 |
 |

FOTON: SOMMARROCK SVEDALA |
Ideella krafter fixar festivalen - och 50 ton träflis
SOMMARJOBB. Festivalsommaren är över. För festivalgeneralen Markus Lindberg betyder det både tomhet och befrielse, efter finalen med Sommarrock i Svedala i mitten av juli.
– Efteråt var jag tröttare än någonsin och kände en enorm tomhetskänsla inom mig, berättar han.
Först gick allt som planerat och föreningen bakom festivalen låg bra till tidsmässigt med sina arbetsuppgifter. Men så plötsligt förändrades allt. Precis som inför varje festival verkar tiden gå snabbare och oförutsedda händelser drabba de inblandade den sista månaden innan öppning.

Markus Lindgren, vågar inte räkna alla timmar han
lagt på festivalen genom åren.
FOTO: SOMMARROCK SVEDALA
|
Kortare anställningstid
– Det blev bara för mycket, berättar Markus som tidigare år har varit anställd minst hela juni och större delen av juli för att arbeta med festivalen. I år var förhållandena ändrade och anställningen började först den 25 juni.
– Det visste jag ju om när jag tog på mig uppdraget, men tappade åtta timmar om dagen från den första juni. Det var riktigt tungt och i mitten av juni var jag totalt slut, både mentalt och fysiskt, fortsätter Markus. Även om han just då faktiskt nästan hatade begreppet Sommarrock Svedala ångrar han inte en sekund.
Markus har arrangerat tillställningar sedan han var elva år, inte av den här kalibern förstås, men projektledarrollen har alltid funnits i honom. Nu har han basat för Sommarrocken i fem år.
Vändningen kom
När Markus fick ägna sig åt festivalen på heltid i slutet av juni vände det för Markus, förarbetet blev kul igen och det kändes toppen.
– Och det är tack vare alla underbara människor som engagerar sig för festivalen, säger han. Det är den ideella föreningen SMURF som efter visst krigande med kommun och myndigheter på 1990-talet kom över lokalen efter den gamla brandstationen. Därifrån utgår föreningen och anordnar bland annat träffar för handikappade, omsorgsdans och ungdomsdisco – och är själva grunden i Sommarrocken. |
– Det blir liksom som en litet kollektiv och det gillar jag, säger Markus som vill lyfta fram allas insats, eftersom en festival inte är möjlig utan alla ideellt arbetande funktionärer. I Svedala har Sommarrocken tre miljoner kronor i omsättning och arbetet fördelas på drygt 300 funktionärer och 40 ansvariga.
Mer problem
Dygnet innan allt skulle byggas upp kom 100 mm regn. Fem lastbilar, varav tre med släp stod utanför området och kunde inte komma in på området.
– Vi har stött på problemet förut för ett par år. Då löste vi det genom att bygga en väg på 12 timmar. Det var helt fantastiskt – gatukontorets semesterpersonal kom hit och hjälpte till, vi grävde ner fibermatta och la på 280 ton grus. Men i år räckte det inte med vägen. Det var bara för alla att fylla rullebören och räfsa ut 50 ton träflis. Flis som efter festivalen skulle plockas upp igen.
– Det är det mest sjuka jag gjort i hela mitt liv. Där sprang pojkar och flickor, gamla och unga, hela natten med skottkärror och spadar, berättar Markus.
Eftersom verksamheten i föreningen funnits så länge består kärnan av en gigantisk umgängeskrets, där man lojalt stannar kvar. |
”Det är det mest sjuka
jag gjort...”

|
FOTO: SOMMARROCK SVEDALA
Samhörighet ger mysfestival
Och intresset att få vara med på ett hörn är stort, varje år får man tacka nej till ett par hundra funktionärer varje år. Markus tror att samhörigheten och lokalpatriotismen gör Sommarrocken unik.
– Det ger en extrem mysfaktor. Det upptäcker leverantörer och det får vi ofta höra från våra samarbetspartner och publik. Och taglinen i Svedala är att alla kramas – som en stor familj.
Men engagemanget kostar som sagt på. När de negativa känslorna kommer över festivalgeneralen varje vår ifrågasätter han vad han håller på med.
– Under tiden som man leder festivalsarbetet, kan man inte släppa jobbet – någon gång. Han sover och äter med det ständigt i tankarna. Då är det hans sambo som får sköta ruljansen hemma.
– Hon är en fantastisk kvinna som står ut med mig, när jag knappt är kontaktbar. Under några månader finns jag ju inte där för henne. Nu har Markus återgått till sitt ordinarie arbete – just det, som projektledare – på ett företag som visat sig förstående för Markus passion till sommarrock. Vad händer om du får erbjudande om att jobba med festival året om?
– Då blir det svårt att välja. Jag trivs med mitt vanliga jobb och går med glädje dit varje dag.
Festivalarbetet är roligt för att det är hjärta i det – då är det liksom inget jobb. Jag gör inte det för att tjäna pengar.
Uppföljning efter rekord
För festivalens del väntar mer arbete. En utvärdering har visat att saker måste ändras, både internt och externt. Nästa års festivalarbete kommer att starta tidigare, det ideella arbetet börjar redan nu till hösten. Dessutom kommer festivalledningen att ställa krav mot kommunen och leverantörer.
– Bland annat behöver området utökas om vi ska kunna behålla vår publik med både gamla och unga. När det är för trångt försvinner de äldre besökarna och ersätts med ungdomar. Och ett nytt Hultsfred vill åtminstone inte Markus se i Svedala.
SommarRock Svedalas 20-årsjubileum blev enligt Markus själv utan tvekan den roligaste festivalen hittills. Man slog publikrekordet då 13 400 personer kom på 3 dagar.
– Det blir inte alltid som man har tänkt sig. Det kan alltid vara bättre väder och man kan reta sig på olika saker, men jag är väldigt nöjd. Jag har som roligast fram tills allt är uppbyggt, precis innan öppning. När publiken kommer är ju allt redan löst.
Av Lill Eriksson, 070827
Möt Markus Lindberg
Ålder: 27 år
Familj: Sambo
Bor: Svedala
Intressen: Föreningen Smurf. Har spelat gitarr och idrottat, men brinner för festivalsarbete
Musik: Gärna hårdrock (Accept, Judas Priest)
Bästa festivalen: Sommarrock Svedala och Sweden Rock
Arbete: Projektledare på IT-företag, festivalgeneral Sommarrock Svedala |
|
|