Till förstasidan                                                  - för nöjes skull


 

Kunglig kustvy som inte ska hänga på vägg

TEXTILT. Just nu vävs det för fullt på den kungliga mattan Kustlandskap i Märta Måås ateljé, nära Båstads hamn. Varje år sedan 2002 har man presenterat en utvald konstnär och till 90-årsjubiléet som firas i år har H M Drottningen Margrethe II av Danmark ombetts att göra skissen till Årets textila konstverk. Hon tackade ja och nu väver två konstväverskor, Margareta Westdahl och Monica Nilsson på mattan som görs i flossateknik och ska bli 1,50 x 2 meter stor. Hur arbetet framskrider går faktiskt att bevittna - mattan visas upp i vävstolen fram till den 6 juni. Sen i mitten av juli och fram till sommarens slut visas det färdiga verket i Märta Måås-husets utställning.

    – Därefter kommer Kustlandskap att ingå i vår jubileumsutställning på Liljevalchs konsthall i Stockholm, berättar vd Angelica Persson. Det var där som Märta Måås år 1934 fick sitt egentliga genombrott.

 

Märta Måås

Märta Måås-Fjetterström vid sitt arbetsbord.

FOTO: ARKIV MÄRTA MÅÅS-FJETTERSTRÖM AB

 

Blev uppsagd och öppnade eget

Långt tidigare, 1919, startade konstnären Märta Måås-Fjetterström sin egen vävateljé i Båstad. Då hade hon arbetat som facklärarinna på Kulturhistoriska föreningens vävskola i Lund och som föreståndarinna för Malmöhus läns hemslöjdsmagasin i Malmö. Men 1911 blev hon uppsagd där och började arbeta med textila kompositioner i Vadstena och Halmstad. Märta flyttade till skånska Vittsjö, ledde vävskolan i Svensk Hemslöjds verkstad och ställde ut bland annat verket Hjorthagen på Baltiska utställningen i Malmö 1914.

    Efter att ateljén öppnats i Båstad fick hon delta i internationella utställningar och genombrottet var ett faktum. År 1937 var Märta Måås representerad på New York Expo, ställde ut på Parisutställningen och i en utställning på Metropolitan Museum of Art i New York. Fyra år senare avled hon vid 68 års ålder och väveriet hotades av nedläggning eftersom det saknades arvingar.

Färgval till Kustlandskap

Här tas rätt färgblandningar fram till H M Drottning Margrethes ”Kustlandskap”.

FOTO: ARKIV MÄRTA MÅÅS-FJETTERSTRÖM AB

 

 

Prinsen ingriper

Då ingrep en rad kulturpersonligheter, bland annat kronprins Gustav Adolf, formgivaren Carl Malmsten och museidirektören vid Nationalmuseum Erik Wettergren som bildade Aktiebolaget Märta Måås-Fjetterström. Nu 90 år senare lever fortfarande hennes mönster och mattor kvar.

    – Ibland funderar jag över om Märta Måås hade uppskattat att vi väver hennes mönster om och om igen. Varje gång kommer jag fram till att hon hade älskat att se att hennes mönster håller än idag. Men samtidigt hade hon velat skapa nytt och modernisera, fortsätter Angelica Persson.

 

Ingen väggprydnad

För nytänkandet svarar bland annat arkitekttrion Claesson Koivisto Rune och samarbeten med vår tids konstnärer och formgivare som till exempel Maria Miesenberger och Jockum Nordström. Enligt väveriet är just kombinationen av det bästa konsthantverket och en stark konstnärlig intention som gör att MMF finns kvar efter 90 år.

    Jubileumsverket ”Kustlandskap” är avsett att vara en matta och inte att hänga på vägg. Drottning Margrethe beskriver själv sin skiss som ett kustlandskap där vatten och land vävs samman. Mellan de avgränsade färgfälten uppstår intressanta möten där färgerna påverkar varandra - skog möter hed som övergår i strand. Strandkanten blir till en vattenlinje, sund möter hav, sötvatten övergår till havsvatten.

    Den 11 juli avtäcks den färdiga mattan i Båstad, inför 200 specialinbjudna gäster då även HM Drottningen Margrethe kommer att delta. Dagen efter på den traditionsenliga Märta Måås-dagen har 3 000 inbjudna möjlighet att se konstverket. Först därefter och fram till den 31 augusti visas det för allmänheten. 090519

 

LILL ERIKSSON


 

Klartecken för Malmös nya moderna museum

Moderna Museet interiör idag.

