Till förstasidan                                                  - för nöjes skull


 

Rolf de Marés kultur- och gayhistoria i Kristianstad

 

 

BIOGRAFI. På tisdag är det porträtt kring kulturprofilen Rolf de Maré i Kristianstad konsthall. Det är Dansmuseets chef Erik Näslund som i höst har gett ut en biografi om konstsamlaren, balettledaren och museiskaparen som i början av 1900-talet umgicks med de främsta konstnärerna och den internationella societeten i Paris. Genom Rolf de Maré fann verk av Picasso, Braque och Léger vägen från Paris till hans gods Hildesborg i Skåne. Han räknas som en av 1900-talets viktigaste svenska kulturpersonligheter som hade hela världen som arbetsfält. Han växte upp i Stockholms aristokratiska och förmögna kretsar som barnbarn till Wilhelmina von Hallwyl. Men i stället för en konventionell överklasstillvaro valde han ett spännande liv i den moderna konsten.

 

Mångsysslare i hela världen

På 1910-talet byggde han upp en stor konstsamling med betoning på den allra senaste konstriktningen, kubismen. Maré grundade den Svenska Baletten som under fem år, 1920-25, stod i centrum för det nya som hände inom konsten och som lockade till sig en rad världsberömda målare, tonsättare och författare. På sin teater, Théâtre de Champs-Elysées, lanserade han den unga Josephine Baker. ”Monsieur Rolf” blev en omtalad kulturpersonlighet i Frankrike. Där, i Paris, öppnade han 1933 världens första museum och forskningsinstitut för dans, Les Archives Internationales de la Danse. Rolf de Maré for världen runt som ambassadör för dansen och som forskningsresande, när han inte vistades på sin kaffefarm i Kenya. Hans dansarkiv i Paris fick sedan en fortsättning i Dansmuseet i Stockholm som han öppnade portarna till 1953.

Rolf de Maré

Rolf de Maré. FOTO: DANSMUSEET

 

I Erik Näslunds stora biografi på tisdag presenteras Rolf de Maré för första gången i helfigur, i alla sina roller inom kultur, men också som öppet homosexuell. Bakom verket, som därigenom också rymmer en viktig del av 1900-talets gayhistoria, ligger många år av forskning. Den här kvällen framför sopranen Kristina Karlsson och pianisten Fredrick Haglund svensk-fransk musik i konsthallen. 081030


 

Se Mej!

FOTO: RIKSUTSTÄLLNINGAR

 

Gömda kvinnors röster hörs på torget

 

VIDEOVERK. Nyligen öppnade utställningen och videoverket Restore Hope: Se mej! på Möllevångstorget i Malmö. Utställningen består av två videoverk av den turkiske konstnärinnan Selda Asal som visas till och med torsdag. Videoverket porträtterar kvinnor i Sverige som tvingas leva gömda på grund av mäns våld, hot och trakasserier – människor som lever i dödens närhet.

   – De är besatta av en enorm rädsla. En rädsla att bli igenkända, att bli hittade. Det är därför jag använder konst, teckningar och målningar, som ett tredje språk. De har lättare att uttrycka sig genom bilder har jag märkt, berättar Selda Asal. Hon bor och verkar i Istanbul och ställer regelbundet ut i Turkiet och runt om i Europa. Hon ser sitt konstnärskap som en form av filmforskning där hon ger en röst till människor som fastnat i livet och hamnat utanför samhället.

 

Mobilt hittar ny publik

Se mej! utgör den femte delen i Selda Asal’s serie Restore Hope där hon uppmärksammar det våld som sker i det tysta och som förekommer i alla kulturer, klasser och sociala sammanhang. Kvinnorna är anonyma, men man kan ana deras kroppsspråk medan berättelsen växer fram. Bakom ligger ett konstnärligt samarbete mellan Intercult, Riksteatern, Riksutställningar, Re:Orient, Sprong och Malmö konsthall. De tar hjälp av nutida teater, installationskonst, samtalsforum och starka kvinnliga berättelser med fokus på identitet, makt, kärlek och hat för att skapa nya referensramar inom konstscenen. Med ett helt nytt mobilt utställningsrum, en av arkitekten Love Arbén specialbyggd trailer, ska man kunna presentera utställningar på helt nya platser, möta ny publik och arbeta med nya arrangörer. Just den här utställningen besöker ett flertal svenska städer under hösten för att avsluta turnén med ett besök i Turkiet senare under vintern. 081027


 

Kränkta får tvivelaktig ersättning

INTERAKTIVT. Det var fem år sedan sist, nu har de tvivelaktiga investeringarna haft tid att växa till sig och det är dags för utdelning igen. Pål Hollenders interaktiva konstverk är både enkelt och komplicerat. Det består av en låda innehållande några sedlar. Men sen kommer det svåra. I lådan är det tänkt att besökare vid Malmö Konstmuseum ska lägga sin ansökan om stipendier, ur Hollenders Stiftelse till förmån för Etiskt eller Estetiskt Kränkta Kulturkonsumenter. Pengarna kommer från vapen- och porrindustrin.

 

Hög utdelning trots finanskris

Pål Hollender anses vara en av landets mer kontroversiella konstnärer. I våras var han aktuell med konstverken Borderline på Alingsås konsthall och innan dess Clean på Göteborgs konstbiennal 2007. Han tar upp frågor som rör exploatering och dubbelmoral. Konstverket i Malmö bygger till exempel på stiftelsens fondmedel i en aktieportfölj med aktier som klassificeras som oetiska. Och tydligen i branscher som går utmärkt i bistra tider.

