– Jag märker det på hur frågorna ställs. Man kanske frågar efter en specifik kakaoböna, eller speciella plantage. Är man mer specifik om vad man söker är det ju lättare för mig att ge en rekommendation.
”Fel svar”
Sen finns det de som inte har en aning eller inte alls bryr sig om vilken choklad de stoppar i munnen, de bara frågar efter choklad.
– Min motfråga brukar då vara: ”hur vill du att chokladen ska smaka?” Då får jag ofta höra att den inte får ha för hög kakaohalt för då blir det för bittert. Men det är enligt min mening fel svar, fortsätter Lilli. Kännarna menar att choklad är ett lika vitt begrepp som grönsaker.
”Rätt svar”
Det är stor skillnad på broccoli och morötter.
– Rätt svar på min fråga är ”jag vill ha en choklad med mycket fruktiga toner”, eller ”jordig smak”, eller ”jag gillar söt smak” eller ”det ska passa till en viss sorts vin, cognac, rom, whisky” och så vidare…
Hon märker också att fler har gått över till att äta några få rutor högklassig mörk choklad istället för att stoppa i sig en hel mjölkchokladkaka. Less is more. Det exklusivare chokladintresset verkar vara här för att stanna.
– Det har hållit i sig i så många år nu att man inte längre kan kalla det för en trend.
Kvalitet går före procent
Men vad kännetecknar kvalitets-choklad? En del anser ju hög kakaohalt, andra att bönan ska hålla viss kvalitet. Vem bestämmer vad som
är bäst?
– Det finns ingen som bestämmer vad
|

Chokladentusiasten Lilli Veberg ger sin syn på vad som egentligen är fin choklad.
FOTO: CHARLOTTE CARLBERG BÄRG |
som är bäst, men vi som jobbar med choklad säger unisont att det är kvalitén på procenten som räknas, inte hur hög den är, säger Lilli Veberg. Man kan jämföra med vin. Du kan köpa ett vin där urvalet av druvor inte är så noggrann, det hänger med lite omogna druvor, övermogna druvor, grenar och kvistar och annat som inte hör hemma. Naturligtvis påverkar det smaken. Råvarans kvalitet är avgörande för den slutliga smaken, det är definitivt ingen klyscha enligt chokladkännarna.

|
Festivaler lär om choklad
I Sverige arrangeras chokladfestivaler på flera håll, i till exempel Göteborg, Linköping och Jönköping. Första stora evenemanget i Malmö arrangerades för två år sedan, passande nog i Chokladfabriken. Då kom runt 3 000 besökare och i år räknar man med det dubbla. Därför måste chokladfestivalen den 25-26 oktober flytta till Slagthuset som kan ta mer folk och dessutom har handikappanpassade lokaler.
Aspegren mitt i chokladen
Till Malmö kommer utställare med egen chokladproduktion eller import, samt Emanuel Andrén, årets konditor 2005 som håller i festivalens pralinskola. Han ska visa hur man gör fina chokladpraliner, kanske sådana världsberömda som han gjorde till Emmygalan nu i år. Konferencier blir Jesper Aspegren, väl påläst om livsnjutning och god mat. Och så blir det intressanta föreläsningar, om Fair Trade, chokladens historia, odling av kakaobönan Amedeis Crillo i Venezuela och provningar av sånt som ligger nära till hands, som kaffe, te och vin. Sara Begner, tv-kock i SVT:s Saras kök, lagar köttgryta med chokladsmak och tipsar om hur man använder choklad i matlagningen. 080929
FAKTA Choklad
Ordet choklad kommer från benämningen chocolatl eller xocolatl på aztekernas språk nahuatl. Baseras på kakaobönan, som framställs av frukten av kakaoträdet Theobroma cacao. Många typer av choklad innehåller förutom kakao, i form av kakaomassa eller kakaosmör, även socker och ibland mjölk.
KÄLLA: WIKIPEDIA |
|