Förstasidan                                        - för nöjes skull


 

Musikal med

unga lokala framtidshopp

 

Huvudkaraktärerna är båda från Norrland, där en av dem bor i kåta. Men merparten av artisterna i High School Musical kommer från regionen. De kända idolerna fick inte vara med. Alla är nya namn som man tror ska bli framtidens nya musikalartister.

High School...

Timmen är slagen. På fredag gäller det för den unga ensemblen att leverera en profssig musikal i bästa Disney-kvalitet.

...Musical.

Eva Rydberg, regissör.

MUSIKAL. På fredag öppnas skolgrindarna till ”East High School”, terminen har börjat på Nöjesteatern i Malmö som sätter upp Disneys High School Musical i höst. Vi har träffat lärarkåren, alltså det kreativa teamet bakom tonårsmusikalen som blivit en dundersuccé efter en tid som tv-serie. Eva Rydberg har tagit höstlov från sitt Fredriksdal och regisserar, men vad vet hon egentligen om amerikansk skolbasketkultur?

   – Jag har aldrig fått leva ut min ungdom, men gör det nu, säger hon och känner att hon på sätt och vis tar igen det på äldre dar, först i Grease och nu i den här ganska snarlika ungdomsmusikalen.

   – Ungdomligheten, glädjen och energin går rakt in i hjärtat.

   Av 640 sökande har 22 stycken, varav 20 ungdomar handplockats till ensemblen. Att arbeta med så många unga är stimulerande tycker hela teamet, bestående av Rydberg, producent Julius Malmström, koreografen Sian Playsted, kapellmästare Björn Claeson, produktionsledare Rigmor Grönwall och Marianne Lunderquist som står för kostymdesign.

Disciplinens skola

   – De är formbara och suger åt sig all kunskap. Vi har ju varit dom en gång.

   De tror inte att det hade fungerat om alla hade varit på scenen för första gången. Men det här är ingen amatöruppsättning, de äldre mer rutinerade ungdomarna med erfarenhet från stora engagemang utomlands stöttar de yngre. Precis som Måns Zelmerlöv fick hjälp när han var grön och musikaldebuterade i Grease.

   – Då fick han lära sig att man måste komma halvfem om det är show klockan åtta, berättar Julius Malmström. Artisterna måste värma upp och träna sina kroppar om de ska orka med varenda kväll. Disciplin och andra förberedelser inför artistlivet är sådant som teamet hoppas ungdomarna ska ha med sig till nästa arbetsplats.

 

Ramlade över musikalen

När det gäller produktionen av nya musikaler är det många gånger tillfälligheterna som gör det.

   – Men det gäller så klart att vara om sig och kring sig, säger Julius Malmström som inte är så säker på att han skulle fått rättigheterna till musikalen om han hade sökt idag. Han var väldigt tidigt ute och gogglade egentligen efter en häftigare logga till musikalen Grease när han trillade över dess ännu coolare efterträdare. Det som alltid var på dotterns och alla andra tonåringars läppar.

   – Det var innan Disney förstått High School Musicals storthet i samma veva som tv-serien skulle bli film i USA, innan den satts upp på teatrar där, berättar Julius Malmström som blev chockad när han senare fick se det flera sidor långa kontraktet. Disney vill ha järnkoll på allt som görs i deras namn och flexibiliteten är obefintlig.

   – Men det var aldrig att tänka på att de skulle bestämma vem som skulle regissera vår musikal eller vem vi skulle anlita som kapellmästare, fortsätter Julius Malmström som fick igenom alla punkter efter 14 dagar. I Malmö menar man till och med att det är mer autentiskt där än föreställningarna i USA och England.

   – Där dansar man med basketbollarna liggande på golvet.

Här har man anlitat en riktig basketcoach och tränat med ett U21-lag i flera månader. Det har man gjort för att få till det svåraste numret där artisterna ska dansa och sjunga samtidigt som de studsar bollarna. Det är ungdomligheten och idrottens färger som ska lysa igenom för att locka de som tvekar om den hyperamerikaniserade kulturen i Sverige. För visst blir det mycket Disneyrosa, utseendefixering och ljuv romantik. Ytligt lär det däremot inte bli. Eva Rydberg påminner sina lärljungar.

   – Tänk på vad ni sjunger, de här sångtexterna har ett så fint innehåll.

   Efter premiären på fredag blir det 3-4 förställningar i veckan fram till början av januari. Sen ska High School Musical leva vidare på något vis, i vilken form vill Malmström inte avslöja än, men en turné är inte alls utesluten. 080922

 

TEXT & FOTO: LILL ERIKSSON

 

Troy är basketspelare på skolan East High i New Mexico. På nyårsafton träffar han en tjej, Gabriella, på en fest och tillsammans sjunger de karaoke. Hon och hennes mamma är nyinflyttade och när skolan börjar veckan efter träffar hon Troy igen. På skolan ska man sätta upp en musikal och båda hoppas få huvudrollen, vilket verkligen inte syskonen Sharpay och Ryan gillar.

Det vankas ungdomlig musikal på Nöjesteatern.

I den unga ensemblen tillhör David Lindgren (t.h) gamlingarna med sina 26 år och sin erfarenhet från drygt ett år med ”Mamma Mia” i Tyskland. Hans motspelerska Caroline Johansson Kuhmunen (mitten) är nitton år och började göra sin debut som professionell artist i Malmö samtidigt som hon läste estetisk gymnasieskola i Stockholm i sommar. De valdes ut vid en audition i början av året och har ägnat sommaren åt att plugga repliker, musik och basket.

 

 

High School Musical i Malmö.

 

 

 

 

 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007