   – Förra gången fick 13 personer 1 500 kronor per man. Denna gången tror vi det blir dubbelt så mycket. Vi har ännu inte hämtat ut pengarna vars värde helt beror på gällande kursutveckling, säger curator Marika Reuterswärd. Lådan med pengar och ansökningsblanketter står på konstmuseet i ett par veckor. Utdelning till stipendiaterna sker efter utställningsperioden den 8 november. 081014

Pål Hollenders stipendier

Pål Hollenders konstverk ger smutsiga pengar till etiskt eller estetiskt kränkta kulturkonsumenter. Sist fick 13 missnöjda besökare vardera 1 500 kronor - nu, trots finanskrisen, väntar en ännu högre utdelning.

 


 

Fler unga besöker konsthallar

 

Nästan dubbelt så många unga besökare till konsthallar, men museer tappar stort.

Konsthallen i Landskrona

Medan konsthallarna får allt fler besökare, tappar museerna massor av gäster.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

STATISTIK. Antalet besökare på landets konsthallar har ökat med 50 procent under förra året jämfört med året innan. Det visar ny statistik från Kulturrådet, som menar att det framför allt är besök från skolor som nästan har fördubblats under förra året.

   – Intresset för konst och konstutställningar har ökat kraftigt. Det känns extra roligt att barnen får möjlighet att besöka konsthallarna och kanske själva får vara med och skapa och måla, säger Kulturrådets sakkunnige Erik Åström. Men när konsthallarna får allt fler besökare tappar de kommunala museerna besökare – totalt en publiknedgång på 39 procent. Den största minskningen drabbar de centrala museer som återinförde entréavgifter förra året, de har tillsammans tappat nästan 2 miljoner besök. Landets museer och konsthallar har numera dokumenterat sina samlingar digitalt. Nu finns cirka 4,2 miljoner föremål och fotografier tillängliga via internet. Enligt statistiken står sponsring för 1,4 procent av museer och konsthallars intäkter. Kulturen i Lund är en av de institutioner som har högst andel sponsormedel i landet. 081013


 

Forum-konstnärer belönas med Österlenstipendier

 

STIPENDIER. De två skånska konstnärerna Marianne Andersson och Torsten Ridell belönades med stipendier på Malmö konstmuseum i början av veckan. Båda får resestipendier på 25 000 kronor ur Anna Kockums fond för att studera eller låta sig inspireras på Österlen. Tidigare innebar stipendiet en vistelse i Anna Kockums hus och ateljé i Vik på Österlen, men det är nu sålt.

   Marianne Andersson är född 1956 och bosatt i Malmö. Hon är utbildad på konstskolan Forum i Malmö och arbetar både med måleri och teckning. Hennes utställningar har synts bland annat hos Galleri Magnus Åklundh i Malmö, Krognoshuset i Lund samt hos Galleri Persson i Malmö.

   Torsten Ridell är född 1946 och har ateljé i Malmö. Han är också skolad vid Forum och på Université de Paris VIII, där han studerade konst och datateknik. Hans konstnärskap började en sommar 1965 på Havängs målarskola. Han bodde under några år i Ystad och har även varit engagerad hos ÖSKG på Tjörnedalagården, Österlen. Ridell arbetar både med måleri och skulptur, hans verk har visats bland annat hos Galleri C. Hjärne i Helsingborg, Galerie Romagny i Paris samt på Ystads konstmuseum. I år sökte 29 konstnärer resestipendium från fonden. 081008

Marianne Andersson

Konstnärinnan Marianne Andersson i Malmö är en av två som får resestipendier.

  – Det är alltid väldigt roligt att få stipendium, uppmuntrande i arbetet. Jag ska försöka använda det till en tids arbetsvistelse på Österlen, berättar hon.

 

 


 

Konst från hela världen börjar visas i Helsingborg i slutet av veckan.

FOTO: Michael Sailstorfer, Zeit ist keine Autobahn, 2008, courtesy Johann König, Berlin.

13 världskonstnärer till Dunkers

 

VÄRLDSKONST. En Oscarvinnare finns det med bland de 13 konstnärerna som samlas på Dunkers på fredag. Och så bildäck som bränner gummi, trästockar som sakta bryts av, ljusexperiment, foto och video. Utställningen Disarming Matter sägs ha och vill lära oss det mesta. Till och med om hur länge en man vars huvud nyss blivit avhugget reagerar på sitt namn...

   Det är curatorn Chris Sharp från Paris som ligger bakom höstens stora konststutställning i kulturhuset med en rad internationellt kända konstnärer i Helsingborg. Däribland skotska Douglas Gordon, tyska Ulla von Brandenburg och Ariel Orozco från Kuba. Curator Sharp är född 1974 i USA, men bor och arbetar som frilans i Paris. Han är inbjuden som en av två internationella curators att delta i pilot-projektet Residency Far Away So Close 2008, vilket är Sveriges första så kallade residency-program för konstcuratorer. Malmö Konstmuseum, som också deltar i programmet, gästas istället av curatorn Gabrielle Giattino även hon från New York vars utställning invigdes i augusti. På fredag är det vernissage av Disarming Matters på Dunkers. Utställningen visas fram till den första februari nästa år. 081008

 

 

Deltagande konstnärer: Ulla von Brandenburg (DE), Jeff Feld (US), Douglas Gordon (GB), Alexandre Estrela (PT), Alexander Gutke (SE), Ariel Orozco (CU), Mandla Reuter (DE), Michael Sailstorfer (DE), Pierre Bismuth (FR), Alice Guareschi (IT), Evariste Richer (FR), Arcangelo Sassolino (IT), André Guedes (PT)


 

Skånsk kulturnatt smittade av sig till Karlshamn

 

KULTURNATT. Den sjuttonde kulturnatten i Karlshamn i helgen involverade som vanligt kulturarbetare, kulturföreningar och organisationer som bjöd på ett varierat utbud av musik, konst, litteratur, teater, brödbakning, ljusstöpning, ljusregatta och L.A.N. Det sistnämnda innebär inget datornätverk, utan står för Local Art Network, där man i 30 timmar nonstop skapar med musik, pensel, färg eller kamera.

