logga5 röd                                                    - för nöjes skull


 

”Jag uppmuntrar gärna dom som gör motstånd”

 

Exklusiv intervju med Mikael Wiehe inför skånska spelningar om en vecka

PROGG. Han tar aldrig ledigt, säger han. Mikael Wiehe, 61, har fyra fem skivor på gång och fortfarande runt 100 spelningar om året.

   Just nu turnerar han i Danmark där han bodde sina sex första år i livet. I nästa vecka spelar han för den skånska publiken i Landskrona och Åstorp. Från Landskrona har Mikael gamla minnen, bland annat från jazzfestivalen 1963 då han i The Coolings’s Traditional Jazzmen spelade förband till Quincy Jones. Det svenska bandet gjorde nog särskilt gott intryck, när de träffades över 30 år senare vid Nelson Mandelas presidentinstallation i Pretoria, mindes Quincy gigget mycket väl.

 

Håller inte tyst

Wiehe gör intryck och avtryck. Inte bara med proggen och den vänsterinriktade musiken. Med Hoola Bandoola band spelade han in pengar till rättegångskostnaderna för journalisterna Peter Bratt och Jan Guillou, som arresterades i samband med IB-affären 1973. Så kom Danslåt för yttrandefriheten.

   Han uttalar sig mot främlingsfientlighet, vilket har fått nazister att hota honom till livet. På 80-talet tar han initiativ till ANC-galan mot apartheid med hela Sveriges rockelit och var och varannan spelning med vännen Björn Afzelius stöttar Amnesty, Röda Halvmånen med flera organisationer. Han har ockuperat och demonstrerat och utanför hans spelning har i sin tur Kristdemokraterna demonstrerat mot Wiehe. Och så de upprörda tanterna med de dyra handväskorna som känner sig utpekade i hans konserter. Kan han inte bara spela, sjunga och… vara tyst?

   – Nej, det betyder mer än någonsin att engagera sig. Jag är både besviken och förvånad av den nyliberala agenda som gäller både i Sverige och övriga världen, och uppmuntrar gärna dom som gör motstånd, säger Mikael Wiehe.

 

Mikael Wiehe läser även sådant han inte gillar.

FOTO: UNITED STAGES

 

Mikael Wiehe

– Det betyder mer än någonsin att engagera sig, säger Mikael Wiehe.

FOTO: UNITED STAGES

 

 

Vill förstå andra sidan

Han är övertygad om att ”motståndarna” inte är onda, utan bara ser på saker och ting på ett annat sätt.

   – Jag läser Per Ahlmark trots att jag är oense om hans åsikter, men tycker att det är viktigt att förstå hur andra tänker, fortsätter Wiehe. Han hade hoppats att dom som Wiehe menar är emot honom; nazister, exilkubaner, Gunnar Hökmark med flera, kom och lyssnade på hans konserter. Resonemanget bottnar kanske i de sociologistudier vid Lunds universitet, som slutade i en fil.kand 1970.

 

Spelar inte på pub

Hur är det med gensvaret på din musik?

   – Jag får otroligt mycket gensvar, ibland genom leenden på stan när jag tar mina promenader i Malmö, andra gånger kommer folk fram och pratar efter spelningen. Och så får jag väldigt mycket brev som handlar om allt möjligt, allt från situationen i Kurdistan till om jag kan skicka en text som man vill använda på ett bröllop.

   Wiehe spelar inte för folk med mat i munnen och sprit i kroppen – då blir det för svårt att göra sig hörd och förstådd. Därför blir det mindre teatrar och konsertlokaler där han kan spela på sin gitarr, sjunga och där emellan berätta långa historier. Vad handlar dem om?

   – Det är väldigt olika. Jag kan debattera om allt från regeringsmedlemmars dyra damväskor, om Carl Bildt och klusterbomber, om min fru som dansar tango och hemliga fängelser i USA.

 

Hoppas på öppen Öresundsregion

I hela sitt liv har han rest och lärt. Den före detta bromotståndaren förstår inte längre hur han skulle klara sig utan Öresundsbron. Han känner sig både dansk och svensk, fullt integrerad trots en massa utländskt blod i ådrorna. Nu är hans största önskan att Öresundsregionen ska utmärka sig för sin öppenhet och generositet.

  – En region dit alla är välkomna och där alla som vill kan bli Öresundsbor. 071011

           

 

           

LILL ERIKSSON

 

 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007