Turbinhallens befintliga interiör. FOTO: PRALLAN ALLSTEN/MODERNA MUSEET

 

BYGGLOV. I går beviljades bygglov för Moderna Museet i Malmö. Därmed ska det byggas utställningslokaler i John Smedbergs elektricitetsverk från 1901. Museet planerar inviga sin skånska verksamhet innan årsskiftet. Men innan det öppnar för allmänheten väntar en omfattande renovering samt en tillbyggnad med nya utställningsytor. Invändigt får lokalerna två nya trappor så att besökarna kan ta sig mellan turbinhallens höga rum och de övre utställningsrummen. Turbinhallen delas i tre rum och ska förutom utställningar rymma även en barnateljé. För att möjliggöra internationella inlån och

I gatuplan ska fasaden bli helt glasad så att dagsljuset silas in på konstverken.

FOTO: PRALLAN ALLSTEN/MODERNA MUSEET

 

utställningar av högklassig modern och samtida konst måste det nya museet på totalt 1 000 kvadratmeter utställningsyta uppfylla höga krav på klimat och säkerhet. 090508


 

Nattlig skogstur med vampyrer och zombier

SKOGSSKRÄCK. Performancestudion Lilith i Malmö fortsätter att chockera.

Vågar du vandra i skogen om natten? Studion ställer frågan i samband med att performanceartisten Jillian Mcdonald intar den skånska bokskogen med sitt verk Undead in the night i slutet av maj. I skymningen bussas publikgrupperna ut till en dunkel bokskog. Även om det pirrar i nerverna uppmanas de att vara alldeles tysta. Man är nämligen inte ensam, längs den tre kilometer långa skräckvandringen kommer händelser och scener till liv i mörkret.

 

Klippte in sig själv i kysscener

Jillian Mcdonald är en kanadensisk konstnär som idag bor och arbetar i New York. I hennes senaste performanceverk har hon intresserat sig för den amerikanska kändiskulten. Hon har undersökt hur olika filmgenrer påverkar publiken och fankulturerna som ger bränsle åt dem. Även om hon använder sig själv i sina verk handlar det inte om självporträtt. Mcdonald hävdar att hon används som en projektion för universella känslor som åtrå och rädsla. Hon kysser Brad Pitt och andra kända Hollywoodskådisar i välbekanta filmer där hon klippt in sig själv. Och så skriker hon i kända skräckfilmer som The Shining och Alien för att skrämma bort monsterna.

 

Finner ny publik

I sina performance riktar hon sig ofta till en publik som inte är den självklara kulturkonsumenten och ger dem möjlighet att vara en aktiv del i verket. I det storskaliga performancet The Zombies in Condoland (Nuit Blanche - Torontos årliga konstnatt 2008), bjöd hon in förbipasserande att agera i en lågbudget skräckfilm. Från solnedgång till soluppgång regisserade hon 1 000 levande döda i olika spektakulära filmscener runt om i Toronto. För detta performance vann hon People’s Choice Awards. Både zombier och vampyrer tillhör hennes favoriter eftersom de har fascinerat och skrämt människor genom århundraden. De har kraften att förvandla sina offer till monster och befinner sig mellan levande och död. Det kommande verket i Skåne, Undead in the night, bottnar i ett längre samarbete med Lilith Performance Studio i Malmö och har närmare 100 aktörer som medverkar mitt i natten ute i skogen. Där blir betraktarna besökare i en levande skräckfilm. Konstnären

Jillian Mcdonald som vampyr

Måtte inte någon ovetandes ta en spontan nattpromenad i skogen där Jillian Mcdonald går loss med sitt verk i slutet av maj.

FOTO: JILLIAN MCDONALD

 

överträder de gängse koderna som råder inom skräckfilmsgenren och lovar att skapa ett omöjligt scenario i skogsnatten. 090505

 

Jillian Mcdonald

Föddes 1971 i Edmonton, Kanada. Hennes senaste separatutställningar och projekt inkluderar Moti Hasson Gallery i New York, La Sala Naranja i Valencia, Spanien och YYZ i Toronto. Lilith Performance Studio är Europas första renodlade studio och arena för bildkonstperformance och samarbetar med Mcdonalds nya storskaliga performanceverk.


