andra skandinavisk storfilm får premiär på festivalen i Lund, nämligen danska ”Fräls oss ifrån ondo”, så även regissören Ole Bornedal och skådespelerskan Lene Nystrøm lär dyka upp på röda mattan.

 

Bara någon mil därifrån inleds samtidigt idag Malmö Queer Art & Film Festival som också fyller 15 år, men med ett helt annat innehåll. Det är bland annat Folkets Bio och Regnbågsfestivalen som ligger bakom evenemanget bestående av ett brett filmprogram med temanedslag kring transpersoner och transsexuella, queerfeminism och alternativ pornografi. Filmfestivalen behandlar också ämnet social och politisk kamp och utöver filmvisningarna arrangeras Del LaGraces senaste fotoutställning, samtal med Tina Rosenberg kring hennes nya bok, seminarium och queer wrestling. En hel del musik och framträdande presenteras också, på Moriskan spelar bland annat Stockholm Pride-bandet The Koo-Koo's och i baren fajtas DJ TinyTonyTears och DJ Femme-Tastic med genremusik som queer core, dansant electropop, queer beats och female hiphop.

090918

 

LILL ERIKSSON


 

Prinsessa

FOTO: SF FILM

Fredagen den 11 september

 

Prinsessa

I en hopplös småstad någonstans i Sverige bor Maja, 18 år. Hennes högsta och enda dröm är att bli skådespelare. Hon vill stå i centrum - att alla ska se henne, se den vackra människa hon är inuti. Det är bara lite svårt att se. Maja är kraftigt överviktig, klumpig och helt utan social kompetens... Vi får följa Maja och hennes kamp att förverkliga sina drömmar under sista terminen på gymnasiet. Det är en komisk skildring med tragiska inslag, om fördomarna man möts av när man har ”fel” utseende, om att hitta den styrka och självkänsla som behövs för att verkligen lyckas och slutligen stå i centrum - men då på sina egna villkor.

 

 

Fredagen den 11 september

Looking for Eric

Brevbäraren Eric håller på att förlora greppet. Hans kaotiska familj, hans vilda styvsöner och cementblandaren i trädgården gör inte direkt saken bättre, men det är hans egen hemlighet som håller på att göra honom galen. Klarar han av att stå ansikte mot ansikte med Lily, kvinnan han älskade trettio år tidigare? Trots ihärdiga försök och missriktad välvilja från hans fotbollskompisar blir Eric bara alltmer nedstämd. När läget är som mest desperat krävs en speciell vän från okända trakter för att få den vilsne brevbäraren att våga påbörja den farligaste resan av alla – den som leder till det förflutna. I rollerna: Steve Evets, Eric Cantona, John Henshaw och Stephanie Bishop.

Looking for Eric

FOTO: SF FILM

 

Fredagen den 4 september

 

Gamer

FOTO: NOBLE ENTERTAINMENT

Gamer

Gamer utspelar sig i en nära framtid, en tid då tankekontrollsteknologi har tagit samhället med storm. Människor kontrollerar andra människor i ett gigantiskt multiplayerspel över Internet. Den enstörige miljardären Ken Castle är skapare till den kontroversiella underhållningsformen Slayers - ett mäkta populärt spel som låter miljoner agera ut sina innersta lustar och fantasier online - framför en världspublik. Spelandet har utvecklats in i en ny, skrämmande dimension...tankekontroll...manipulation...människor som spelar med människor. I rollerna: Gerard Butler, Michael C Hall, Kyra Sedgwick m fl.

 

Fredagen den 4 september

 

G-Force

En actionkomedi producerad av Jerry Bruckheimer. Här får vi träffa en tuff elittränad spionstyrka - bestående av marsvin. De har alla varsin unik begåvning som hjälper dem på vägen; Juarez är militärt tränad, Blaster kan allt om sprängning och Darwin är en teknisk trollkarl när det kommer till spionutrustning. De blir utsatta för en komplott och måste på egen hand rädda jorden från dess undergång. Röster: Figge Norling, Alexandra Rapaport, Björn Bengtsson, Janne Westerlund.

