logga5 röd                                                    - för nöjes skull


 

 

Brandeby: ”Jag tänker inte sitta under en filt…”

 

Intervju med Lasse Brandeby - just nu aktuell i svart komedi skriven av August Strindberg

 

KOMEDI. För drygt två år sedan kunde man läsa på löpsedlarna att Lasse Brandeby gått i väggen och i våras blev det för mycket igen med Let’s Dance, sex långfilmer och rollen som Dolittle i My Fair Lady. Lasse fick läggas in på intensiven i elva dygn, den dubbelsidiga lunginflammationen skulle ta fem veckor att kurera – nertryckt i en sjukhussäng.

Nu är han igång igen, medverkar i nyårsrevyns 58 utsålda föreställningar i Arlöv samtidigt som han turnerar i Teater Aftonstjärnans och Folkteaterns uppsättning av Dödsdansen i Väst- och Sydsverige. Ska inte du ta det lite lugnt?

   – Jag tänker inte sitta under en filt i en fåtölj, det ligger inte för mig, säger 63-årige Lasse Brandeby som känner sig i form igen och som numera lyssnar till kroppens signaler. Det gjorde han inte förut och gick följaktligen för sent till doktorn, berättar han.

 

Fullt upp igen

Men långa stunder i fåtöljen får vänta. I Strindbergs dödsdans spelar Lasse Brandeby Kurt, en kusin från Amerika som hälsar på det bittra paret Alice (Sara Wikström) och Edgar (Dag Malmberg) boende på skärgårdsön Lilla Helvetet. Rollen spelar Lasse i veckorna för att sedan arbeta med revyn i Arlöv i veckosluten. På söndagskvällarna åker han hem till Ninni i Göteborg. Då är det väl slut med Rena rama Rolf och Kurt Olsson nu?

   – Jag hade gärna fortsatt som Rolf, men problemet är att det inte finns mer material att översätta, berättar Lasse Brandeby om den populära tv-serien som ägs av ett amerikanskt bolag. Kurt Olsson-figuren är Brandebys helt egna och lever vidare i allra högsta grad.

   – Kurt Olsson åker ut med sitt blädderblock på olika företagsjobb sju åtta gånger i månaden och förklarar hur saker och ting egentligen hänger ihop.

 

Dödsdansen

Lasse Brandeby, Dag Malmberg och Sara Wikström i Dödsdansen som har turnépremiär i Väst- och Sydsverige på onsdag.

FOTO: BERTIL NOLANDER

 

 

Hur lyckas du få människor att skratta?

   – Det är nog något man har med sig från början. När jag var liten var jag klassens clown och allt det där. Jag skrattar gärna åt verkligheten. Det gäller bara att vara vaksam och ge sig tid att se det roliga, säger Lasse som kan roas av att bara sitta och iaktta på en uteservering. Det är så han har hittat inspiration till Kurtan, Rolf och alla de andra karaktärerna han spelat. Ganska långt från Strindbergs Dödsdansen alltså?

   – Jag hade sett Hemsöborna, på den nivån var det. När vi började var jag ingen kännare och det är jag väl inte nu heller. Men efter att ha läst in mig och spelat pjäsen hemma i Göteborg upptäckte jag vilken humanist Strindberg var. Det är ett fantastiskt språk, berättar Lasse som har stor respekt för författaren. Regissören och Lasses vän Erik Ståhlberg har varit noga med att behålla texten som den skrevs 1903.

   – Komiker är annars kända för att improvisera… som det är nu är texten som ett stöd för en.

 

 

 

 

Fotnot. Dödsdansen spelas bland annat i Ystad den 24 januari, Varberg den 13 februari och Båstad den 6 mars.

Lasse Brandeby och Sara Wikström

Lasse Brandeby tycker det är att skönt att slippa Let’s dance. Men han ångrar inte alls att han var med.

– Men det var mycket jobb och väldigt slitsamt. Här syns Lasse Brandeby i helt annat kvinnligt sällskap, motspelerskan Sara Wikström i aktuella pjäsen Dödsdansen.

FOTO: BERTIL NOLANDER

 

Revansch i Montreux

Den aktuella turnén med Dödsdansen har förlagts till orter söderut. Pjäsen är en galen svart komedi, där de silverbröllopsjubilerande makarna bara verkar sträva mot botten efter att barnen flugit ut. Funkar Göteborgshumorn bäst här nere?

   – Nej, jag tycker faktiskt inte det. Jag är förvånad, men när vi turnerade landet runt i höstas uppskattades den lika bra i Norrland och Värmland, säger Lasse. Ännu mer förvånad är han över att Kurt Olsson-teamet som Sveriges bidrag vann Chaplin-priset vid tv-festivalen i Montreux 1989. Dessförinnan vid nomineringen var det många kritiker som förfasade sig över att den 60-talsklädde token och hans damorkester skulle åka till Schweiz och göra bort det svenska folket. Så blev det alltså inte alls.

   – Montreuxpriset är det finaste man kan få, fortsätter Lasse, nöjd med bekräftelsen att den minst sagt udda figuren går hem överallt. Komik sägs vara det svåraste man kan ge sig på.

 

OM Lasse Brandeby

Namn: Lars (Lasse) Thorsten Brandeby

Född: 27 april 1945 i Majorna, Göteborg

Familj: Unni Brandeby, dottern Anna, 40 år, verksam inom filmindustrin.

Yrke: Utbildad journalist, skådespelare och komiker.

Karriär: Kurt Olsson föddes i lokalradion 1979 och blev rikskänd i tv 1987. Kurtan var bl. a. med i en krogshow tillsammans med Siw Malmkvist och Lasse har spelat fars hos Hagge Geigert på Lisebergsteatern, två folklustspel med Eva Rydberg på Fredriksdalsteatern och ett flertal andra teaterroller runt om i Sverige. Han spelade Njegus i operetten Glada Änkan i Malmö, managern i musikalen I hetaste laget på Cirkus i Stockholm och Orgon i klassikern Tartuffé på Gunnebo Slott. Och så har han spelat Rolf Allan Mjunstedt i 1990-talsserien Rena Rama Rolf. Han medverkade i Let's Dance 2007 där han dansade med Ann Lähdet.

 

Dödsdansen har gått som en dans för ensemblen. För egen del tror Brandeby att det är lättare för en komiker att spela Strindberg, än för en dramatiker att göra humor. Och han ser bedriften som ännu en ny utmaning att klara av. Lasse närmar sig ändå pensionsåldern – är det något han funderar över tro?

   – Pensionen är inget jag går och längtar efter! Jag har inga planer på att lägga av nu. 080115

 

LILL ERIKSSON


 

 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007