logga5 röd                                                    - för nöjes skull


 

Kommunfullmäktiges ordförande i Landskrona:

 

”Nu är det vår tur att busa…”

 

KARNEVAL. 155 dagar kvar. Sedan hörs sambarytmerna och tonerna från Sydsveriges största karneval. Ett 50-tal inblandade i Landskronakarnevalen – från handläggare vid Skatteverket, till representanter för bussbolag, räddningstjänst och den lokala jazzklubben – samlades igår i stadshuset för årets uppstartsmöte.

   – Nu är det vår tur att busa, fast på ett positivt sätt, sa kommunfullmäktiges ordförande Lennart Söderberg. Och det var tydligt att även nya kommunledningen stod bakom devisen ”vi gör det tillsammans” som Olle Larsson, karnevalsgeneral sedan fyra år tillbaka, myntat.

Ingen Carola

Gamla karnevalsorganisationen är dock upplöst, då hela kvinnliga styrkan nu gått vidare till egen verksamhet och ersatts med koordinatorn Jonas Stoltz, även han från Båstads turistakademi. Från förra årets karneval, som omsatte runt 35 miljoner kronor, har man lärt sig vad som behöver förändras inför årets tillställning de tre dagarna 10 till 12 juli, som till exempel knallarnas placering i staden.

   – Det var på gränsen till röda siffror i fjol, berättade Olle Larsson och betonade vikten av att allt måste vara finansierat innan karnevalen drar igång, vilket tidigare arrangör haft problem med historiskt sett. Artistbudgeten ligger i år på 1,3 miljoner kronor, så stora stjärnor som 25-årsjubilerande Carola Häggkvist eller Lena Philipsson som tingar ett pris runt 400 000 kronor för någon timmes underhållning har uteslutits.

  

Uppstartsmöte för Landskronakarnevalen

- Jag har inlett träningen och syr redan på min hemliga dräkt, berättade kommunfullmäktiges ordförande Lennart Söderberg för deltagarna på mötet igår.

FOTO: LILL ERIKSSON

Kan göra kap

I stället för att satsa allt på en stor artist vill man sprida gracerna. Nu funderar man på andra heta namn ur Sveriges artistelit.

   – Bestämmer vi oss nu kan vi boka till exempel Velvet eller Caracola för en kaffepeng, sa Larsson om årets Melodifestivaldeltagare och syftade på förra årets lyckoträff med Måns Zelmerlöw som bokades billigt långt innan han blev het på marknaden i och med framgången i tv-festivalen. Andra namn som diskuteras är tidigare invånaren Håkan Brinck, Håkan Hellström, Amanda Jenssen, Jill Johnsson, Nisse Hellberg, Peps, Bo Kaspers Orkester, Jessica Andersson och numera drogfria Nordman. Enda tyngre bandet bland förslagen är glamrockbandet The Poodles.

   – Detta är ingen ungdomsfestival, utan ett evenemang för alla, även mormor och morfar, deklarerade Olle Larsson som menar att ingen svensk artist ensam fyller hela Rådhustorget. Endast artisterna till vistältet är bokade idag, övriga återstår för projektgruppen att lämna in önskemål om. Klart är i alla fall att Wallmans Salonger inte får uppdraget att arrangera showerna på Kasernplan i årets karneval. Istället satsar man på annan underhållning men med samma koncept, typ House of Fun eller ett schlagertält. Egna stjärnor hoppas man också vaska fram i karnevalens talangjakt.

Johan Östberg

Den snart tv-aktuelle Johan Östberg håller i karnevalens stjärnjakt.

FOTO: MARIE ÖHGREN

Söker nya talanger

Den kommer att vara öppen för barn i åldrarna 7 till 12 år och leds av Landskronas egen sångtalang Johan Östberg.

   – Det blir en bra koppling till SVT:s nya tv-program Stjärnjakten som sänds i vår där Östberg kommer att vara programledare. Annars är det mesta sig likt. Igenkänning är festivalledningens ledord, man vill varken rucka på datum eller göra stora förändringar i programstrukturen. Det blir temascener, äventyrspark, konstnärstävling, karnevalslopp med stavgång, indianrace och karnevalsgolf. Några nyheter blir det ändå. Karnevalståget får professionell hjälp, sträckningen leds om till mindre trånga gator och organiseras så att de långa mellanrummen försvinner. Men tåget kommer inte att avslutas vid det nya statusboendet i Nyhamn som var en succé förra året enligt utvärderingen.

   – Där kommer det att vara en stor byggarbetsplats i sommar, så det är omöjligt, förklarade Olle Larsson som istället vill gå i mål med de hundratals dansarna vid Venbåtarnas parkeringsplats.

Landskronakarnevalen i fjol.

Garanterad feststämning blir det i Landskrona i mitten av juli.

FOTO: LILL ERIKSSON

Helikopter kräver mer bränsle

Fotografen från ovan, Bertil Hagberg, som engageras av flera sydsvenska kommuner bidrar även detta år med sina karnevalsbilder. Han planerar ännu fler flygtimmar med helikopter och vill gärna veta hur olika byggnader kommer att belysas.

   – Om Helsingborg är sundets pärla, är Landskrona dess oslipade diamant, säger han. Karnevalen är liksom andra stadsfestivaler ett stort maskineri. Och nu är hjulen satta i rullning. 080202

 

LILL ERIKSSON

I morgon startar den stora annonskampanjen inför Landskronakarnevalen.

– Men den bästa marknadsföringen är DU, sa Helsingborgs Dagblads tidigare marknadschef Olle Larsson, numera karnevalschef i Landskrona, till Landskronaborna igår i vad han benämnde som ett ”väckelsemöte inför den stora dagen D”.

 

 

Olle Larsson


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007