 

Koncept hämtat från Lund

Idén till hela evenemanget kommer från kommunens kultursekreterare Pernilla Ekwall Liljeqvist, som studerade i Lund i mitten på 80-talet och därmed fick inspiration från kulturnatten där. Enligt kulturenheten röner kulturnatten i Karlshamn allt större uppmärksamhet och antalet långväga gäster blir fler och fler för varje år som går.

   Temat för i år var hav och de blöta kulturyttringarna syntes på ett 40-tal platser i Karlshamns innerstad.

   – Hela arrangemanget var mycket lyckat. Det ligger mycket arbete, entusiasm, kreativitetet, glädje och engagemang bakom ett arrangemang som detta, säger en nöjd Pernilla Ekwall Liljeqvist på kommunens kulturenhet. Under lördagskvällen framträdde bland annat Österslättsskolans musikklasser med en egenproducerad musik- och bildföreställning. Karlshamns Fotoklubb hade fotoutställning i Lokstallarna och på stans syntes Lena och Bojje Ehrings fotoutställning, samt Agneta Gussander och Magnus Perssons måleri och skulptur i konsthallen. Gunilla Mann ställde ut sin färgstarka konst på Karlshamns bibliotek och en ljusregatta med egentillverkade ljusfarkoster lyste upp Mieån i höstmörkret. 081007

Ljusregatta i Karlshamn

Ljusregattan lockade många till kulturnatten i Karlshamn. FOTO ROGER KARLSSON

 

 

 

Gunilla Mann ställde ut i Karlshamn.

Gunilla Mann var en av många konstnärer som ställde ut i lördagsnatten.

FOTO: ROGER KARLSSON

 


 

Film om konst

 

Pojken som inte fick måla i Landskrona

 

KONSTFILM. Höstsatsningen ”Film om konst” i Landskronas konsthall står inför sitt tredje evenemang. På onsdag kväll visas filmen ”Pojken som inte fick måla ” i konsthallen. Den handlar om den internationellt erkände målaren Erling Johansson. Han föddes i Lappland 1932 i en laestadiansk familj, där det var förbjudet att måla, sjunga och lyssna på musik. Så småningom kom han in på Kungliga Akademien för de fria konsterna och blev belönad med priser för sitt arbete. Erling gjorde även två internationellt prisade filmer. De är animerade och finns bitvis med i filmen där gör han upp med sin barndom. 081006

 

Kalmars konstnärer under samma tak

 

REGIONKONST. Just nu ställs konstsamlingar från Kalmar läns kommuner ut i regionförbundets lokaler. Några av de konstnärer som ställer ut där är Margareta Linthon, Markus Åkesson, Rolf Ingvar Karlsson, Jessica Jonsson och Agneta Mattisson Bojing. Tanken är att visa upp länets styrkor inom konstens område, för de besökare som dagligen besöker regionförbundet. Bakom arbetet står konstkonsulenten Anneli Berglund tillsammans med regionförbundets Maria Agestam.

   – Vi tar dagligen emot besökare från såväl länet som nationellt och internationellt håll. Detta är ett sätt att ge en mångfacetterad bild av länet och våra styrkor, säger Maria Agestam. 081006


 

Utställningsgården

FOTO: MARIE ÖHGREN

Renodlad kulturnatt med gallerier

 

GALLERINATT. Glöm breda program med hundratals allehanda punkter. I Malmö vill man fokusera på konstgallerierna under Gallerinatten. Men lite runt omkring blev det ändå, Malmös nyaste torg deltog när ett tjugotal gallerier höll öppet i helgen. Dockplatsen, stadens nya torg i stadsdelen Dockan, invigdes under lördagsnatten med körsång och stämningsfull ljussättning, följt av den officiella invigningen av kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu. Därefter blev det en pampig ljus- och operaföreställning på torget. Gallerinatten pågick under sex timmar innan lördagsnattens tolvslag, med evenemang och aktiviteter på designcenter, ateljéer, gallerier och studios. Även Malmö museer och Malmö Konsthall ingår i den här årliga kulturnatten. I konsthallen presenterades böcker gjorda av konstnärer och utställningar var öppna med extra visningar. Både inomhus och utomhus visades nordisk konstfilm genom ett samarrangemang med Nordisk Panorama 5 Cities Film Festival, som pågår fram till och med onsdag. 080929


 

Hennes konst låter

 

LJUDKONST. Idag är det vernissage av konst som låter. Det är ljudkonstnären Åsa Stjerna som ställer ut ett inverterat ljudlandskap i Växjö konsthall. Hon använder stuprör som resonanslåda för att förstärka de ljud hon samlat på sig på stan.

 

Stuprör fulla av ljud

Utställningen är ett samarbete med CoMa Festival & Media Artes och består av ett antal svarta stuprör som placerats ut i konsthallen. Ur stuprören ljuder det bearbetade ljudmaterialet via små högtalare som placerats i stuprören. Enligt Åsa Stjerna kan man genom att plocka in en bit urban utomhusarkitektur till en ren utställningsmiljö frilägga dess ursprungliga syfte och form så att de framträder på ett nytt och oväntat sätt. Tanken är att bilar, steg och röster ska framträda som tonhöjder filtrerade och färgade genom stuprörets monotona egenton.

