Förstasidan                                                    - för nöjes skull


 

Svensken rädd att framstå som rasist

 

Fredrik Lindström uppmanar: våga tillrättavisa en invandrare! Vi recenserar sista showen i Sydsverige.

 

SVENSKKVÄLL. Äntligen, drygt två månader efter utsatt tid var det så dags. Mellan 500 och 600 människor kom till Helsingborgs stadsteater för att undersöka vad svenskvetaren och komikern Fredrik Lindström menade med gårkvällens rubrik Svenskar är också människor.

Fredrik Lindström

Fredrik Lindström hanterar skickligt den så kallade svenskheten. Med sin humor lyckas han utan att bli snusförnuftig, att driva med invandrarpolitikens förskrämda uttryck som mångfald och mångkultur och läxar gärna upp ursvensken och dennes dubbelmoral.

FOTO: BLIXTEN&CO

Det var fullsatt framför stora scenen på Helsingborgs stadsteater igårkväll.

Hjälp på rätt sätt

I en timme och trekvart talade han nästan oavbrutet om osvenskheter och satte fingret på typiska egenskaper som svenskar betingats med genom vår utveckling mot toppen på den så kallade flanellografen. Den synliggjorde en oroväckande trend att kommande svenska generationer går mot ännu mer ensamhet i vår moderna strävan mot effektivitet. En annan sak som Lindström menar att vi behöver förändra är vårt sätt att hjälpa invandrare. Det kan göras helt enkelt genom att berätta hur saker och ting fungerar i Sverige.

 

Ihållande kvalitetssnack

Lindström visade att han behärskar konsten att hålla låda under så lång tid och verkade nästan lite störd av att behöva avbryta sitt rabblande för de påträngande applåderna. Lyckligtvis fanns det de i publiken som tog på sig ansvaret för Lindströms andhämtning. För vilken sydsvensk klarar av ha en rikskänd 08:a med torr mun på sitt samvete? En kort paus fick Fredrik Lindström ändå, när han helt tyst inmundigade en kopp te och en medhavd macka på den spartanskt inredda scenen.

   – Det där tillhörde showen, förklarade han för alla i publiken som kanske oroade sig för att de betalt för ett pinsamt ögonblick. Det är just hans enkla koncept som gör föredragen så lyckade. Men innehållet är allt annat en enkelt. Bakom Fredrik Lindströms framträdande måste ligga åtskilliga timmars research, finurligt ordvrängande och massor av intelligens. Showen skiljer sig en hel del från hans småmuntra tillika intressanta tv-program. Här går han verkligen in för att underhålla både med humor och seriös eftertanke utan dödtid. De stackare som var tvungna att springa på toaletten mitt i akten missade därmed många goda skratt och den så väl fungerande röda tråden.

 

Kraftorden haglar

En språkvetare på Lindströms nivå borde dock lita mer på sitt eget kunnande och kanske lyssna mindre på regissören Henrik Shyffert och istället leva som han lär. Att ta ansvar för sitt eget språkbruk vore kanske på sin plats. Ingen orkade räkna antalet svordomar som Fredrik Lindström svängde sig med för att krydda den redan så välsmakande grytan. Lindström toppar ändå tidningens lista över årets humorevenemang. 080509

 

LILL ERIKSSON

 

 


 

 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007