Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Mys i biosalongen

Biopremiärer

 

2011-04-12

 

Biotider på Din ort...

Bioguiden

Share |

Fredagen den 22 april

 

Miral

Julian Schnabel, regissören bakom kritikerrosade Fjärilen i glaskupan och Before Night Falls, är tillbaka med Miral, baserad på en bästsäljande roman av den italiensk/palestinska journalisten Rula Jebreal. Året är 1948, Palestina har delats och staten Israel har uppstått. En iskall dag i april hittar den 31-åriga Hind Husseini (Hiam Abbass) femtiofem föräldralösa barn på gatan. Barnen har överlevt en fruktansvärd massaker i sin hemby vid Jerusalems utkant. Hind tvekar inte en sekund att ge dem mat och husrum.

       Inom sex månader har antalet barn som hon tagit under sitt beskydd vuxit till närmare tvåtusen och barnhemmet Dar Al-Tifel har bildats. 7-åringen Miral sänds till detta barnhem av sin far efter att hennes mor gått bort. Efter en trygg och skyddad uppväxt innanför barnhemmets väggar, är Miral lyckligt ovetande om världens pågående konflikter. Uppvaknandet blir bryskt när hon som 17-åring sätts att undervisa flyktingar i ett fattigt

Miral

FOTO: SCANBOX ENTERTAINMENT

 

läger och insikten om sitt folks umbäranden kommer som en chock för henne. Genom sin förälskelse i en politisk aktivist, Hani, slits Miral snart mellan kampen för sitt folks framtid och sin barndoms övertygelse om att utbildning är vägen till fred. I rollerna: Freida Pinto, Hiam Abbass, Vanessa Redgrave, Yasmin al Massri, Willem Dafoe m fl.

 

World Invasion: Battle Los Angeles.

FOTO: SONY PICTURES ENTERTAINMENT

Onsdagen den 20 april

World Invasion:

Battle Los Angeles

I åratal har UFO-iakttagelser dokumenterats över hela världen - Buenos Aires, Seoul, Frankrike, Tyskland och Kina. Men 2011 kommer det som en gång var iakttagelser bli en skrämmande verklighet när Jorden attackeras av okända trupper. När folk över hela jorden ser världens stora städer falla, blir Los Angeles mänsklighetens sista utpost. Det blir upp till marinofficeren (Aaron Eckhart) och hans nya pluton att dra en linje i sanden. I rollerna: Aaron Eckhart, Michelle Rodriquez, Bridet Moynahan och Michael Pena m fl.

 

 

Onsdagen den 20 april

Tre

Hanna och Simon har varit ett par i 20 år. De bor i Berlin, sida vid sida i en stridbar harmoni. De är attraktiva, moderna, mogna, barnlösa, kultiverade och jordnära. Affärer, längtan efter barn, att flytta samman, missfall, att fly och att återvända: denna stabila kvinna och konsttekniska man har mycket bakom sig, men finns något kvar framåt? Detta är situationen när de båda, ovetande om varandra, blir förälskade i samma man, Adam. Regissören Tom Tykwer, som tidigare gjort Spring Lola, Prinsessan och krigaren, samt Parfymen berättar nu om den moderna och urbana generation som fångats mellan det konventionella och en stark, men undertryckt, längtan efter social frigörelse.

 

 

 

Red Riding Hood

FOTO: 20th CENTURY FOX

Onsdagen den 20 april

 

Red Riding Hood

När Valerie (Amanda Seyfried) bortlovas av sina föräldrar till den rike men tråkige Henry beslutar hon sig för att rymma tillsammans med sin stora kärlek Peter. Men kvällen då de ska ge sig av slår en varulv till och dödar Valeries syster. Man börjar misstänka att varulven inte är någon främmande varelse från skogen utan finns mitt bland dem. Och att Valerie har ett unikt band med varelsen.