 

Mörkt i starka färger

 

IMPRESSIONIST. I helgen hölls vernissage av experimentell romantik när målaren och grafikern Max Book kom med nytt måleri till Landskrona konsthall. Book slog igenom på 80-talet och har inte gjort sig känd för att jobba med traditionellt måleri. Istället blandar han som värsta kemist akrylfärg, lack, tvållösning och lut. Det blir mörka expressiva monumentala målningar där han hämtar inspiration från science fiction- och actionfilmer. Men hans bas är det klassiska nordiska landskapsmåleriet. Max Book beskriver själv sin konst som impressionistisk, med reklamens starka färger. Utställningen Some & Lonesome pågår fram till den 14 juni. 090505

Max Book visar sin konst i Landskrona

FOTO: MAX BOOK


Peter Johansson och Barbro Westling gör tuppkonst.

Peter Johansson och Barbro Westling visar upp sin tuppkonst i en Öresundsutställning.

FOTO: SOFIA ORRE

 

Jean Jacques Cary

Skulptur skapad av Jean Jacques Cary.

FOTO: SOFIA ORRE

Konst på båda sidor sundet

 

Utställningen Konst på kryss i Helsingborg och Helsingör.

 

TEXTIL. Inför första utställningen 2007 hade Helsingborgs konstförening märkt att det var svårt för danska konstnärer att ställa ut i Sverige och tvärtom. Trots närheten var det som en järnridå, menar konstföreningens ordförande Sofia Orre som nu med sin motsvarighet i Helsingør kör en andra vända. Innan påsk invigde nya kulturchefen i Helsingborg, Kerstin Hassner, slottsutställningen Konst på kryss på Sofiero. Där visas skulpturer och textiler av svenska och danska konstnärer, i ett samarbete mellan de båda konstföreningarna i Helsingör och Helsingborg.

    Inför helgen invigdes utställningen Kunst på Kryds även i Helsingör, på

Stenegade. Det här är ett sätt för danska och svenska konstnärer att mötas, och nå en ny publik på andra sidan sundet.

 

I samarbetet finns 12 olika konstnärer med, övervägande svenskar, men också en fransman. Från den här sidan sundet finns verk från hela landet, av Peter Johansson/Barbro Westling, Ragnhild Reingard, Bertil Englert, Nina Bondeson, Ingrid Enarsson, Bibi Lovell och Jean Jacques Cary. Utvalda av Kunstforeningen for Helsingør og Omegn är Lise-Lotte Elley, Bo Karlberg, Ulrik Vintersborg, Marianne Tue Poulsen och Lotte Dreyer.

 

Konst(ig) tupp hos hönor

Humorn är ett viktigt inslag bland de medverkande, eller vad sägs om konstverket med en skål ägg, värpta av hönor som vårflirtat med en mekanisk tupp? Svenska konstnärerna Peter Johansson och Barbro Westling har byggt en annorlunda hönsgård där hönorna låter sig glatt uppvaktas av den lite passiva tuppen. Han rör sig mindre än en robot, men gal i alla fall en gång i kvarten - tillräckligt för att få hönorna att värpa. Sofieroutställningen, som pågår fram till och med den 17 maj, äger rum både framför och inne på slottet.

2009-04-20


 

På konstrunda i påsk

 

KONSTRUNDA. Så var det dags för alla konstrundor som blivit tradition i södra Sverige under påsken. Traditionen med konstrundor i Skåne startade på Österlen för mer än 40 år sedan. Numera finns det konstrundor runt om i hela Skåne och under påskhelgen håller runt 800 konstnärer ateljéerna öppna för allmänheten. Alla konstrundor har en samlingsutställning där konstnärerna ställer ut minst ett verk för att väcka besökarnas nyfikenhet och locka till besök i ateljéerna.

    Nytt för i år är att samlingsutställningen på Österlen förlängs med en vecka och håller öppet till och med den 26 april. Där fortsätter man i år med "Grön Konståkning" då konstfantaster utan bil kan lifta med bilburna besökare mellan de olika ateljéerna. Från ett tiotal platser startar liftarturerna under långfredagen, påskafton och påskdagen.

