Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Mys i biosalongen

Biopremiärer

 

Redaktör Marie Öhgren

2010-12-06

 

Biotider på Din ort...

Bioguiden

Share |

Fredagen den 10 december

 

Svinalängorna

FOTO: NORDISK FILM

Svinalängorna

En gripande, vacker och mörk historia om en ung kvinnas konfrontation med sina minnen från en trasslig och dramatisk barndom, om hennes sorg över sin förlorade barndom och kampen om att våga går vidare. I rollerna: Noomi Rapace, Ola Rapace, Outi Mäenpää, Ville Virtanen, Tehilla Blad, Junior Blad, Alpha Blad, Selma Cuba.

 

 

Fredagen den 3 december

 

I'm still here

FOTO: NONSTOP ENTERTAINMENT

I’m Still Here

är regidebuten av den Oscarsnominerade skådespelaren Casey Affleck, och ett träffsäkert porträtt av ett tumultartat år i den internationellt erkände skådespelaren Joaquin Phoenix liv. Filmen följer den dubbeltfaldigt Oscarsnominerade aktören när han 2008 proklamerar att han drar sig tillbaka från sin framgångsrika skådespelarkarriär för att istället satsa på hip hop. Ibland rolig, ibland chockerande, men alltid intressant, är filmen en skildring av en artist som står vid en livsavgörande korsning. Genom att trotsa förväntningarna lyckas filmen utforska vad mod och kreativitet innebär, och vad ett liv framför kameran kan göra med en människa. ”I’m Still Here” visades på både Venedigs och Torontos Filmfestival 2010. I rollerna: Joaquin Phoenix, Casey Affleck, Sean 'P. Diddy' Combs.

 

Pirahna 3D

FOTO: FUTURE FILM

Fredagen den 3 december

 

Pirahna 3D

En spricka i havsbotten öppnar portarna till en förhistorisk värld. Men om människan kan ta sig in, kan andra ta sig ut… Gigantiska pirayor som inte smakat människokött på två miljoner år, jagar i flock och har en omättlig aptit, sätter kurs mot Lake Victorias strand där tusentals badande ungdomar på skollov just dragit igång ett megaparty. I rollerna: Elisabeth Shue, Adam Scott, Christohper Lloyd, Jerry O'Connell mfl.

 

Fredagen den 26 november

 

Fyra år till

Alldeles nyss var folkpartiledaren David Holst Sveriges hetaste politiker, stilig, rolig, populär och självskriven som landets nästa statsminister. Det som såg ut att bli en solklar valseger blir istället ett förödmjukande nederlag och Socialdemokraterna får fyra år till vid makten.

 

När David plötsligt en dag blir kär är inte problemet att han redan är gift. Problemet är att han blir handlöst förälskad i Socialdemokraternas fruktade statssekreterare, Martin. Hur ska David förklara för sin fru och närmaste medarbetare Fia att han blivit kär – i en sosse?

Fyra år till

FOTO: SF FILM

 

Fyra år till är en rolig, sorglig, vågad, smart, snuskig och extremt romantisk komedi som visar att kärleken övervinner allt. Och att Ratata ärdet bästa popband som någonsin funnits. I rollerna spelar bland andra Björn Kjellman och Eric Ericson. Regi Tova Magnusson, hon spelar även den kvinnliga huvudrollen.

Harry Potter och Dödsrelikerna del 1

FOTO: SANDREW METRONOME

Onsdagen den 17 november

Harry Potter och Dödsrelikerna Del 1

Del ett börjar när Harry, Ron och Hermione, ger sig av på ett riskabelt uppdrag för att försöka hitta och förgöra hemligheten till Voldemorts odödlighet och onska – Horcruxes. Alldeles ensamma, utan vägledning av deras lärare eller beskydd från professor Dumledore, måste de tre vännerna lita på varandra mer än någonsin förut. Men det finns mörka krafter bland dem som hotar att sära på dem. I rollerna: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Helena Bonham Carter, Robbie Coltrane, Tom Felton, Ralph Fiennes, Brendan Gleeson m fl.