 

 

Onsdagen den 20 april

 

Arthur och de två världarna

Den sista filmen i Luc Bessons trilogi om Arthur och minimojerna. Vi kan frukta det värsta. Maltazard har vuxit sig stor och är nu ovan jord och fast besluten att erövra vår värld. Arthur och hans vänner måste överlista honom en gång för alla och för det krävs stor uppfinningsrikedom och mycket tur. Oväntade händelser får oväntade resultat.

Arthur 3

FOTO: SCANBOX ENTERTAINMENT

 

 

Water For Elephants

Fredagen den 15 april

 

Water For Elephants

På en cirkus någonstans i 30-talets USA hittar Jacob (Robert Pattinson) ett nytt liv efter att hans föräldrar dödats i en olycka. Där finner han också kärleken i cirkusens stjärna Marlena (Reese Witherspoon) men för att kunna vara tillsammans måste de bryta sig loss från det enda liv de känner till.

 

FOTO: 20th CENTURY FOX

 

 

Fredagen den 15 april

 

Illusionisten

Jacques Tatis bortglömda manus Illusionisten handlar om en avdankad trollkarl vars dammiga show konkurreras ut av hippa rockartister. Trollkarlens karaktär bygger på Tatis alter ego Mr Hulot och regissören Sylvain Chomet försöker återskapa Tatis klassiska humor och känsla in i minsta detalj. Resultatet är en varm och komisk animerad film för alla åldrar.

 

FOTO: ATLANTIC FILM

Illusionisten

 

 

 

Tisdagen den 12 april, endast Doc Lounge, Malmö

Lemmy

I denna hyllningsdokumentär av Greg Olliver och Wes Orshoski möter man rockhistoriens järnman Lemmy, ständigt med en Jack Daniels vid sin sida. Räkna med en del bredbenta riff, stonefaces, Lemmy i slow motion och hyllningar från andra storheter som Slash, Joan Jett, Dave Grohl (Nirvana/Foo Fighters), Ozzy Osbourne, Peter Hook (Joy Division/New Order), wrestlingstjärnan Triple H, Alice Cooper och Mick Jones från The Clash. I filmen blir legenden bakom Motörhead människa och visar sin krigsmemorablia, blir glad av att skjuta av en antik stridsvagn, talar ömt till sin son och blir uppslukad av att spela Snake på sin mobil.

Lemmy

“I remember before there was rock’n roll” - Lemmy.

 

 

Rio

FOTO: 20TH CENTURY FOX

Fredagen den 8 april

 

Rio

är en 3D-animerad långfilm från skaparna bakom de framgångsrika Ice Age-filmerna. Från istiden beger vi oss nu till Rio de Janeiro och den färgsprakande brasilianska regnskogen tillsammans med Blu, en sällsynt papegoja som tror att han är den sista av sitt slag. När Blu får reda på att det finns en till som honom, och att denna är en hona, lämnar han sin trygga bur och beger sig ut för att finna henne. Men det är långt ifrån kärlek vid första ögonkastet när den tame, vingklippta Blu äntligen träffar den självständiga vildfågeln Jewel.

 

 

 

 

Heartbreaker

FOTO: ATLANTIC FILM

 

Fredagen den 8 april

 

Heartbreaker

Alex är en charmerande, rolig och avslappnat cool professionell förhållandesabotör. Han kallas in av oroliga anhöriga för att bryta upp icke önskvärda relationer. Men ett av hans mål, den vackra, livliga och oberoende Juliette, får honom att inse att den perfekta planen kanske inte alltid existerar när det gäller kärlek? I rollerna: Romain Duris, Vanessa Paradis, Julie Ferrier och Francois Damiens.

 

 

 

 

Hop

FOTO: UIP

 

Fredagen den 1 april

 

Hop

 

Med en blandning av live action och animation, berättar Hop den komiska historien om Fred (James Marsden), en arbetslös slöfock som av misstag kör på Påskharen med sin bil och blir tvungen att ta hand om honom medan han återhämtar sig. Medan Fred kämpar med att ha världens värsta gäst boende hos sig, lär de sig båda vad som krävs för att bli vuxen. Filmen är regisserad av Tim Hill (Alvin& Gänget).