    Konstrundan i nordvästra Skåne firar i år 15-årsjubileum och ger ut en jubileumsskrift där alla de 177 medlemmarna presnteras. Under påskveckan blir det också premiär för en ny konstexpo på Jordberga Gods, slottet där Ingmar Bergman spelade in "Sommarnattens leende".

2009-04-08

 

Adresserna till respektive konstrundas hemsidor med öppetider, kartor och övrig information har vi samlat här i bokstavsordning:

 

10-13/4  Galleri Final ställer ut på Häckeberga slott 
Åke Arenhill visar helt nya målningar och Elon Arenhill sina smycken. Claes Eklundh återkommer med både välkända och aldrig tidigare visade målningar. Två fotografer. Joakim Strömholm som väcker nostalgi med sina rockbilder och Angelica Julner svensk fotograf bosatt i Frankrike. Under helgen kommer det att bjudas på kåserier och konstnärssamtal med flera av de konstnärer som medverkar på utställningen. www.gallerifinal.se/Folder_2009.pdf 

 

10-13/4  IKIS - Skåne (Internationella konstnärer i Sverige/Skåne) 
Samlingsutställning i Magasinet vid Trolleholms slott. Cirka 30 deltagare ställer ut sina verk. Vernissage Skärtorsdag 9/4 kl. 19-21. www.immi.se/ikis/ikis-skane

 

10-19/4  Jordberga konstexpo 
En ny konst & kulturhändelse söder om landsvägen - skulptur, foto och måleri. För första gången öppnar Jordberga Gods dörrarna till ett Konstexpo i och omkring det tidigare Herrskapsstallet. En vacker 1800-talsbyggnad omgärdad av lummig slottspark och levande jordbruk. Här presenterar sig en handfull intressanta konstnärer, som tar rummet och miljön i besittning och bjuder besökarna på en stark och berikande upplevelse. www.3lleborg.se

 

10-13/4   Konstpromenaden i Smedstorp  
Lokala konstnärer i Smedstorp öppnar upp sina ateljéer. 
www.smedstorp.se  

 

10-19/4  Konstrundan - Fria Konstnärers Gille - Skåne
Samlingsutställning i Brösarp 10-13/4 och hos konstnärerna till den 19:e. www.friakonst.se

 

10-13/4  Konstrundan i Mittskåne
Samlingsutställning på Frostavallen, öppna ateljéer och utställningslokaler i området Hässleholm, Eslöv, Hörby och Höör. 
www.konstrundan.com

 

10-19/4  Konstrunda i nordvästra Skåne
149 konstnärer från Nordvästra Skånes Konstförening öppnar sina ateljéer och utställningslokaler. Samlingsutställning på Landskrona Konsthall där verk av de deltagande konstnärerna visas. Under påskdagarna finns en uppskattad barnverksamhet i ett rum invid utställningshallen där föräldrar kan lämna sina barn medan de själva i lugn och ro tittar på utställningen. Barnen får, under handledning av pedagoger, måla, klippa, klistra, påskpyssla, lyssna på sagor, fika m.m. I år firas 15 år. Torsdagen den 19 april kl 19.30 - Seminarium om konst och musik av Director musices Sixten Nordström: Det var på 50-talet allt hände. www.konstrundan.nu

Rundorna är uppdelade i flera geografiska områden och bjuder på bland annat måleri, glaskonst, silversmide, skulptur och datorkonst.

FOTO: SKANE.COM©SYDPOL.COM

 

 

10-19/4  Konstrundan i sydvästra Skåne 
Samlingsutställning på Naturgården i Bröddarp mellan Arrie och Västra Ingelstad. www.ksvkonst.se

 

10-19/4  Konstrundan i västra Skåne 
Konstnärer från Västra Skånes Konstnärsgille öppnar sina ateljéer och utställningslokaler på olika platser runt om i västra Skåne för allmänheten. Samlingsutställningar på Kulturhuset Björnen i Åstorp, Alnarpsgården i Alnarp och Kulturforum Esarp, där verk av de deltagande konstnärerna visas. www.vskg.se

 

10-19/4  Konstrundan på Österlen 
111 konstnärer deltar i årets upplaga, den 41:a! De öppnar sina ateljéer, med gemensam utställning på Tjörnedalagården, ÖSKG:s (Östra Skånes Konstnärsgille) galleri. Nytt för i år är att samlingsutställningen på Tjörnedala förlängs till den 26 april.
Tjörnedala Konsthall, Baskemölla, Simrishamn. www.oskg.nu. Läs om de olika rutterna på Österlen i Kulturmagasinet Österlen 360°.