 

 

 

Cornelis

FOTO: SF FILM

Fredagen den 12 november

 

Cornelis

är en film om en av våra största musiklegender – Cornelis Vreeswijk. Filmen är en naken, ärlig och kärleksfull skildring av ett unikt konstnärskap, där vi får följa och uppleva stora delar av hans breda musikalster. Men den skildrar också människan Cornelis, mannen bakom scenen, som hela sitt liv sökte efter kärlek och bekräftelse. Cornelis Vreeswijk är en av de mest älskade och folkkära artister Sverige har haft. I huvudrollen spelar Hans-Erik Dyvik Husby, alias Hank von Hell, främst känd genom sitt band Turbonegro. Filmmusiken är komponerad av Jack Vreeswijk. I övriga roller:Malin Crépin (som Cornelis första fru Ingalill Rehnberg), Helena af Sandeberg (som Cornelis andra fru Bim Warne), David Dencik (vissångaren Fred Åkerström), Johan Glans (demonproducenten och grundaren av Metronome, Anders Burman).

 

 

Due Date

FOTO: SANDREW METRONOME

 

Fredagen den 5 november

Due Date

Due Date handlar om två udda personer som av en händelse beger sig ut på en roadtrip tillsammans. Den visar sig bli både skandalös och livsförändrande. Peter Highman (Robert Downey Jr), som ska bli pappa om fem dagar, försöker förtvivlat hinna med ett plan hem för att vara med på sitt första barns födelse. Hans planer blir dessvärre helt omkullkastade när han låter sig övertalas att göra resan med bil tillsammans med den aspirerande skådespelaren Ethan Tremblat (Jack Galifianakis). Resan över hela kontinenten visar sig bli en resa som förstör inte bara ett antal bilar och ett antal vänskapsrelationer utan också Peters nerver. I de andra rollerna ser vi bland andra Michelle Monaghan (”Mad of Honor”) och Jamie Foxx (”The Soloist”).

 

 

Du kommer att möta en lång, mörk främling

FOTO: SCANBOX ENTERTAINMENT

 

Torsdagen den 28 oktober

Du kommer att möta en lång, mörk främling

Alfie och Helena är gifta och så är även deras dotter Sally, med Roy. Men under den harmoniska ytan döljer sig ett emotionellt kaos hos bägge paren. När Alfie plötsligt lämnar Helena för att ta igen sin förlorade ungdom med den frisinnade Charmaine, överger Helena allt vad rationellt beteende står för och lägger sitt liv och öde i händerna på en ytterst tvivelaktig spåkvinna. Samtidigt blir dottern Sally kär i sin snygge chef Greg, men Roy deppar inte ihop för det, utan blir som besatt av den mystiska Dia vars blick han möter genom ett fönster tvärs över gården. Men att fly sina bekymmer, in i diffusa drömmar och ogenomförbara planer, leder endast till smärta, irrationellt beteende och farligt djupt vatten. I rollerna: Josh Brolin, Anthony Hopkins, Naomi Watts, Freida Pinto, Antonio Banderas, Lucy Punch, Gemma Jones m fl. Regi: Woody Allen.

 

Legenden om ugglornas rike

FOTO: SANDREW METRONOME

 

Fredagen den 22 oktober

Legenden om ugglornas rike

Filmen berättar historien om Soren, en ung uggla som är trollbunden av sin fars berättelser om Ga’Hooles väktare, ett gäng av bevingade mytiska krigare som har utkämpat i ett stort slag för att rädda all ugglor från de grymma Pure Ones. Medan Soren drömmer om att en dag få ansluta sig till sina hjältar, hånskrattar hans äldre bror Kludd åt hans längtan och flyger för att stjäla deras fars uppmärksamhet från sin lillebror. Men Kludds avundsjuka har fruktansvärda följder – båda bröderna ramlar ned från sitt hem i trädtopparna, rakt i händerna på Pure Ones.