 

 

 

Fredagen den 1 april

 

Blue Valentine

 

Det gifta paret Dean och Cindy har kommit till en punkt där familjelivet har blivit en ständig kamp. Under en helg flyr de vardagen för att försöka rädda sitt äktenskap. I återblickar får vi se vad som en gång fick dem att bli passionerat förälskade och då inga hinder var oövervinneliga. Filmen har vunnit The Ingmar Bergman International Debut Award vid Göteborg International Film Festival 2011. Michelle Williams var också Oscarnominerad för Bästa kvinnliga huvudroll.I rollerna: Ryan Gosling, Michelle Williams, John Doman, Faith Wladyka, Mike Vogel.

FOTO: SF FILM

 

 

The Way Back

FOTO: SCANBOX ENTERTAINMENT

Fredagen den 25 mars

The Way Back

Gustaf Skarsgård spelar en av rollerna i den Oscarnominerade regissören Peter Weirs nya mastodontfilm. Sju krigsfångar, vissa kriminella, andra politiska fångar, flyr från ett arbetsläger i ett helvetiskt Gulag 1941. Deras väg mot frihet sträcker sig från Sibirien, över den glödheta Gobiöknen och vidare över Himalayas berg till Indien. Under 600 mil av svåra umbäranden får de kämpa mot både moder natur, illvilliga främlingar och inte minst varandra. Gustaf Skarsgård spelar Voss, en ung lettisk krigsfånge, som är en av de främsta karaktärerna i gruppen. Filmen är inspirerad av romanen The Long Walk av Slavomir Rawicz, en polsk officer som deporterades till Sibirien av ryssarna 1940 och som ledde själva flykten. Boken har blivit en internationell succé och översatts till 25 språk.

     Men med framgången kom också tvivlen om historiens äkthet. Var detta verkligen möjligt? Kunde författaren bevisa historien? Än i dag tvistar man om detta. Australiensiske regissören Peter Weir har tidigare regisserat kassasuccéer som Döda poeters sällskap, The Truman Show och Master and Commander. Fem av hans filmer har blivit Oscarnominerade. I rollerna: Colin Farrell, Ed Harris, Jim Sturgess, Mark Strong, Saoirse Ronan, Gustaf Skarsgård m.fl.

 

 

 

Never Let Me Go

Fredagen den 25 mars

 

Never Let Me Go

 

Ett drama (från 11 år) om en stark kärlekshistoria med vännerna Kathy (Carey Mulligan), Ruth (Kiera Knightley) och Tommy (Andrew Garfield) i centrum. De växer upp tillsammans på vad som verkar vara en idyllisk engelsk internatskola där de försöker hitta sina platser i den slutna värld som är deras. Samtidigt som deras relation till varandra blir allt starkare. Filmen är baserad på den bästsäljande boken av Kazuo Ishiguro som även skrivit ”Återstoden av dagen” och regisseras av Mark Romanek (”One hour photo”).

 

FOTO: 20TH CENTURY FOX

 

 

Fredagen den 25 mars

 

I am number four

John Smith är en speciell ung man, som är på flykt från skoningslösa fiender utsända för att förgöra honom. Han är hela tiden tvungen att byta identitet och flytta från stad till stad tillsammans med sin beskyddare Henri. Han är alltid "ny i stan" och har inga band till sitt förflutna.

     I den lilla staden i Ohio som John för tillfället kallar sitt hem inträffar en rad oväntade och livsavgörande händelser - han upplever den första kärleken, får nya kraftfulla förmågor och kommer i förbindelse med de andra som delar hans otroliga öde. Men nu är tre av dem döda, vem blir nummer fyra?