 

FOTO: DISNEY

 

 

Flickan                               Fredagen den 4 september

En stor film om en liten flicka. Sommaren 1981 blir en tioårig flicka lämnad ensam med sin faster när resten av familjen reser till Afrika på ett biståndsprojekt. Fastern blir snart uppvaktad av en man och ger sig iväg med löftet att komma tillbaka om ”bara” några dagar. Flickan hemlighåller att hon nu är helt ensam och sommardagarna går. Med skärpta sinnen upptäcker hon gradvis vuxenvärldens ofta absurda och ansvarslösa beteende. Flickan är en tragikomisk film om vänskap och solidaritet på tillitens yttersta gren. Den handlar även om tioåringens sällsamma värld i gränslandet mellan fantasi och verklighet, barndom och vuxenvärld. I rollerna: Shanti Roney, Tova Magnusson Norling, Leif Andrée, Blanca Engström m fl.

Flickan

FOTO: SCANBOX


Svenskt Oscarbidrag nomineras i Landskrona

Marie Öhgren

Marie har varit ledamot i Svenska Guldbaggejuryn i totalt 11 år. Nu ska hon fokusera på en svensk film som kan Oscarnomineras.

UTVALD. Svenska Filminstitutet har beslutat att utse vår filmredaktör, Marie Öhgren som ledamot i Svenska Oscarkommittén. Varje år före utgången av september månad ska kommittén utse en svensk kandidat till Academy Award bland de filmer som har haft premiär under perioden 1 oktober 2008 – 30 september 2009. Enligt Academy Awards rekommendation ska den svenska Oscarkommittén bestå av minst sju kreativa personer med anknytning till den svenska filmindustrin.

     – Det är naturligtvis en stor ära att få vara med att utse ett bidrag, säger Marie Öhgren som representerar Sveriges Biografägareförbund i kommittén. Öhgren sitter även som styrelseledamot i Sveriges Förenade Filmstudios och är sedan 2008 tillsammans med Mats Kullander från SF Bio, Biografägareförbundets sakkunnige inom digitaliseringsfrågan.

 

Två Millenniumfilmer

Den svenska filmen sållas fram ur totalt 25 svenska biopremiärer. Bland dessa syns till exempel två Stieg Larsson-titlar ”Flickan som lekte med elden” och ”Män som hatar kvinnor”, samt bland andra ”Rallybrudar”, ”Sommaren med Göran” och ”Wallander - Hämnden”. Under filmbranschens visningsdagar i Malmö förra veckan visades ett flertal av de kommande svenska filmerna. Övriga titlar visas för ledamöterna på Svenska filminstitutet i samband med kommitténs beslutsmöte den 14 september. Sveriges bidrag förra året var skånske filmaren Jan Troells ”Maria Larssons eviga ögonblick”. 090831

 

TEXT & FOTO: LILL ERIKSSON

 


Eldigt slut på filmdagar i Malmö

Så olika

Ingela Olsson och Anna Ulrika Ericsson spelar systrar i Helena Bergströms nya film Så olika.

© Tony Nutley Sweetwater

FILMFROSSA. I år är det 35 år sedan Filmdagarna i Malmö startade. Sedan 1974 har evenemanget varit en mötesplats för landets filmbransch, där biografdistributörer varje år presenterat en rad av höstens och vinterns premiärer för media och biografägare. Under fyra dagar den gångna veckan visades cirka 30 filmer från 11 distributörer.

     – Jag tycker det här har varit de bästa filmdagarna någonsin, med tanke på hur många bra filmer vi har fått se den här veckan, summerade Alex Kugelberg, biografansvarig vid Filmstaden, innan finalfilmen ”Flickan som lekte med elden” rullade upp på vita duken för allra första gången i Sverige. Förväntningarna inför denna andra del ur Stieg Larssons trilogi är enorma. Denna gång är det Daniel Alfredsson (Varg) som regisserat, men någon större skillnad märktes inte mot ”Män som hatar kvinnor” – minst lika bra och tidvis olidligt spännande. Problemet med de väl mogna skådespelarna i titelrollerna kvarstår naturligtvis och går inte att göra något åt nu. Enligt produktionsbolaget Yellow Bird har 6,2 miljoner sett den första filmen. I Spanien är den störst, där har 1,5 miljon sett Lisbeth Salander hacka i både mage och datorer. Och dit förläggs också världspremiären strax innan svenskarna får se den den 18 september.

     – Filmen är inte helt klar ännu, undertexterna till de engelska och franska partierna saknas, varnade Søren Stærmose, Yellow Birds uppspelta och glada producent som tidigare i karriären också har gjort filmer som bara sålt 50 biljetter. Den 27 november är det dags för den tredje delen - ”Luftslottet som sprängdes”.