 

10-13/4   Konstvandring i Lomma kommun 
Ett 40-tal konstnärer, konsthantverkare, fotografer och designers visar upp sina alster i öppna ateljéer, visningsrum och gallerier.
www.lommaevent.se

 

10-13/4  Skurupsbygdens konstrunda
Skurupsbygdens Konst- och Hantverksförening (SKHF) arrangerar sin årliga konstrunda. www.skhf.se

 

10-19/4   "Öppna Sinnens" konstrunda 
Konstnärerna från kulturnätverket "Öppna Sinnen" har samlingsutställning på Galleri IsieTio i Stora Isie med cirka 30 utställare. Öppet "röda dagar" kl. 10-18 och vardagar kl. 13-17. Stora Isie 665, Klagstorp. Konstnärerna ställer även ut i andra lokaler runt Vellinge, Trelleborg, Svedala och Skurup. www.isietio.se , www.oppnasinnen.org

 


 

 

Konstrundor senare under våren och hösten:

 

Okt-Nov Konstnärsgillet Söderslätts konstrunda - Öppet Hus på Söderslätt. www.kgskonst.se

 

21-24/5  Konstrunda på Hven   
Sveriges miljövänliga konstrunda på Ven. Cykla runt ön och besök de olika konstnärerna. www.venskulturhus.se 

 

3-4 & 10-11/10  Nordskånska Konstrundan  
Se spännande verk i konstnärernas egna lokaler. Rundan är märkt med den röd/gula triangeln. Ett verk av varje utställare kommer att finnas på samlingsutställningen i Mala byagård mellan Hässleholm och Bjärnum. www.nskg.se/konstrundan.htm


 

 

Försoning genom måleriet

 

UPPGÖRELSE. Nyligen invigdes Ilona Popermajers utställning "Redemption" i Teckomatorp. Hon började egentligen med att sköta allt runt omkring, som grundare av det framgångsrika galleriet Tapper-Popermajer. Det var så hon fick bred inblick i konstvärlden och lärde sig se på konst också ur andras vinkel. Men hon har alltid själv velat ägna sig åt kreativt skapande. När hon väl har satt igång sitt skapande håller hon på tills målningen är färdig, och så får det ta den tid det tar. Det är hennes terapi, i uppgörelsen med sin uppväxt.

Ilona Popermajer

 

Ilona Popermajer

Ilona Popermajer och Hans Tapper är inte längre ett par, men delar fortfarande galleriet och konstintresset. Sedan galleriet kom till Teckomatorp för ett par år sedan målar hon bara och Hans får sköta driften. Hon är autodidakt och har experimenterat sig fram. Det började när Ilona följde med Hans till Kanada – hon fick inget arbetstillstånd och kunde fritt ägna sig åt konsten. Där fick hon viktig feedback från konstnärskollektivet Gallery 306, och konstkritikern Donald Bracket som manade på henne och såg till att hon fick ställa ut på rätt ställen.

 

Den nya utställningen ryms hemma i galleriet i Teckomatorps före detta stationsbyggnad. Innanför dörren står en låda med tofflor som besökarna bär under titten på målningarna. En både praktisk och kul idé tycker långväga gäster som ibland får tofflorna som minne. Utställningen inleds med ett självporträtt från Torontotiden, i starka färger, tvärtemot de nya nästan abstrakta verken i pastellfärger, målade lager på lager. Dessa är alla skapade under året då cancern tog hennes far. Hans bortgång blev mycket jobbig på flera sätt. Familjen och uppväxten, då hon var tvungen att ta avstånd från honom eftersom han var så dominerande, gjorde sig påmind igen. Hon växte upp i en familj där alla var tysta när pappa var arg och det satte spår.