   Åsa Stjerna, född 1970, är utbildad vid Konstfack och vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, men har också studerat musikvetenskap och filosofi vid Stockholms Universitet. Hon är flitig utställare och skriver även texter om ljudkonst för musiktidskriften Nutida Musik. Ikväll samtalar hon om ljudande landskap och får stuprören att låta – hennes utställning pågår fram till den 19 oktober. 080925

Ljudkonst av Åsa Stjerna i Växjö konsthall

Det handlar om upplevelsen av staden som ett fält av gömda musikaliska och estetiska möjligheter. Men det handlar lika mycket om att utforska stadsrummets bortglömda utrymmen. Infälld i bild, ljudkonstnären Åsa Stjerna. I verket Inverterat Ljudlandskap har hon tagit upp ljud från insidan av stuprör.


 

Industridesign från LTH blir utställning

Clara Lindsten visar att även saker av återvunnet material kan ha tilltalande design.

Clara Lindsten visar att även saker av återvunnet material kan ha tilltalande design.

DESIGN. I fredags öppnade designutställningen 22 degrees i Malmö. Det är studenterna i industridesign vid Lunds Tekniska Högskola som visar sina examensarbeten på Kakel & Tegel på Carlsgatan. Utställningens titel har ingenting med temperaturen att göra, utan syftar på antalet "Master degree projects".

   – Projektbredden är stor och spänner över livets alla skeden alltifrån matlagning till den sista färden, säger en av utställarna Kajsa Westman. Presentationsmetoderna varierar från klassiskt till okonventionellt, från fullskalemodeller till dataanimationer. Via en webbkamera kan även besökarna ta del av studenternas utställning på Designers block i London, som visas under en designfestival i Covent Gardens. Utställningen i Malmö invigdes av Mats Theselius, inredningsarkitekt och möbelformgivare och pågår fram till den 5 oktober. 080922

Fredrik Toreblad har designat ett spel där deltagarna konsumerar sig till vinsten eller dör.

Fredrik Toreblad har designat ett spel där deltagarna konsumerar sig till vinsten eller dör.

 

”Ersätt rädslan med nyfikenhet”

 

Driftig tjejtrio i Köpenhamn brädade de stora danska kulturinstitutionerna.

 

SAMTIDSKONST. 5 000 kvadratmeter, drygt 60 konstnärer och en budget på 17 miljoner danska kronor. Det är en ambitiös utställning av samtidskonst i Köpenhamn. Men det blev inte i konsthallen Charlottenborg som det var tänkt från början, ledningen bestämde att ställa ut den avlidne danske konstnären Poul Gernes där istället.

 

Bryggeri blev konstcentrum

Därför har U-turn fått flytta till Carlsbergområdet mellan Vesterbro och Valby. Det är i tappningshallen och den nyöppnade akademiträdgården som konstverken har installerats. Men även i konsthallen Nikolaj, Cinemateket, Camp X Aveny, kungliga teaterns Takkelloftet, på Rådhusplatsen och i Köpenhamns hamn visas verk, av bland annat konstnärerna Jesper Just och Olafur Eliasson, under hela utställningsperioden.

   Det var för tre år sedan som danska konstrådet utlyste en tävling om en internationell festival för samtidskonst i Danmark. Vinnaren blev U-Turn Kvadriennale for Samtidskunst, som gick före både Herning Kunstmuseum och Louisiana Museum med sitt väldokumenterade utställningsprogram och ambitionen att göra det här till en återkommande konstbegivenhet i internationellt format. Syftet är att besökarna ska ersätta sin rädsla för det okända med nyfikenhet. Utställningen pågår fram till den 9 november. 080918

U-turns kuratorer

Kuratorerna Solvej Helweg Ovesen, Charlotte Bagger Brandt och Judith Schwarzbart vill skapa nyfikenhet i Köpenhamn.

FOTO: TUALA HJARNØ

 

 


 

Archeology of Mind

Med sin skulptur vill Lorenzo Scotto di Luzio visa processen producera- konsumera- dö i nya utställningen Archeology of Mind på Malmö konstmuseum. Klicka på bilden för att se verket i video.

 

Filosofisk konst som kräver tanke

 

SAMTIDSKONST. Medan gamla unika konstföremål från Pompeji visas i Hässleholm, kontrar Malmö Konstmuseum med en utställning från Neapel. Här handlar det inte om några arkeologiska krukfynd utan om Archeology of Mind, som kurator Luigi Fassi döpt evenemanget till. Tillsammans med Fondazione Morra Greco visas konstverk som ska förmedla en filosofisk, intim och privat känsla med inspiration från omvärlden.

   Flera av konstnärerna, som hör till samtidskonstens främsta ställer ut i Sverige för första gången. Under resan genom medvetandets arkeologi skildras personliga minnen från det förflutna som blandas med gotiska och traditionella influenser, men även visionära idéer om drömvärldar och en intellektuell fascination inför våld. Enligt Malmö konstmuseum hjälper meditation och omsorgsfull reflektion att ta in denna konst där överraskning och förundran först senare överrumplar betraktaren. Deltagande konstnärer är idel utländska, men bland de 20 finns Skandinaviens representant dansken Peter Land. I konstgalleriet blir det vernissage på söndag och utställningen finns där fram till den 9 november. 080909

Se video! FILM>

© Lorenzo Scotto di Luzio (Italy *1972) No title (produce, consume, die) 2007. Iron, wood, electric motor, smoke machine, cord, puppet.

 

Fondazione Morra Greco är ett konstcentra för samtidskonst i Neapel, Italien, som förutom att samla konst, bjuder in unga konstnärer som under en längre tid får arbeta på plats och experimentera med olika utställningsformer.

   Centrats konstsamling består av över 200 konstverk av unga lovande eller etablerade internationella samtidskonstnärer, där ibland flera från Skandinavien.