 

 

The last Airbender

FOTO: UIP

 

Fredagen den 15 oktober

The last Airbender

Luft, vatten, jord, eld; fyra nationer sammanbundna av ödet. Eldnationen startar plötsligt ett brutalt krig mot de andra och ett helt århundrade går utan något hopp finns om att få ett slut på förödelsen. Slutligen ger sig den modige Aang (Noah Ringer) ut i striden, då han inser att han är den ende Avatar vars krafter är så starka att han kan manipulera alla de fyra elementen. Aang slår sig ihop med Katara (Nicola Peltz), som kan manipulera vatten, och hennes bror Sokka (Jackson Rathbone), för att försöka återskapa balansen i en krigshärjad värld. I rollerna: Dev Patel, Jackson Rathbone, Cliff Curtis, Nicola Peltz, Noah Ringer, Jessica Andres m fl.

Fredagen den 15 oktober

 

Himlen är oskyldigt blå

Det är sommar och året är 1975. Martin har tagit studenten och lämnar betongen i stan för ett sommarjobb på Sandhamns exklusiva seglarrestaurang i skärgården. En helt ny värld öppnar sig för Martin. Han möter den stora kärleken och blir samtidigt omhändertagen av seglarrestaurangens chef Gösta, en playboy i centrum av den svenska societeten. Men bakom den glamorösa fasaden i skärgårdsidyllen döljer sig en helt annan verklighet. Innan Martin riktigt förstår vad som hänt befinner han sig mitt i en av de största skandalerna i svensk kriminalhistoria. Himlen är oskyldigt blå är baserad på den sanna berättelsen om det största narkotikatillslaget i svensk kriminalhistoria när den så kallade Sandhamnsligan sprängdes 1975. I rollerna: Bill Skarsgård, Peter Dalle, Josefin Ljungman, Björn Kjellman, Amanda Ooms m fl.

 

FOTO: NORDISK FILM

Himlen är oskyldigt blå

 

Mumintrollet och kometjakten

FOTO: NORDISK FILM

Fredagen den 8 oktober

Mumintrollet och kometjakten

En dag lägger Mumintrollen märke till att något egendomligt inträffat i Mumindalen - allting är grått, inte bara himlen och floden, utan även träden, marken och Muminhuset.

       Mumintrollen skyndar sig till den beläste Snusmumriken för att fråga om han vet vad som står på. Snusmumriken förklarar att så här brukar det se ut innan jordklotet drabbas av ett fruktansvärt öde som kommer från skyn...

       Med hjälp av sin far, Muminpappan, bygger Mumintrollet och hans oroliga vänner tidernas finaste flotte och beger sig på en farofylld färd till observatoriet. Där borde de kloka professorerna veta vilket slags hot från rymden som det handlar om. Färden med flotten är långt ifrån behaglig. Det modiga sällskapet, som består av Mumintrollet, Sniff och Snusmumriken, stöter på många hinder, men träffar också nya och gamla vänner.

 

Buried

FOTO: SCANBOX ENTERTAINMENT

Fredagen den 8 oktober

Buried

Alfred Hitchcock skulle troligen vända sig i sin grav av avund om han hade fått se hur uppfinningsrikt regissören Rodrigo Cortes lyckas hålla åskådaren i ett hjärngrepp. Han bygger stegvis upp spänningen till en nästan outhärdlig nivå.

       Paul Conroy (Ryan Reynolds) är amerikan och jobbar i Irak som kontrakterad lastbilschaufför. Under en attack kidnappas han och begravs levande i en träkista i väntan på att kidnapparna ska få ut en lösensumma för honom. Med sig i kistan har han en tändare och en mobiltelefon med låg batterinivå. Vi får följa Pauls desperata försök att få kontakt med omvärlden och ta sig ur sin klaustrofobiska dödsfälla. Det finns begränsat med syre, men obegränsat med panik... Detta är en gastkramande och vansinnigt spännande thriller som får dig att kippa efter andan ända in i slutet.