I am number four

FOTO: JOHN BRAMLEY/

DREAM WORKS II DISTR. CO

 

 

 

Elias och jakten på havets guld

Snarke och Elias. FOTO: FILMKAMERATENE

 

Fredagen den 25 mars

Elias och jakten på havets guld

Detta är den andra animerade familjefilmen som bygger på böckerna om den lilla räddningsbåten Elias. Fiskelägret Lugnvik hotas av nedläggning och därför är årets vinterfiske extra viktigt för Elias och hans vänner. Men konkurrensen blir hård - Polardrottningen har byggt en hypermodern hamn i närheten och tar all deras fisk. En dag får Elias höra att Polardrottningen letar efter en mytomspunnen skatt på havets botten och han lämnar sin vaktpost i hopp om att hitta skatten och rädda Lugnvik. Hans nyvunna vän Doppi följer med på äventyret, men hon bär på en hemlighet och det hela går inte riktigt som Elias tänkt sig. De svenska rösterna görs av bland andra Nanne Grönwall (Polardrottningen), Elias Olsson (Elias), Filippa Åberg (Doppi), Björn Gedda (Tråle), Ewa Fröling (Fräcke). Nanne Grönwall framför också en av filmens sånger.

 

 

 

 

Justin Bieber

FOTO: UIP/PARAMOUNT

Onsdagen den 23 mars

 

Justin Bieber - Never Say Never

I denna barntillåtna musikal får man följa den unga storstjärnan under hans utsålda My World-turné sommaren 2010. I filmen visas också intervjuer med fans och andra som följt fenomenet Justin Bieber från början av hans karriär, bland annat hans mentor Usher.

 

 

 

Fredagen den 18 mars

 

Route Irish

I September 2007 dog Frankie på Route Irish. Vägen i Bagdad som går mellan flygplatsen och Green Zone ses som den farligaste vägen i världen. Hemma i Liverpool vägrar den förtvivlade Fergus att acceptera den officiella förklaringen till Frankies död och sätter igång en egen undersökning för att avslöja vad som faktiskt hände. Samtidigt som han börjar närma sig sanningen om vad som faktiskt skedde försöker han också finna sitt gamla jag och den glädje som han och Frankie delade tjugo år tidigare vid floden Mersey i nordvästra England. Thrillern är regisserad av Ken Loach (Looking for Eric, It's a Free World, My Name is Joe) och har tidigare vunnit Guldpalmen vid Cannes

Route Irish

FOTO: NONSTOP ENTERTAINMENT

 

Filmfestival och nominerats ytterligare åtta gånger till samma pris.

 

 

 

Hur många lingon finns det i världen?

Alex (Sverrir Gudnason) och Hanna (Vanna Rosenberg) arbetar med utvecklingsstörda.

FOTO: JONAS RUDSTRÖM/SONET FILM

Fredagen den 18 mars

Hur många lingon finns det i världen?

Alex är en charmerande slarver som varken tar ansvar för sig själv eller sina närmaste och hans liv är allt annat än under kontroll. Relationen till flickvännen Lisa är urusel och dessutom är han arbetslös. När så Lisa plötsligt får nog och kastar ut Alex på gatan tvingas han att söka ett jobb för sin överlevnad och plötsligt befinner han sig som assistent till ett gäng utvecklingsstörda och de får honom att steg för steg se livet med nya ögon. I rollerna: Sverrir Gudnason, Vanna Rosenberg Synnerholm, Mats Melin, Bosse Östlin, Ellinore Holmer, Maja Carlsson, David Gustafsson, Theresia Widarsson m.fl. Regi: Lena Koppel.

 

 

 

Fredagen den 18 mars

 

Big Momma

- sådan far sådan son

Martin Lawrence är tillbaka i storform som FBI-agenten med den ultimata förklädnaden: Big Momma. Som förstärkning plockar han denna gång in sin brorson. I rollerna: Martin Lawrence, Faizon Love och Jessica Lucas.

 

FOTO: 20TH CENTURY FOX

Big Momma

 

Maxim i Landskrona

FOTO: MARIE ÖHGREN

Max kan rädda Maxim

 

BIO. Biofantaster i Landskrona kommer troligen kunna se premiären av nya Pirates of the Caribbean-filmen på hemmaplan. Efter att ha stängt Bio Maxim för allmänheten i helgen uppger nu ägaren Marie Öhgren att det redan i maj kan visas film igen i hennes och landets näst äldsta biograf. Hon diskuterar ett samarbete med Max Klintman som driver Biohuset i Höllviken.

