Förstasidan                                        - för nöjes skull


 

Han är inte bara artist han är festfixare också

 

Banarne, Hemlige Arne och Klasse Kock, ja artisten Klasse Möllberg har haft många strängar på sin lyra. Men vad gör han egentligen nuförtiden? eventnews möter honom i samband med ett jobb i Skåne.

NÖJESMAN. En till syrran – en till mig. Hemlige Arnes rakt igenom orättvisa tips om hur man delar upp jordgubbar mellan en själv och syrran etsade sig fast, liksom allt annat hos Trazan och Banarne, och är för alltid användbart för alla 60- och 70-talister. I 42 år har han underhållit med musik och spex, live på scen, i tv-rutan och på skivor.

 

Jubileumsskiva

Tillsammans med kollegan Lasse Åberg har han fått och får fortfarande båda unga och gamla att sjunga, skratta och må bra. I våras släpptes Trazan och Banarnes 30-årsskiva, Swingtajm – med nytt material – Åbergs nyskrivna underfundiga texter och duons speciella humor. Klasse träffade Åberg första gången när Klasse spelade med sin trio i Göteborg. Och första tv-serien med Trazan och Banarne gjordes 1976. Är det tröttsamt när folk på stan tjatar om det du gjort tidigare?

   – Nej, inte alls, det är ju aldrig något elakt. Det är bara att suga i sig, säger Klasse Möllberg som bara tycker det är trevligt när människor uppskattar hans arbete.

 

Joddel och sågspel i Skåne

Han har också gjort sig känd som en av landets få duktiga joddlare, vilket naturligtvis var en passande merit under helgens oktoberfest på Ekebo tillsammans med Pierre Erikssons Tyrolerorkester, där även Hasse Kvinnaböske med band medverkade. Då blev det full tyrolerutstyrsel, lederhosen och joddling. Var har du lärt dig det, är du autodidakt?

   – Ja. När jag var på en skidresa i Österrike för många år sedan fick jag höra mycket joddel och tyckte det lät kul. Så jag köpte några tape och började härma, berättar han.        Även om musiksågen förekommer flitigt, är det oftast med sin gitarr som han idag drar av det mesta inom svensk musik. När det inte handlar om en konsert med Electric Banana Band kommer de nostalgiska figurerna bara fram ibland.

 

Visor och sväng

I 99 procent av Klasses nuvarande uppdrag gäller helt annan musik.

   – När jag är ute själv blir det mycket Bellman, Taube,

Klasse Möllberg

Det som skiljer Klasse Möllberg från andra artister är att han brukar organisera hela evenemanget. Då står han för det mesta runt omkring.

   – Det är inget nio till fem-jobb, men det är enormt kul och jag kan ta ledigt när jag vill.

 

Vreesvik och en hel del välbekant swing, fortsätter han och menar att man måste vara prestigelös om man vill underhålla på både små och stora tillställningar.

   – Gästerna kan vara väldigt olika och kanske inte alls är där för att lyssna på mig. Det kan handla om ett kalas, en personalfest eller ett kundevent.

 

Artist med tentakler

Vid sådana evenemang kanske hälften av publiken inte direkt gillar artisten på scenen. Då kan man inte bara framföra sin grej rakt upp och ned och sen hoppas på det bästa. Enligt Klasse krävs det lång erfarenhet att lära sig tyda publikens reaktioner och känna av vad folk vill ha. Man måste vara flexibel för förändringar och beredd på improvisation i programmet, det är det som ger ett kvalitativt bra framträdande som passar in i sammanhanget. Samma tänk gäller för hela evenemanget, för oftast är det Klasse som fixar alltihop från ax till limpa. Han bokar musiker, hittar lokal, agerar toastmaster, samtalar med kock och hovmästare. Han ser till helheten och är det något som inte stämmer är han snabb med sina pekpinnar.

   – Det kan vara att borden ska stå på rätt sätt. Det viktigaste är att publiken inte sitter med ryggen mot scenen, sedan får man anpassa det praktiska därefter. Kunden måste bli nöjd, fortsätter Klasse. Är det någon skillnad att underhålla barn eller vuxna?

   – Inte mellan barn och berusade vuxna, skrattar han.

   – Skämt åsido, många vuxna tycker de är så väldigt vuxna, men alla har ett barn inom sig. Och det är det som är så kul att locka fram.

Du har ju en otrolig bredd och har arbetat i många år – finns det något mer kvar att göra innan du slutar?

   – En långfilm för barn, med Hemlige Arne kanske. Och en egen krogshow. Annars är jag rätt så nöjd med livet som det är. Det skulle kanske vara att dra ned på tempot lite. 081009

 

LILL ERIKSSON

 

Klasse Möllberg

Redan som 18-åring när Klasse gick i plugget började han spela inför publik. Då träffade han den tolv år äldre musikanten Lasse Lundberg som lärde honom det sväng som genomsyrar Trazans & Banarnes och hans egen repertoar.

Om Klasse

Namn: Klasse Möllberg

Född: 21 april 1948 i Stora Malms församling Katrineholm.

Bor: I Strängnäs.

Familj: Gift med Catarina, två barn. Sonen 18 år lär sig lite gitarrspel av pappa. Dottern 15 år spelar marimba.

Gillar: Ärliga människor som bjussar på sig själva.

Gillar inte: Folk som ljuger. Och det ökande sexsnacket bland komiker. Han tycker inte det är gammalmodigt att gilla humor à la Povel Ramel eller Hasse & Tage, den är svår att skapa, men håller i längden.

Intresse: Matlagning, se favoritreceptet nedan. Klasse har varit delägare i restaurang i Stockholm och skrivit fyra ”Klasse Kock”-kokböcker, samt lärt ut matlagning i tv-programmet Klasses Frukostklubb på 80-talet. Han har svensk, fransk och amerikansk skidlärareexamen och har arbetat som skidlärare i USA i fyra år. Dit, till Vail, åker han fortfarande så ofta han har möjlighet.

Idén till Hemlige Arne: Lasse Åberg tyckte det behövdes en kontrast. Arnes tänder och brillor kommer från ett tandtekniskt laboratorium, där Klasses kompis arbetade.

 

Klasse Möllberg

FOTO: LILL ERIKSSON

 

 

Klasses dunder-recept på marulk

Skär marulkfiléer i tournedos-liknande bitar och linda en baconskiva runt om. Fäst den med tandpetare och stek bitarna i het panna med lite smör så att de får en fin yta. Låt gå i ugnen i 200˚ i ungefär 8-10 minuter. Eller tills de är färdiga. Passa dem så att de inte blir torra.

    Dela några rödlökar, hacka inte utan skär flarn. Koka i panna långsamt med socker och mycket smör tills du fått en fin marmelad.

    Till det serveras en vitvinsbaserad örtsås med gräslök, persilja och dill samt potatis (färsk om det finns). Smaklig spis!

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007