Om konstnären får som han vill:

Dödsdömd kan bli fiskmat

 

PROTEST. Den kontroversielle dansk-italienske konstnären Marco Evaristti har det senaste året besökt den dödsdömde amerikanen Gene Hathorn i hans cell i Texas. Han ville nämligen få tillåtelse att använda Hathorns kropp efter avrättningen för att mata guldfiskar, skriver Jyllands-Posten. Det är svårt att veta om Evaristti har en förkärlek eller hatkärlek för de här djuren, som fick sätta livet till i en utställning på Konstmuseet Trapholt i danska Kolding. Då hällde han guldfiskar i hushållsmixrar, som sedan publiken fick sätta igång om de så önskade.

   Nu uppges Evaristti ha fått lov att använda Gene Hathorns kvarlevor som fiskmat i sin nästa utställning.

   – Mitt mål är att djupfrysa Hathorns lik och sedan göra fiskfoder av det. Publiken ska få möjlighet att mata guldfiskar med det, säger han till tidningen Art Newspaper. Syftet med utställningen sägs vara en protest mot dödsstraffet, men blir naturligtvis inte av om Hathorn, som 1985 dömdes till döden för att ha mördat sin far, styvmor och styvbror, benådas. 080903


 

Kvinnovåld skildras på öppet torg

PERFORMANCE. Den levande konststudion Lilith Performance Studio i Malmö söker just nu folk till ett offentligt performance. Cirka 100 kvinnor i varierande åldrar och former ska sminkas som om de har blivit utsatta för brutalt våld. Kvinnorna medverkar därmed i den första delen i det tvådelade verket kallat Back In Babys Arms av performanceskaparen Elin Lundgren. Tanken är att det ska vara en stark visuell upplevelse, som en manifestation mot kvinnovåld. Verket börjar med att bussar släpper av kvinnorna som går i samlad trupp mot torget och sedan ställer sig på olika platser för en halvtimmes tystnad. Efterhand lämnar kvinnorna platsen och allt återgår till det normala. Den som medverkar gör det frivilligt och utan ersättning. 080822

Anmälan för att medverka i det annorlunda projektet mot kvinnovåld görs på www.lilithperformancestudio.com.

Back in babys arms ska visas av 100 Malmökvinnor.

FOTO: PETTER PETTERSSON


 

Skulptris och konstnär finner varandra

 

SAMARBETE. En av norra Sydsveriges intressanta konstnärer, Roger Svensson, ställer ut i Växjö Konsthall. Han gör det tillsammans med den nytänkande skulptrisen Berit Lindfeldt, som vanligtvis är verksam i Göteborg.

Roger Svenssons "Åkes Hjärna"

Åkes Hjärna, av Roger Svensson.

Berit Lindfeldts "Akt"

Akt, skulptur av Berit Lindfeldt.

Tingsrydfödde Svensson är bosatt i Urshult, arbetar i en modernistisk tradition och har utvecklat ett säreget måleri där varje bild är som en ny uppfinning. Han känner inte Berit Lindfeldt personligen, men ville ha henne som sin medutställare efter att ha sett hennes konst. Hon är utbildad vid Konstindustriskolan samt Valands konsthögskola och i en bok om henne beskrivs skulpturerna som nygamla. Hon använder igenkännbara föremål i nya konstellationer och sammanslagningar för att skildra tillstånd som sorg, lekfullhet, innerlighet och omsorg. I hennes verk får tingen ny form och med den också ny betydelse. Utställningen i Växjö invigs på torsdag i närvaro av de båda konstnärerna och pågår sedan i en månad. 080820

 

Så är det att vara ung konstnär

 

NÄTVERK. Vilka förväntningar, problem och utmaningar står unga konstintresserade människor inför? Reflektioner och lösningarna redovisas i en ny publikation för den som vill engagera sig i en konstförening. Det är Flukta, ett nätverk för unga konstföreningar som samlat tankarna och erfarenheterna om hur det är att arbeta i en konstförening, något som tidigare nästan bara har intresserat äldre personer.

   – Sveriges Konstföreningar upplever samma problem som många andra folkrörelser. Medelåldern stiger bland de aktiva, och unga människor är inte speciellt intresserade av att arbeta ideellt i en förening, menar Mathias Jansson som är Fluktas projektledare. Därför startade i höstas projektet Unga Konstföreningar Tillsammans som med stöd av Ungdomsstyrelsen skapade en plattform för unga konstföreningar och som gjorde det möjligt för dem att träffas, utbyta idéer och utvecklas – numera under namnet Flukta. Och visst finns det unga som vill engagera sig i en konstförening.

   – Det blir ett sätt att mer självklart ägna sig åt och diskutera konst, säger Ellen Sunesson hos Pictura i Lund. I det skånska galleriet finns också Nils Svensk. Vad kan ungdomar få ut av att gå med i en konstförening?

   – Gemenskap. Jag ser Pictura som en zon där konstintresserade ungdomar samlas och där det finns möjlighet att själv engagera sig och arbeta praktiskt med konst, säger han. 080807


 

Även allvar på festivalen

 

UTANFÖRSKAP. I varenda stad firas sommaren med festivaler och andra nöjen, men överallt finns också människorna som står utanför allt detta. Det vill gatutidningen Aluma uppmärksamma under den stundande Malmöfestivalen och har därför bjudit in bildgruppen Agitera. Tre av dess fotografer, Andreas Engman, Camilla Edith Svensson och Thomas H Johnsson visar fyra bildspel under fyra dagar. Och bilderna visar långt mer än bara karnevalsyra och somrig lättja.

Om utanförskap

Istället har man valt att behandla ämnen som möten, smärta, staden och förändring.

   – Malmöfestivalen är förknippad med fest och glädje, och då passar det ypperligt med en stunds allvar. Vi anser att det är viktigt att påminnas om de goda krafterna i samhället, de som arbetar i det lilla, säger Thomas H Johnsson, fotograf från Landskrona. Att den här typen av bilder istället borde höra hemma i en klassisk utställningslokal håller inte Johnsson med om.

