Första sidan                                                  - för nöjes skull


 

 dsc_0279

– Privat är jag jättetråkig, berättar Eva Rydberg som helst sitter tyst och tittar när hon blir bortbjuden. – Det blir inget tjolahopp, det sparar jag till scenen. Och där säger Harpo:

– Det snackas för mycke’ mög här i världen, det vore bättre om fler höll flabben.                                                              FOTO: LILL ERIKSSON

 

 

 

den stora premiären

Mollys falsksång får billarmen att gå igång på parkerings-

platsen. Maffiabossen Don Calzone spelas av Johannes Brost.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

 

 

publik

 

 

 graucho o harpo

I år syns flera ansikten från välkända teveserier som Rederiet och Tre kronor på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Men bra skådisar finns redan på teatern. I våras tog Eva Rydberg hem ytterligare en Guldmask för bästa kvinnliga huvudroll i Herrskap och tjänstehjon. Hennes femte sedan 1999.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

 

 

 

Den stora premiären...

av Åke Cato och Mikael Neumann, regi Adde Malmberg. I rollerna: Eva Rydberg, Ola Forssmed, Kim Sulocki, Ing–Marie Carlsson, Johannes Brost, Mia Poppe, Birgitta Johansson, Christer Söderlund, Kalle Rydberg och Åsa Birath. För koreografin svarar Rennie Mirro. Pjäsen hade urpremiär den 15 juni och spelas till och med den 19 augusti.

   Enligt SVT ska föreställningen spelas in och kommer troligtvis att visas under Trettonhelgen precis som tidigare år.

 

 

”Det vore bättre om fler höll flabben”

 

Eva Rydberg roar i tysthet på friluftsteatern

 

FRILUFTSTEATER. Väderprognoserna med gråa moln och förargliga streck som varnar för hösteliga vindstyrkor börjar bli tjatiga. Men att vi just nu drabbas av en rekordusel sommar håller inte skådespelerskan och teaterchefen Eva Rydberg med om.

   – Nej, det har inte varit så farligt, jag minns en sommar som var värre, säger hon och menar att det till och med kan bli roligare med lite regn.

   – Då blir vi i ensemblen extra taggade, förklarar hon. Och människor som söker sig till friluftsteater vet ju vad de ger sig in på. I publiken till årets uppsättning av Den stora premiären syns välutrustade entusiaster som varit med förr – de myser tätt intill varandra på sopsäckar och dynor, under filtar och regnkläder. På Fredriksdalsteatern har man inte ställt in en enda föreställning i sommar.

   – Vi har haft tur, någon kväll har det regnat i en kvart, sedan har det klarnat. När vi kommer dit har det regnat hela dagen, när showen drar igång blir det uppehåll. Och när vi lämnar Rydberg och co kommer dropparna igen.

 

Eva - the Boss

På Fredriksdalsteatern är det inte vädergudarna som styr – där bestämmer Eva Rydberg sedan 13 år tillbaka. I veckan har flera föreställningar varit slutsålda. Tidigare år har man löst det angenäma problemet med att sätta in matinéer, något som Eva själv inte är så glad för.

   – Det är ganska påfrestande att spela i solen på eftermiddagarna. Kan det bli tal om att sätta in extraföreställningar i sommar?

   – Nej, det orkar jag inte. De tre senaste åren har vi kört åtta föreställningar i veckan, men i år har jag sagt nej, säger Eva Rydberg bestämt. Men, som hon uttrycker det ”om folk hemskt gärna önskar komma”, så kan det bli aktuellt ändå.

   – Det kanske kan bli nattiné…

 

Efterlyser medmänsklighet

Rydberg lever verkligen för sina fans, efter mottot att glömma sig själv och istället glädja andra. Hur kan vi vanliga dödliga göra det?

Genom att ringa till någon som är ensam och ställa upp för den som inte mår bra. Det finns inte så mycket humanitet i dag, det är många som bara tänker på sig själva. Det är viktigt att vi bryr oss om varandra, att uppmuntra och berömma. Sådant som inte handlar om pengar.

   Eva Rydberg drar sitt strå till stacken bland annat genom att sprida glädje på flera håll i Sverige. Efter förra sommarens slit och släp som hunsat tjänstehjon på Fredriksdal tog hon plats i regissörsstolen på Nöjesteatern i Malmö. Till hösten väntar arbete i huvudstaden när Den stora premiären sätts upp och spelas på Intiman fram till jul. Hinner du själv fira någon semester?

   – Jadå, jag brukar ta en månads semester mellan jobben, på våren och hösten. Nästa år uppnår du pensionsåldern – funderar du på att trappa ned?

   – Nej, det finns inga sådana planer. Jag försöker bara leva i nuet.

   I veckorna har Eva en dag ledigt men menar att hon aldrig är fri i tanken. Det är mycket att gå igenom, kroppen och rösten ska mjukas respektive sjungas upp.

 

<<Jag är jävligt noga, om man säger...>>

 

   – Jag är jävligt noga, om man säger som så… fast i år är det skönt, jag har inte så många repliker. Evas tystlåtenhet i rollen som den stumme Harpo kompenseras av hennes obetalbara kroppsspråk och miner som bekant gör halva showen. Evas eget förhållande till Bröderna Marx har blivit bättre med åren.

   – Jag uppskattar dom mer nu på äldre dar, berättar hon och avlöjar att hon gärna roas av Helan och Halvan, Buster Keaton och så Nils Poppe så klart. Oss roar hon med sin skånska humor:

  – Jau snackar så räli’t... skiiiträli’t, är en av hennes inledande repliker i sommar.

 

Kvalitativa ingredienser

I årets pjäs finns det en som sprallar mer än Eva på scenen. Det är Ola Forssmed, känd från teveserien Rederiet, som står för de hysteriska apkonsterna – hur han utför dessa är en gåta. Till detta kommer övriga högkvalitativa skådespelarinsatser, samt Marianne Lunderquists utsökta kostymdesign och Bodil Fagerbergs på pricken Marx-identiska perukarbeten. Man tror det galna spektaklet är trickfilmat, men himlens skiftningar, ljudet av fåglarna i träden, doften av kaffe och rosor i parken, avslöjar att det faktiskt är på riktigt.

 

Av Lill Eriksson, 070711

 

 

dsc_0073

Ing-Marie Carlsson (t.h) ersätter gravida Tina Leijonberg i rollen som änkan Mrs Chesterfield. Hon har tidigare spelat Mimmi i Tre Kronor, polisen Bodil i en rad Beck-filmer och en rad andra gestaltningar under mer än 25 år som skådespelerska. Vid hennes sida syns Mia Poppe.        FOTO: LILL ERIKSSON

 

 

Mer om Eva

I boken Eva Rydberg berättar hon öppenhjärtigt och roligt om sitt liv som artist. Om revyerna med Hagge Geigert, showerna med Tommy Körberg, Björn Skifs, Mikael Neumann och bästa vännen Ewa Roos . Om bofinken Knut, strippan och Karate-Karin. Om livet som cirkusclown och musikalartist, och om möt-ena med Sammy Davis Jr och Gene Kelly.  Och så klart om Nils Poppe och sin roll som chef på Fredriksdalsteatern. Men också om människan bakom alla maskerna.

 

 

 

Tipsa en vän!

Till

Till (E-post)

Från

Från (E-post)

 

 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007