     – Han har ambitionen att köra repertoarfilm samtliga dagar i veckan på Maxim, säger Marie Öhgren till eventnews. Övrig verksamhet, som filmstudio och konferenser, fortsätter i Öhgrens regi. 110307

 

 

Fredagen den 11 mars

 

Odjuret

Ett drama från independentbolaget Dansk Skalle, där vi får följa Kim som växt upp med sin kriminella pappa, men som vill sona sina brott och gå vidare. Jesper är föräldrarlös, skuldsatt upp över öronen och bor i en husvagn. Susanne vill bort från hålan via en danskarriär, men vkerar aldrig komma iväg. Ylva är hårt hållen hemma, men drömmer om att vara fri. I rollerna: Magnus Skog, Sofie Karlsson, Stefan Söderberg, Emelie Sundelin m fl. Regi av Emil Larsson och Martin Jern.

Odjuret

FOTO: NOVEMBERFILM

 

 

 

Ritualen

Anthony Hopkins spelar i en ny verklighetsbaserad film. FOTO: SANDREW METRONOME

Fredagen den 11 mars

Ritualen

Inspirerad av verkliga händelser, följer "Ritualen" den skeptiska teologistudenten Michael Kovak (Colin O'Donoghue), som motvilligt går på exorcismskolan i Vatikanen. Under ett besök i Rom träffar han en oortodox präst, Fader Lucas (Anthony Hopkins), som introducerar honom för den mörkare sidan av sin tro. Skräckfilmen är regisserad av svensken Mikael Håfström, som tidigare gjort Ondskan.

 

 

 

 

Möte i Toscana

FOTO: ATLANTIC FILM

Fredagen den 11 mars

Möte i Toscana

Ett drama som berättar historien om ett intensivt och avgörande möte mellan en man och en kvinna i en liten italiensk by i södra Toscana. Hon är en fransk gallerist och han en engelsk författare. I rollerna: Juliette Binoche och William Shimell. Regi av Abbas Kiarostami.

 

 

 

 

Fredagen den 11 mars

 

Jag är min egen Dolly Parton

En dokumentärfilm om de fyra sångerskorna Nina Persson, Cecilia Nordlund, Lotta Wenglén, Helena Josefsson och musikproducenten Gudrun Hauksdottir, som möts genom en hyllningskonsert till Dolly Partons ära. Det är en stark och hoppfull film om fem kvinnors vänskap, drömmar och livsutmaningar, om att vara kvinna mitt i karriären och längtan efter barn. Och inte minst en film inramad av Dolly Partons person - en förebild och idol som förenar de fem.

Jag är min egen Dolly Parton.

FOTO: FOLKETS BIO

 

 

 

Gnomeo & Julia

FOTO: TOUCHSTONE PICTURES

Fredagen den 11 mars

Gnomeo & Julia

En vacker kärlekshistoria med trädgårdstomtar, där Shakespears klassiska historia får en komisk uppfräschning till tonerna av både gamla och helt nya hits av Elton John. Gnomeo och Julia har lika många hinder att övervinna som sina föregångare, men uppblandade med rosa plastflamingos och spännande gräsklippartävlingar. Kan det kärlekstörstande paret undvika tragedi och få uppleva ett lyckligt slut? Svenskt tal och 3D.

 

 

 

 

Fighter

FOTO: NORDISK FILM AB

Fredagen den 11 mars

Fighter

Ett drama som handlar om boxaren Irish Micky Wards osannolika väg fram till världsmästartiteln i lätt weltervikt. Hans Rocky-liknande framgång handleddes av hans halvbror, Dicky. Dicky, som tidigare också var boxare, är Irish tränare efter att han har lyckats vända sitt liv efter att nästan ha knockats av droger och kriminalitet. I rollerna: Mark Wahlberg, Christian Bale och Amy Adams.