Även om filmdagarna är långt ifrån en glittrig Oscarsgala, och istället fylld av sunkigt klädda filmnördar som knaprar i sig hamburgare och hinkar läsk mellan otaliga timmar i biografsalongerna, så kommer alltid några kända regissörer och skådespelare till Skåne för att sprida lite stjärnglans. Åtminstone till de efterföljande festligheterna med gratissprit.

    Helena Bergström var inbjuden för att marknadsföra 20 minuter av sin andra film som regissör - ”Så olika”. Tid för intervjuer med henne fanns inte, men de tillresta journalisterna fick veta allt om komedin som handlar om två systrar, den ena nytillsatt finansborgarråd i Stockholm, nyskild och mamma till två döttrar. Den andra en självständig tv-producent som har fått i uppdrag att göra ett nytt direktsänt sångprogram från Skansen – mitt bland djuren. Rolf Lassgård, även han inbjuden till Malmö, Rikard Wolff, Sarah Dawn Finer och Siw Malmkvist är några av namnen i rollistan. Filmen som fortfarande är under klippning, har premiär den 6 november och produceras inte helt oväntat av Colin Nutley.

 

Andra inbjudna gäster var Kjell Bergqvist, Johannes Brost, Olle Sarri och Pernilla August som också är aktuella på filmfronten. Det mest hugade fanset var troligtvis mannen som hade parkerat utanför Filmstaden från evenemangets början på måndagen till finalen på torsdagen för att få en glimt av sistnämnda skådespelerska. Tyvärr fick han gå hem utan vare sig glimt eller autograf.

     Lika ledsen såg regissören av rättegångsdokumentären ”Bananas” ut när han inte, som kanske väntat, översköljdes av frågor från media efter förhandsvisningen. Att bananproducenten inte är glad och att de förgiftade arbetarna på bananplantagen kämpar vidare är redan konstaterat. Ämnet om hur liten och fattig kämpar mot stor och rik verkade redan uttömt liksom.

     – I stället för att fråga om klippning och hur vi tänkt när man gjorde filmen, har det handlat om helt andra saker, berättade regissören Fredrik Gertten som tycker att Dole går aggressivt fram när de stämmer honom personligen. I samband med filmens

Bananas

Filmen Bananas gav inga överväldigande reaktioner. FOTO: WG FILM

 

världspremiär på Los Angeles Film Festival i sommar lyckades Dole Food Company, den anklagade boven i det här dramat, förmå festivalledningen att lyfta ut den svenska filmen ur festivalens tävlingssektion för dokumentärfilm och har nu stämt produktionsbolaget WG Film, producent Margarete Jangard och regissören för förtal. Filmen får biopremiär den 9 oktober, men visas inte i hela landet, i syd bland annat i Båstad, Lund och Malmö. Missa inte den svängiga slutmusiken signerad Timbuktu.

2009-08-28

 

LILL ERIKSSON

 

Filmer på gång i höst/vinter:

Flickan (Scanbox), September Issue (NSE), 500 Days of Summer (Fox), Chéri (Nordisk), Prinsessa (SF), Paris 36 (Sony), Precious (Noble), Veronika bestämmer sig för att dö (Atlantic), Man tänker sitt (NSE), Sin Nombre (Sandrew), Looking for Eric (SF), Min stora feta grekiska semester (Atlantic), Det enda rationella (Nordisk), Allt för min syster (SF), Julie & Julia (Sony) The Stoning of Soraya M. (Scanbox), Äntligen midsommar! (Fox), Bananas! (Novemberfilm), Faustas pärlor (Folkets Bio), In the Loop (NSE), The Box (Noble), District 9 (SF), Bronson (Scanbox), Behandlingen (Folkets Bio), Behandlingen (Folkets Bio), Prinsessa (SF), Bronson (Scanbox), Fish Tank (NSE), G-Force i 3D (Disney), The Box (Noble), District 9 (SF), Jag älskade honom (SF), The Ugly Truth (Sony), Away We Go (SF), Allt för min syster (SF), Bröllopsfotografen (Sandrew), Flickan som lekte med elden (Nordisk).

 


 

Tidigare biopremiärer

 

 

Tipsa en vän!

Till

Till (E-post)

Från

Från (E-post)

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007