    Genom sitt målande når hon försoning. Inte med fadern – det är för sent. Men det går att försonas med att livet blev som det blev. Ilona Popermajer använder sina känslor, även jobbiga, som frustration, tvekan och uppbrott i sina bilder. Slokande huvuden hos de som inte kan göra något, andra står och skriker. Nu är inte motiven helt nattsvarta, även om det är mycket sorg och ångest. Humorn finns också där. Och så finns det en leende ballerina, som tittar över axeln mot betraktaren. Utställningen på Galleri Tapper-Popermajer pågår till den 3 maj. 2009-04-06

 

BILDER: ILONA POPERMAJER


 

 

Vrak, spökskepp och sjunkna skatter

 

 

I Östersjöns mörka vatten döljer sig mängder med vrak och dess skatter. Tack vare Östersjöns bräckta vatten och avsaknaden av skeppsmask bevaras de sjunkna skeppen bättre än i andra hav. Nu öppnar Marinmuseum i Karlskrona sin utställning om de senaste årens mest spektakulära fynd.

Galjonslejon

UTSTÄLLNING. Marinarkeologerna kallar ett av vraken i Östersjön för ”Spökskeppet” och det är bara ett av alla fynd som gjorts de senaste åren. På 125 meters djup mitt ute i havet står det fascinerande 1600-talsvraket som är så välbevarat att det ger intryck av att fortfarande färdas fram. Fock och stormast står på plats och här och var på skeppet stirrar underliga träskulpturer ut i det svarta vattnet.

     Nu öppnar Marinmuseum i Karlskrona sin nya utställning om marinarkeologi. Där berättas om några av de upptäckter som gjorts sedan Vasa lokaliserades. Besökarna får följa marinarkeologernas undersökningar av bland annat de omtalade Dalarövraket och Spökskeppet, det senare känt från tv-serien Vrakletarna. Arkeologerna tror att det förmodligen finns hundratusentals vrak och andra lämningar varav en stor mängd ännu är oupptäckta.

2009-04-02

FOTO: MARCUS HJULHAMMAR/SMM


 

Tusentals ringar ger åter liv till riddarsalen

 

MEDELTID. Våren på Österlen handlar som vanligt främst om konst. Även i Nordens mest välbevarade borg, Glimmingehus, tas hjälp av en konstnär när den öppnar för säsongen. Det är konstnären och koreografen Ragna Weegar Tunander som ställer ut sina mobila skulpturer i Riddarsalen, där medeltida gästabud och festligheter en gång ägt rum.

Konstprojekt av Ragna Weegar Tunander

Ragna Weegar Tunanders utställning Konstprojekt har tagit mer än ett år att färdigställa.

FOTO: RAGNA WEEGAR TUNANDER

     Weegar Tunander har fått sin inspiration från de medeltida ringbrynjorna. I salen vittnar tusentals ringar om konstnärligt flit. Hon har av aluminiumtråd själv tillverkat varenda ring och skapar gestalter och former, som rör sig i rummet efter hennes koreografi. De tekniska lösningarna som ger skulpturerna liv har Pontus Tunander arbetat fram med inspiration från Leonardo Da Vincis skisser. I utställningen finns också en kopia på ett damoklessvärd. Damokles var enligt legenden hovman hos kung Dionysos I och skulle gärna ha tagit kungens plats om inte han hade sett det skarpslipade svärdet i ett tegelstrå ovanför högsätet.

     Glimmingehus byggherre Jens Holgersen Ulfstand sägs ha burit ett liknande svärd. Men han skyddade sin familj mot den ständiga överhängande faran att bli anfallen genom att även omge borgen med vallgrav och bygga tre meter tjocka murar. Det finns idag inga skriftliga belägg för att borgen någonsin angripits och inte heller har arkeologer lyckats hitta några tecken på strid där. Under april håller Glimmingehus öppet dagligen och har guidade visningar på helger.

2009-04-01


 

Modeälsklingar på Öresundsbesök

MODE. Sydneyfödda Alex Murray-Leslie, New Yorkerskan Melissa Logan och Kiki Moorse från München möttes vid konstskolan Munich Art Academy 1997 och började faktiskt som ett konstprojekt som sedan steg för steg har förflyttat sig mot musiken. De kallar sig för Chicks on Speed och har blivit modevärldens älsklingar efter samarbete med bland andra Karl Lagerfeld, men också för sina egna kollektioner. Tjejerna är också kända för sina smått galna livespelningar med symaskiner, sopkvastar och hippa producenter.