   – Det är viktigt för oss att visa bild även utanför konventionella utställningsplatser och göra bilden tillgänglig även för den ovane utställningsbesökaren. Här kommer bilden till besökaren.

   Tidningen Aluma försöker genom samarbetet väcka frågeställningar om och öka förståelsen för människor i utanförskap. Deras försäljare är personer som saknar hem och som länge har befunnit sig utanför det etablerade samhället, de bor på olika akutboenden, sover utomhus eller är sporadiskt inneboende. 080731

Fotografen Thomas H Johnsson skildrar både glädje och allvar med sina bilder under Malmöfestivalen.

Fotograferna i bildgruppen Agitera vill visa sådant vi kanske inte brukar se på festivalen.

FOTO: THOMAS H JOHNSSON

 


 

Yngve Rådbergs The Key

Yngve Rådbergs The Construction

BILD: YNGVE RÅDBERG

Han skapar känslor med strama linjer

 

MÅLERI. Konstnären Yngve Rådbergs utställning Case Closed – Ett bokslut, har just öppnat på Dunkers kulturhus i Helsingborg. En del tycker att det sprids en smått kuslig stämning i hans måleri. Realistiskt och lågmält förmedlas en klaustrofobisk känsla, där ibland olustiga situationer gör att betraktaren vill ingripa. Rådberg utgår i sitt arbete alltid från rummet och ett par personer vars förhållande står i centrum.

 

Mått och material alltid samma

Formatet är alltid detsamma, 28 x 42 centimeter och verken har även material och komposition gemensamt. Vissa situationer är absurda, andra har en hög igenkänningsfaktor. I måleriet förenas Kasimir Malevitjs rena och strama linjer med Eric Fischls, ibland obekväma innehåll. Yngve Rådberg är 40 år och utbildad vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm, där han tog examen 1998. Han har haft ett flertal separatutställningar och även deltagit i grupputställningar på bland annat Liljelvalchs konsthall och Växjö konsthall. Han har tilldelats flera stipendier, bland annat Sigvard och Marianne Bernadottes stipendium (2000) och Carl Larssons stipendium, Konstakademien (2005). Det är fri entré till hans utställning i Helsingborg som pågår fram till den 19 oktober. 080630

Yngve Rådbergs Målning med budskap.

Yngve Rådbergs El Sueño

BILD: YNGVE RÅDBERG

 


 

 

Utställning Anders Högberg

En miniutställning av silversmeden Anders Högbergs arbeten visas i ett helt nytt forum på Österlen.

 

FAKTA

Anders Höglund, 1921-1996, har varit verksam i Göteborg sedan 1955 och kompanjon med brodern Sven-Erik Höglund sedan 1957. Hans smycken och andra arbeten med genombrutna mönster och tunna vävda trådar ger intryck av skir lätthet, men är förankrade i en fast arkitektonisk form

 

Källa: Nationalencyklopedin

Nytt visningsrum på Österlen

 

SHOWROOM. Mittemot Apoteket på Storgatan i Simrishamn står ett litet rum öppet. Det är arkitekten och designern Gabriella Hansen som öppnat en Österlenfilial till sitt showroom i Malmö.

   – Här hålls små korta utställningar, happenings och möten i ett litet rum med stor volym, berättar hon. Tanken är att rummet ska fungera som ett skyltfönster för andra utställningar eller något intressant evenemang på Österlen och andra orter.

   – Det startar som en provverksamhet nu i juni. Några möten har redan skett runt Österlen och Malmö som har fått fin respons, fortsätter Hansen som smygstartade redan i påsk trots byggröran. Showroom inleder med en utställning av guld- och silversmeden Anders Högbergs 60-talsmodeller.

   – Utställningen visar ett litet urval av Högbergs produktion presenterade av hans dotter, arkitekt Johanna Högberg. Anders Högberg var radikal i själ och hjärta. Hans känsliga sätt att arbeta med metallerna och söka nya uttryck i formsammansättningar präglade hela hans yrkesverksamhet.

   – Han valde alltid en härligt positiv ingång i allt som kom i hans väg i livet och det speglas naturligtvis i hans arbeten. Höglund var tillsammans med sin bror känd för en initierad publik, men visade inte upp sig i större sammanhang. 080624

 

 


Louisiana mister huvudsponsor

 

HUMLEBÆK. Konstmuseet Louisiana i Danmark har tappat sin huvudsponsor Dong Energy. Energibolaget, som planerar en börsnotering inom kort vill framöver bara sponsra inom energiområdet. Ett undantag görs för det danska fotbollslandslaget, som blir det enda inom kultur och idrott som bolaget stöttar finansiellt. Enligt Børsen förlorar nu Louisiana sponsring med två-tre miljoner danska kronor om året, om man inte hittar en ny huvudsponsor innan kontraktet med Dong löper ut vid årsskiftet. 080624


De liftar med konst

 

VÄGKONST. Har du sett något konstigt utmed skånska vägarna i sommar? Varje eftermiddag liftar nämligen Malmö Konsthall med 12 konstnärers verk med start från två olika platser, Ystadvägen och strax innan motorvägspåfarten E22 till Lund. När man började för någon vecka sedan visade sig startplatsen som man valt ut på Västkustvägen inte var så framgångsrik, men nu går det desto bättre för liftarna som åker i par. Allt som verken är med om ska dokumenteras för att kunna visas upp när Autostop har vernissage i konsthallen den 9 juli.

 

Lokala och utländska konstnärer

New York-baserade Slater Bradley är en av konstnärerna som får lifthjälp med skylten Drummer wanted!. Den som stannar till får göra en trumperformance på invigningen av utställningen i juli. Samtliga verk är speciellt framställda för den kommande liftutställningen.