 

 

 

 

Adjustment bureau

FOTO: UIP/PARAMOUNT

Fredagen den 11 mars

Adjustment Bureau

På randen till att vinna en plats i den amerikanska senaten möter den ambitiöse politikern David Norris den vackra balettdansösen Elise Sellas, en kvinna olik någon annan han någonsin träffat. Men just då han inser att han börjat falla för henne inleder en samling mystiska män en konspiration i syfte att hålla dem två isär. David inser snart att hans motståndare är Ödet självt, närmare bestämt organisationen The Adjustment Bureau, som gör allt i sin ansenliga makt för att hindra David och Elise från att vara tillsammans. Ståendes inför höga odds måste han välja att antingen låta henne gå och acceptera en förutbestämd väg, eller riskera allt och utmana Ödet för att få vara med henne. I rollerna: Matt Damon, Emily Blunt, John Slattery, Terence Stamp, Anthony Mackie, Shohreh Aghdashloo, Michael Kelly och Liam Ferguson.

 

 

 

 

Rango

FOTO: UIP/PARAMOUNT

Fredagen den 4 mars

Rango

Historien följer kameleonten Rangos komiska och livsförändrande resa. Rango lever ett liv i trygghet som ett vanligt husdjur hemma hos en vanlig familj. Samtidigt lider han av en stor identitetskris. För hur högt kan man egentligen sikta när hela ens liv består av att smälta in? När Rango av en händelse hamnar i den sandiga, pistoltäta byn Dirt - en laglös utpost bebodd av öknens mest sluga och originella varelser - inser den allt annat än modige ödlan att han plötsligt sticker ut ur mängden. Välkomnad som stans sista hopp tvingas han ta sig an sin nya roll som dess nya sheriff. Och efter flera actionfyllda situationer och möten börjar Rango bli den hjälte han en gång i tiden endast drömde om att vara. Svenska röster: Andreas Rothlin Svensson, Claudia Galli, Fred Johansson, Stig Engström, Bengt Skogholm, Per Sandborgh m fl.

 

 

 

 

Black Swan

FOTO: 20TH CENTURY FOX

Fredagen den 4 mars

Black Swan

Liksom de flesta ballerinor kretsar hela Ninas (Natalie Portman) liv kring ballett. Hon är en av de starkast lysande stjärnorna i New York City Ballet Company och när det blir dags att ersätta prima ballerinan Beth (Winona Ryder) som huvudrollen i Svansjön står Nina på tur. Men hon får oväntad konkurrens i nykomlingen Lily (Mila Kunis) som imponerar stort på regissören med sin sensualitet och passion. Allt efter som de två rivalerna utvecklar en skruvad vänskap blir Nina mer och mer desperat och frågan är hur långt hon är villig att gå för sin karriär. I rollerna: Natalie Portman, Winona Ryder, Mila Kunis m fl.

 

 

 

Fredagen den 4 mars

Atleten

En av idrottsvarldens mest fascinerande öden är Abebe Bikilas, etiopiern som i Rom 1960 vann OS-guld i maraton, barfota. Han var den förste afrikanen att ta ett OS-guld. Innan Bikila hann kröna sin karriär med att delta i OS i München, fick den ett dramatiskt slut när han skadades svårt i en bilolycka. Men med hjälp av en makalös kampvilja tog han sig an nya och ytterst oväntade utmaningar. Vid Abebe Bikilas sida stod hela tiden hans svenske tränare Onni Niskanen (i filmen spelad av Dag Malmberg). Filmen handlar om mod och beslutsamhet men också om ensamheten på toppen. I rollerna: Ruta Gedmintas, Rasselas Lakew, Dag Malmberg. Regi av Davey Frankel och Rasselas Lakew.

Atleten

FOTO: FOLKETS BIO

 


 

Tidigare biopremiärer

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

Läs Fredzillas blogg om film, musik och personliga saker!

 

Pidde Andersson bloggar om film.

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

Besökvärt

 

 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007