 

 

Hämnden

Mikael Persbrandt har chans att vinna en Oscar med Susanne Biers danska film "Hämnden". FOTO: NORDISK FILM

Fredagen den 1 oktober

Hämnden

är en tidlös berättelse om hämnd, rättvisa, kärlek och människans godhet. Filmen drar paralleller från det brutala livet i ett afrikanskt flyktingläger till den vykortsvackra idyllen i en sovande dansk landsortsstad. Anton arbetar på Läkare Utan Gränser och pendlar mellan ett flyktingläger i Afrika och sitt hem i Danmark där han har två små söner. Han har svikit sin älskade hustru, Marianne, och de försöker nu att vänja sig vid ett liv utan varandra. Samtidigt börjar Antons 10-årige son Elias lära känna och bli vän med en ny pojke i klassen. Denna ovanliga vänskap utvecklas snart till en oroande allians som hotar att förstöra landsbygdsidyllen för alltid.

 

 

Dumma mej

FOTO: UIP

 

Fredagen den 1 oktober

Dumma mej

Mitt i en välmående villaförort, fylld av rosenträdgårdar omgivna av vita staket, står ett hus som skiljer sig från mängden – en svart villa med en död gräsmätta. Vad grannarna inte vet är att dolt under detta hem ligger ett hemligt gömställe. Omringad av en mindre armé av hantlangare finner vi här skurken Gru (röst av Steve Carell), mitt i planerandet av den största kupp världen någonsin skådat. Han ska stjäla månen i Universal Studios senaste 3D-äventyr.


Regeringen vill digitalisera

DIGITALT. 60 miljoner kronor under fyra år för digitalisering av biografer, blir ett av regeringens sista vallöften. Satsningen görs från och med 2012, för att man tror att ett stort antal biografer, främst på mindre orter annars slås ut. Det talas om att se stora idrottsevenemang och dataspelstävlingar på vita duken.

       – Det innebär att många biografer på mindre orter inte behöver läggas ned, utan istället kan få nytt liv med digital teknik och erbjuda besökarna mycket mer upplevelse än tidigare, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i ett pressmeddelande. Med den digitala tekniken skulle biografer över hela landet kunna erbjuda aktuella filmer och ett mer varierat utbud än tidigare, samt möjlighet att visa evenemang, som opera- , musik- och teaterföreställningar menar hon. Men hur omställningen påverkar ekonomin för biografägaren på längre sikt framgår inte. Ej heller hur satsningen ska finansieras. 100916

 

LILL ERIKSSON

 

Wall Street: Money Never Sleeps

FOTO: FOX FILM

Fredagen den 24 september

Wall Street:

Money Never Sleeps

Michael Douglas är tillbaka i sin Oscarbelönade roll som Gordon Gekko, vars ikoniska “Greed is good”-mantra och våghalsiga företagsräder gjorde honom till en rockstjärna i finansvärlden. Frisläppt efter ett långt fängelstraff finner sig Gekko utanför den värld han en gång dominerade. Men en ung finansmäklare (Shia LaBeouf) lär sig den hårda vägen att Gekko fortfarande är en mästare på att manipulera – och att Wall Street idag mer än någonsin är platsen där ”money never sleeps”. Oliver Stone har regisserat. I filmen spelar också skådespelare som Carey Mulligan, Susan Sarandon, Frank Langella och Josh Brolin.

 

Marmaduke

FOTO: FOX FILM

Fredagen den 17 september

Marmaduke

Livet som hund är inte alltid lätt, framförallt inte om man är en riktigt, riktigt stor hund. Men när Marmadukes familj flyttar till Los Angeles ser han sin chans att ändra sin image och gå från stor och snäll klumpeduns till den coolaste jycken i kvarteret. Med sin nya stil gör han succé bland stans hundar men det är inte lätt leva upp till en tuff image när man har ett hjärta av guld.

 

The American

FOTO: SF FILM

Fredagen den 10 september

The American

Amerikanen Jack är en slipad lönnmördare. När ett jobb i Sverige går snett meddelar han sin kontaktperson Larry att nästa uppdrag blir hans sista. Det tar honom till en liten pittoresk stad på den italienska landsbygden, där han håller låg profil och för en gångs skull kan njuta av lugnet. Hans uppdragsgivare, en belgisk kvinna vid namn Mathilde, dyker dock snart upp i stan med en beställning, att tillverka ett vapen. Helt oväntat träffar Jack en präst, Fader Benedetto, som han öppnar sig för och han inleder en romans med den italienska kvinnan Clara. Men med garden nere utmanar Jack ödet. Filmens manus av Rowan Joffe bygger på romanen ”A Very Private Gentleman” av Martin Booth. I rollerna: George Clooney, Violante Placido, Thekla Reuten, Bruce Altman, Paolo Bonacelli m.fl.