   Nina Canells vattenpump är också ute på liftrundan som varar veckan ut. Med den ska 300 liter vatten samlas in från olika platser under liftturen. Vattensamlingen ska sedan användas till en installation på konsthallen. Lite läskigare är det kanske att plocka upp Human Sculpture som blir Wien-konstnären Franz Wests bidrag. Men kanske är de skånska trafikanterna modiga nog att stanna till för den levande skulpturen med vitmålat huvud och lika vita händer.

   Även lokala konstnärer deltar med resande konst, bland annat Malmöbon Leif Holmstrand, Sture Johannesson i Falsterbo, John Kørner och Mia Joo Rosasco från Köpenhamn och Runo Lagomarsino som är verksam både i

Autostop

Den turkiska konstnären Ahmet Öguts liftgeneral besökte nyligen både Ystad och Tomelilla. Resan har dokumenterats och redovisas i juli tillsammans med de andra liftprojekten i utställningen Autostop.

FOTO: ANNA HOLMBOM

 

 

 

 

New York och Malmö. Med projektet vill man se hur konst görs, betraktas och hur verk, information och berättelser sprids på de två dagar som varje verk är ute på turné. Men det är inte de intressanta konstnärerna som står längs vägkanterna utan personal från Malmö konsthall. De förmedlar verken, innebörden och dess eventuella resa. Vilken väg tar verken och liftarna? Det beror på instruktioner från konstnärerna, men i slutänden på föraren som plockar upp liftarna. 080624


Alf Björks Lager 4:7

Tempera i Hässleholm

 

NATURKONST. För någon vecka sedan höll konstnären Alf Björk vernissage i Hässleholms kulturhus. Hans konst i huvudsak temperamålningar och installationer visas där hela sommaren. Alf Björk är född i Vinslöv 1947 och i sommarens utställning visar han ett antal större målningar vid sidan om en installation, ett dokumentationsprojekt. Med hjälp av insamlade naturföremål från främst vandringar i skog och mark, försöker Alf Björk ge uttryck för naturens ständigt pågående processer. I sommar arbetar han dessutom med att färdigställa två offentliga gestaltningsprojekt och en separatutställning med måleri som ska visas på galleri Eva Solvang i Stockholm.

   Under ett antal år har han samlat på sig en mängd föremål som bearbetats och monterats in i lådor. Alf Björk ser det som en form av ovetenskaplig undersökning av tidens gång. Det är det som nu visas i utställningshallen i Hässleholm, där man byggt ett rum av armeringsnät där objekten exponeras på Björks speciella vis. Målningarna kan tolkas som avtryck av mänsklig aktivitet, minnets geologi eller som patina på byggnadskroppar. Välj själv! 080624

 

Lager 4:7, tempera på pannå, av Alf Björk som är aktuell med utställning i Hässleholm.

 


 

Den blomstertid nu kommer till kyrkan

SOMMARKONST. Den som besöker Landskrona i sommar kan passa på att slå två flugor i en smäll. Varför inte göra kyrkobesöket i mäktiga Sofia Albertina till en kulturell andhämtning? Och kanske minnas barndomens skolavslutningar som ju ofta hölls i kyrkan. Från och med i morgon visas där nämligen somriga och andliga verk av konstnärinnan Gunilla Paetau Sjöberg från Bålsta under hela sommaren. Hon arbetar med skulptur och relief i filtad ull. Till utställningen i kyrkan som hon döpt till ”Den blomstertid nu kommer”, har hon hämtat inspiration från Carl von Linnés skrifter.

   Träden svinga sina löv och göra ett angenämt sus, fåglarna instämma med allehanda härliga sånger, hela växtriket ger en ljuvlig lukt ifrån sig... ja, var man vänder sig är spår av den obeskrivlige Skaparen..., säger Gunilla och citerar Carl von Linné. Verken i tovad ull lyser i naturens egna färger – vid kyrkans korsarm finns en trygg ärtskida med ett lindebarn och över detta verk som heter ”Tryggarekan” svingar ett löv från läktaren.

080611

Sommarkonst i Sofia Albertina kyrka, Landskrona

Vackert tovad ull i naturens egna färger formas till svingande löv och till trygga ekor med lindebarn.

FOTO: PRIVAT


Bo Swenson Allén

Bo Swensons Allé visas när nya kulturhuset invigs.

Nytt kulturhus klart i Tomelilla

 

KULTURHUS. På lördag invigs Tomelilla Kulturhus som efter en omfattande renovering och tillbyggnad nu står klart att tas i bruk. Verksamheterna med bibliotek, konsthall, bildkonstskola och jazzarkiv har fått anpassade och ljusa lokaler. Jazzarkivet huserar numera i en egen lokal i kulturhuset och kommer att ha öppet samma tider som övriga verksamheter. Förutom den ordinarie verksamhet som konsthallen bedriver, visas på nedre plan delar av Stiftelsen Tomelillas konstsamling. Invigningen på lördag blir med mycket musik och det ryktas om magiska inslag. 080609

Program - invigning av nya kulturhuset i Tomelilla

Kl. 11.00 Tomelilla Musikskola

Kl. 11.15 Kristina Jönsson kommunalråd

Kl. 11.25 Carina Molander

Kl. 11.45 Kulturhuset öppnar

Kl. 12.00 Äpplet i Lomman

Kl. 12.45 Beate Sydhoff presenterar utställningen med Bo Swenson

Kl. 13.45 Kammarmusikduon Anna Norberg och Johan Ekman

Kl. 14.45 Ola Magic Nilsson

Kl. 15.45 Emiritus Jazz Qvintet

Kl. 16.30 The Recon

Kl. 17.00 Kulturhuset stänger.

