logga5 röd                                                  - för nöjes skull


 

 Bossan sorterar batterier.

Under årets Malmöfestival ska Bossan lära Malmöborna att sortera sin sopor bättre. Men, enligt VA-verkets chef behöver även festivalarran-

gören lära sig detta. Årets festivalavfall sorteras inte enligt henne.

FOTO: JANNA BENTZÉN

 

 

 

Möt sopsorterande hundar på årets Malmöfestival.

Allmänheten möter hundar och sopor under eftermiddagarna den 18-21 augusti.

FOTO: JANNA BENTZÉN

 

 

 

Polis och fältarbete

Men, festivaler innebär inte bara glädje och lek. Varje år rapporteras om stök och bråk under kommunernas festligheter. I år tycker man det krävs extra insatser och fältgruppen i Malmö centrum förstärks med 80 personer. Dessa kommer från olika stadsdelar och har ungdomserfarenhet från sina tjänster inom bland annat skola och socialtjänst. 
   – Det blir en trygghet för tonåringarna med personal som de känner igen från den egna stadsdelen, säger Robert Rosenqvist, fritidsassistent i centrums fältgrupp. Under festivaldagarna organiseras fältgruppen i dags-, kvälls- och nattvandrargrupper. Personalen utgår från en ständigt bemannad bod som även ska fungera som en sambandscentral på Lilla Nygatan vid Raoul Wallenbergs park. Alldeles intill har Polisen sitt ”högkvarter” i en liknande bod.

 

Av Lill Eriksson, 070817

Årets festival – rustad med sophundar och sambandscentral

 

Sveriges störtsa stadsfestival ökar kommunengagemang

 

PREMIÄR. I dag inleds Malmöfestivalen – en fest som håller på i en hel vecka. I år utlovas en särskild festival med eget tema för varje dag. Mot kvällens många musiker, som Danne Stråhed och Hasse Andersson & Kvinnaböskeband konkurrerar flera av kommunens förvaltningar om allmänhetens gunst. Flera av dem är på något vis engagerade i festivalen.

 

Sophundar ett rent nöje

Ett verkligt familjenöje utlovas från VA-verket som deltar i festivalen med de sopsorterande hundarna Bossan och Faxe. Ja, ni läste rätt. Verket vill passa på att förbättra Malmöbornas avfallsrutiner, i en tid med miljöproblem världen över.

   – Kan hundar sopsortera så kan faktiskt alla. Malmöborna är ganska duktiga, men det finns mycket kvar att göra. Oftast är folk bra på att sortera tidningar och glas, men vi behöver bli bättre på att sortera förpackningar och metall. Och det är faktiskt ganska enkelt, det handlar bara om att komma över det första steget, säger Eva Kristiansson på marknadsavdelningen på VA-verket som står bakom aktiviteten.

 

Saknar motivation

För att öka sorterandet har kommunen fått göra om sin avfallsplan för att få den ”begriplig för gemene man”. Genom att delta i festivalen hoppas verket möta människor och skapa en dialog, så att Malmöborna kan motiveras att sopsortera. Det är vid Triangeln som de specialtränade hundarna sopsorterar PET-flaskor, småelektronik, batterier, metall-, plast- och pappersförpackningar. Dit kommer också en sopbil och personal som dagligen arbetar med att hantera stadens sopor.

 

Troll öppnar ny lekplats

Även Gatukontoret vill möta allmänheten under årets festival och det genom sagolik lek. I dag invigs kommunens senaste temalekplats när trollet Flisan kommer till nya sagolekplatsen vid Malmö stadsbibliotek. Den är den sjuttonde i raden av temalekplatser i Malmö och gestaltad av arkitekt och designer Karin Andersson samt landskapsarkitekt Karin Sjölin. Tanken är att lekställena ska vara unika med specialbyggda attraktioner som följer ett visst tema, utan de vanliga  prefabricerade lekredskapen. Därmed ska festivalglädjen vara året om.

 

 

 

 

Temalekplatserna finns kvar året om.

I dag under festivalens första dag invigs en ny temalekplats. 

ILLUSTRATION: KARIN SJÖLIN

 

 

 

Tipsa en vän!

Till

Till (E-post)

Från

Från (E-post)

 

 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007