logga5 röd                                                  - för nöjes skull


Inte på Hultsfredfestival utan sin dotter

 

Föräldrar upptäcker festivalen – och tar ansvar för sina barn och ungdomar

 

PREMIÄR. Det var många premiärer på Hultsfred i år. The Ark, Säkert! och Sahara Hotnights inledde sina långa sommarturnéer på festivalen och för Roky Erickson och Amy Winehouse blev det första Sverigespelningen någonsin.

 

Fungerar med morsan

För många av festivalbesökarna var det också första gången. Emeli Hoffman och kompisen Madelene Björkheim fyller 16 år i år och gör sitt premiärbesök på nåder.

   – Enda chansen för dom att komma hit var att låta mig följa med, berättar mamma Carina Hoffman, 46 år. De har åkt från andra sidan Sverige för att uppleva den speciella stämningen och se lördagens artister live. Vad tycker du hitills?

   – Det är kul att se! Jag ville själv hit när jag var yngre, men det blev aldrig av, säger Carina.

 

Mobil kontakt

Hon tycker töserna är för unga att vara på festivalen själva och menar att ungdomar är lättpåverkade. Det är lätt att som förälder oroa sig för droger och alkohol. För tjejerna är det inget stort problem att ha med mamma på konserterna, även om det så klart hade inneburit mera frihet att få åka själva.

   – Det är soft, hon har lovat att hålla sig undan, säger Emeli som med sin kompis just tagit en egen rundtur på området. De tycker att det fungerar bra att höras av på mobiltelefonen ibland. På så vis har mamma lite koll.

– Och så har hon ju pengar, om det skulle behövas, avslutar Emeli.

 

 

Av Lill Eriksson, 070617

 

 

dottermamma

Emeli Hoffman och kompisen Madelene Björkheim ville inte missa skolavslutningen på fredagen och kom till Hultsfred först på lördagen. Klasskompisarna är inte här – men det är mamma, Carina Hoffman.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

 


Kort om årets Hultsfred

 

Tre dagar, sju scener och 154 akter - men inte slutsålt

 

Sålda biljetter, preliminär siffra: 23 339 (jfr. cirka 30 000 tidigare år)

Funktionärer: 5 500

Artister (inklusive crew): 2 000

Bransch/gäster: 1 000

Media: 500

 

SUMMERING. Årets Hultsfred är över. Både 2005 och förra året sålde man slut, men i år nåddes inte det målet.

   - För att nå målet 2008 startar nu vårt analysarbete av Hultsfred 07, skriver Rockpartys ledning i ett pressmeddelande. Men en ny festival är redan inbokad - den 12, 13 och 14 juni 2008.

 

Brott...

Lugnaste festivalen någonsin, enligt polisen. Totalt 243 anmälda brott, varav två våldtäkter, två bränder och några kontokortsbedrägerier.

 

Artistmöte

Flera band mötte sina fans. Turbonegro, Flogging Molly, Billy Talent, Sabaton, Suicidal Tendencies signerade skivor och kläder. Även Ozzy Osbourne tog sig tid att träffa sina fans.


Högaktuella...
Säkert!, Sahara Hotnights, Sophie Zelmani, Lisa Miskovsky, Marit Bergman, Anna Ternheim, Laleh, Asha Ali, Maia Hirasawa, Mapei och Helena Josefsson.

Första Sverigebesöket...
Det är många som gör Sverigedebut på Hultsfred, i år var det bland andra Amy Winehouse, Roky Erickson & The Explosives, Joy Denalane och Goose.

De gästade...
Peter Jöback gästade Laakso, Nina Persson gästade Manic Street Preachers och Mapei gästade Timbuktu.

Störst...

Mitt i natten höll Pet Shop Boys, en exklusiv musik- och ljusshow i hällande regn - de är större än någonsin.

Nyhet...
Nytt koncept för i år var divedemopanelen som tittade på 12 akter som lagt upp sig på en rookie-sajt. Dessa kommande stjärnor fick chansen att spela live på Hultsfred och bli bedömda av en panel bestående av representanter från musik- och modebranschen, förlag, management och produktionsbolag.

dsc_0584

Barn under 13 år fick hålla sig utanför "ljudgränsen".

FOTO:LILL ERIKSSON


OM Hultsfredsfestivalen

 

Bakom står den ideella Rockföreningen Rockparty. Föreningen bildades 1981 av rockintresserade ungdomar. Första arrangemanget gick av stapeln den 31 januari 1982 då Biffen Steks, Destroid Future och Zwän Ruth stod på scenen på fritidsgården.

   Första stora konserterna hölls redan första våren med band som Eldkvarn, Attentat och framför allt Ebba Grön. 

Under de fyra första åren hölls konserter på olika ställen i Hultsfred, även på en Fredsfestival som kan kallas föregångare till dagens Hultsfredsfestival. Förutom konserter arbetade man även med närradiosändningar och filmkvällar.

   År 1986 arrangerade Rockparty sin egen rockfestival för första gången. Dragplåstren då var Nils Lofgren, Erasure och The Triffids. Då kom 7 000 personer. Festivalens utveckling de första åren var, förutom andra årets ekonomiska bakslag, explosionsartad. Uppenbarligen fanns ett behov av en pop– och rockfestival.

   När Rockparty 1991 anklagades ha förstört sporthallen Hagadals golv med sina ständiga konserter togs beslutet att bygga sin egen konserthall. Resultatet blev ett 1 800 kvadratmeter stort hus som kom att kallas Metropol, byggd till stor del av frivilliga föreningsmedlemmar.

   Föreningen är en av de stora bakom bildandet av Sveriges första regeringsstödda Industriella Utvecklingscentrum (IUC) för upplevelseindustrin, med utgångspunkt i musikbranschen.


 

dsc_0540

FOTO: LILL ERIKSSON

 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007