Tomelilla kulturhus

FOTO: HANSERIC JONSGÅRDEN


 

Plastig nostalgiutställning

 

En av landets främsta plastkännare ställer ut sin samling i Helsingborg.

 

PLASTSAMLING. Sedan en dryg månad tillbaka har historien om hur plasten erövrade vår vardag berättats på Dunkers kulturhus. Nostalgiutställningen Plastic fantastic! visar hur konsumenterna långsamt lärde sig vad plast är och om hur tillverkarna lärde sig använda rätt slags plast.

 

Bortkastade kulturföremål

I centrum står de nära bruksföremålen; tillbringare, hinkar, äggkoppar, muggar, termosar, vattenkannor, baljor, diskborstar och mattpiskare. Och med utställningen vill man att föremålen ska berätta om en tidsanda, normer, värderingar och ideal. Bruksföremålen i plast tillverkades i stora upplagor och behandlades som slit- och slängvaror. Därför finns det inte så mycket kvar av de gamla plastföremålen. Men i samarbete med plast- och konstkännaren tillika samlaren Thomas Lindblad, visar Dunkers grejorna som funnits i alla svenska hem, ett kulturarv som faktsikt håller på att försvinna. Utställningen utgår från Lindblads unika samling, med cirka 5 000 plastföremål från Sverige och Danmark från tiden 1945–1975. I utställningen som pågår fram till den 21 september belyses både historik och fakta om produkter – allt i jakten på ”Plastens själ”. På torsdagskvällar och lördagseftermiddagar visas utställningen med guide. I sommar finns också tre separata barnvagnsvisningar på förmiddagen. 080603

 

 

Känns den igen? Plasttermosen från tidigt 70-tal är tillverkad av June.

FOTO: LENA WILHELMSSON

Grön termos, tillverkad av June, tidigt 70-tal.

 

Astrind Lindgrens Näs

FOTO: ASTRID L. NÄS

Tavlorna på Astrids väggar

 

Nästa fredag öppnar en unik utställning med Astrid Lindgrens tavlor från hennes hem på Dalagatan i Stockholm. Det är första gången allmänheten får se hennes nästan 100 tavlor som utgörs av en brokig och spännande samling konst av olika ursprung.

 

TAVLOR. En ikontavla som Astrid Lindgren fick i gåva av den ryske regeringschefen Rysjkov samsas med Chagalls ”Le faisan”, en avskedsgåva från Rabén och Sjögren. Naturligtvis omgav sig författarinnan också med flera originalillustrationer till hennes böcker, i utställningen blandas dessa med grafik, småländska landskapsmålningar och karikatyrteckningar. Astrid Lindgren flyttade till Dalagatan 46 tillsammans med sin man Sture och de två barnen Lasse och Karin 1941. Det var en modern, stor och ljus lägenhet med utsikt över Vasaparken.

Ingen vanlig konstsamlare

Denna lägenhet blev Astrid Lindgrens hem för resten av hennes liv. Det var där som hon berättade om Pippi Långstrump för dottern Karin för första gången och det var där som hon skrev ner många av sina berättelser.I hemmet hängde tavlor som hon själv tyckte om. Astrid Lindgren var ingen konstsamlare i vanlig mening, på väggen hängde hon tavlor som hon fått i gåva eller verk hon själv hade blivit förtjust i.

 

Sagomotiv och porträtt

Bland de 96 motiven som visas i utställningen på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby syns flera illustrationer av Ilon Wikland till böckerna om barnen i Bullerbyn, Karlsson på taket, Mio min Mio, Bröderna Lejonhjärta, och Sunnanäng. Också Björn Bergs illustrationer till Emil-böckerna samt Ingrid Vang Nymans Pippi-illustrationer finns med. I övrigt visas konstverk av bland andra Sven Ljungberg, Sven X-et Erixson, Albert Engström, Ewert Karlsson (EWK), Hans Arnold, Vida Juse, Greta P:son Digman och Claes Bäckström. Bland kuriosaverken finns ett unikt blyertsporträtt av Astrid Lindgren från 1927, ritat av hennes inackorderingstant Stina Bohlin på Kaptensgatan i Stockholm. En tuschteckning från 1895, gjord av Madickens pappa Erik Ingeström i Vimmerby, hör också till rariteterna som visas hela sommaren. 080602

 

”Pippi till häst” av Ingrid Vang Nyman, var inte så förvånande en av tavlorna på Astrid Lindgrens väggar. FOTO: JACOB FORSELL

Pippi Långstrump, ritad av Ingrid Vang Nyman.


Linda Tolind

Bilar i konsten och konst på bilar

 

BILKONST. I helgen invigdes de utställningar som är tänkt att få bilintresserade till Länsmuseet i Halmstad. I sommar visar man en retrospektiv utställning av Ulf Wahlberg, en av de senare decenniernas stora målare i Sverige. Hans motivvärld har stor spännvidd och i utställningen visas hans långa konstnärskap upp med landskap, abstrakt konst och uppmärksammade bilmålningar.

 

Motivlackeringen också konst

Parallellt med Wahlberg uppmärksammas helt andra konstnärer, motivlackerarna, vars verk man bland annat ser på bilar och hjälmar. Eftersom dessa sällan visas på museum är det dags nu.I utställningen Motivlack presenteras Lasse, Lars-Göran Mehtola samt Flickan, Linda Tolind, två välkända namn inom motivlacks- och

 

Linda ”Flickan” Tolind.

Ulf Wahlberg

Ulf Wahlberg målar bilar vid macken.

FOTO: JONAS WAHLBERG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

motorkretsar. Båda utställningarna pågår fram till den 24 augusti. 080527


Tidigare artiklar om konst och foto

 

 

 

Tipsa en vän!

Till

Till (E-post)

Från

Från (E-post)

 

 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007