 

Salt

FOTO: SONY PICTURES

Fredagen den 3 september

 

Salt

Evelyn Salt (Angelina Jolie) är en CIA-officer som har svurit en ed om trofast tjänstgöring och att kämpa för sitt landet. När hon blir anklagad för att vara en rysk spion flyr hon för att rentvå sitt namn och för att en gång för alla visa att hon är en sann patriot. En kvinnlig James Bond med Angelina Jolie i huvudrollen. Regi Phillip Noyce.


 

Pirahna

En hel del svensk film väntar på biograferna i höst, men den värsta skräckisen under-vattens3D:n, Pirahna, är från USA. FOTO: FUTURE FILM

Var fjärde ny film svensk i höst

BIO. I dag avslutas det årliga filmevenemanget Malmö Filmdagar, en fyra dagar lång filmorgie för landets biografägare och media. Från tidig morgon till sen kväll har makthavarna i den svenska filmvärlden sett höstens och vinterns nya filmer och minglat på Filmstaden tillsammans med kändisar från vita duken. Där syntes mest manliga nunor, framför allt svenska som Bill Skarsgård, Peter Dalle, Hannes Holm, Jonas Karlsson och Jack Vreeswijk.

       Det är nämligen ganska mycket svensk film på tapeten framöver. Bland de 30 nya filmerna som presenterades var 8 svenska. Men fortfarande distribueras mycket amerikansk film, under filmdagarna visades 13 stycken. Även Pernilla August, och den unga dansaren Alicia Vikander och Samuel Fröler tittade förbi. Sistnämnda par är aktuella med filmen ”Det som är vackert”, som handlar om en ung kvinna som inleder ett förhållande med en äldre dirigent och får ny kraft genom klassisk musik. Kvällens avslutningsfilm är amerikanska 3D-filmen Pirahna, som sägs vara den vassaste monsterskräckisen på 35 år. I den partajar tusentals badande ungdomar vid Lake Victorias strand, när plötsligt gigantiska pirayor tar över festen. 100826

 

LILL ERIKSSON

 

Fotnot. Filmerna som visades - aktuella i höst och vinter 2010.


 

I rymden finns inga känslor

FOTO: SF FILM

Fredagen den 3 september

I rymden finns inga känslor

är en komedi om 18-årige Simon som delar lägenhet med sin bror Sam. Simon som har Aspergers syndrom kräver ett fast schema där allt måste vara sig likt vecka efter vecka. Förändringar är något han bara kan hantera i små doser och när allt blir för jobbigt gömmer han sig i sin tvättunna, fylld med självlysande stjärnor – han gömmer sig i rymden för där finns inga känslor. När Sam blir dumpad av sin flickvän och går in i en mindre depression spricker hela tillvaron för Simon. Han ger sig själv i uppdrag att hitta en ny flickvän till Sam, men med sin sociala inkompetens blir det inte enkelt, Simon vet ingenting om tjejer och kärlek. I rollerna: Bill Skarsgård, Martin Wallström och Cecilia Forss m.fl.

 

Toy Story 3

FOTO: DISNEY/PIXAR

Fredagen den 27 augusti

Toy Story 3

Skaparna av “Toy Story”-filmerna öppnar återigen leksakslådan och tar med biopubliken tillbaka till världen hos Woody, Buzz och gänget med leksaker. De har börjat acceptera att deras ägare Andy är på väg att bli äldre. Andy förbereder sig nu på att flytta hemifrån och börja på universitetet, vilket självklart innebär att hans lojala leksaker är oroliga för sin framtid. Ska de tvingas till ett undanskymt liv på vinden? Kommer någon någonsin mer att vilja leka med dem?

 

 

 

 

Tidigare biopremiärer

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

Pidde Andersson bloggar om film.

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

Besökvärt

 

 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007