   Chicks on Speed är fortfarande verksamma inom grafisk formgivning, mode och målandet som förde dem samman och driver samtidigt egna skivbolaget Chicks on Speed Records, där även Le Tigre, DAT Politics, Planningtorock och Kids on TV ingår. Det är nu över två år sedan senaste skivan kom, i vår är det dags för den femte fullängdaren. Med nyligen släppta singeln Super Surfer Girl, ett nytt album på väg mot skivdiskarna och nysydda kläder med inbyggda instrument(!) gör de nu ett par stopp i Öresundsregionen. Loppen i Köpenhamn den 2 april och babel i Malmö dagen därpå.

2009-03-17

Chicks on Speed

 

Chicks on Speed kommer till Öresundsregionen i vår, med nydesignade kläder där instrumenten har sytts in som konstverk.

FOTO: NORTHERN TRAIL


Stora och små stjärnor på skånsk fotobiennal

Isbjerg, foto av Per Bak Jensen

Isbjerg. FOTO: PER BAK JENSEN

FOTO. Idag smygöppnar föreningen Fotografi i Fokus sin skånska fotobiennal för fjärde gången med utställningar runt om i regionen. Där finns bland annat Hassebladspristagare som visar sina fotografier fram till utställningarna stänger den 29 mars. Sammanlagt visas över 50 fotoutställningar på olika platser runt om i Skåne.

 

Hålkamerabilder i Lund

Dunkers Kulturhus i Helsingborg deltar med en retrospektiv utställning av Per Bak Jensen, en av Danmarks främsta fotografer. Här visas också bilder av Robert Versa från gatulivet på Söder i Helsingborg. Kulturen i Lund visar hålkamerabilder av Bengt Persson och AnneGrethe Holt. Konstföreningen Aura i Lund ställer ut bilder av Mattias Ericsson och på café ”coffee break” på Sankt Petri Kyrkogata ställer Lena Birgersson ut resebilder med titeln ”Borta bra”.

Tre Hasselbladspristagare

Fotogalleriet i Kulturhuset Mazetti i Malmö visar 2008 års Hasselbladspristagare, den mexikanska fotografen Graciela Iturbide, en av Mexicos främsta konstnärer. Hennes fotografiska bildvärld är surrealistisk, drömsk och visar ofta fåglar, ödlor, fiskar och kraftfulla kvinnor i mytiska svartvita bilder. Malmö Konsthall satsar stort med två tidigare pristagare. Dels den svenske fotografen Sune Jonsson, dels David Goldblatt från Sydafrika. Sune Jonsson, som avled helt nyligen, var en av Sveriges främsta dokumentär- och landskapsfotografer. Under flera decennier följde han vanliga människors liv och vardag, framförallt i Västerbotten, där han också var bosatt. Goldblatt har under många år kritiskt skildrat det sydafrikanska samhällets utveckling. Man kan i princip hitta foto överallt i Malmö den kommande månaden, totalt visas där 36 utställningar, samt filmer om fotografi hos Folkets Bio. I år deltar flera nya orter i fotobiennalen - Hässleholm, Tomelilla, Hammenhög, Skanör, Brantevik,

Ängelholm och Simrishamn. I Hässleholm Kulturhus arrangeras en Skånsk Naturfotofestival med ett fylligt program, samt utställningar av Henrik Strömberg och Andreas Rasmusson. Staffan Widstrand och Anneli Utter är två av de naturfotografer som ställer ut med egna bildvisningar. På Kulturum i Hammenhög visar fotografen och trädgårdsentusiasten Gabriella Dahlman utställningen ”Var dag” och på det nya biblioteket i Lomma ställer Lotta Schwarz, Linnea Sellersjö och Miriam Klyvare ut fotografier under samlingsnamnet. ”On Love”. Kristianstads konsthall deltar för första gången, med fyra fotoprojekt där den Malmöbaserade Mats Eriksson kommenterar modernismen i stadsplanering, arkitektur och inredning.

2009-02-25

 

Graciela Iturbides, Mujer angel, 1979 (nedan t.v) är en utställning från Hasselbladstiftelsen i Göteborg som nu visas i kulturhuset Mazetti. Tidigare Hasselbladspristagaren Sune Jonsson (foto t.h) ställer ut i Malmö konsthall under biennalen i mars.

Mujer Angel, foto av Graciela Iturbides. Foto: Sune Jonsson

 


 

I konsthall och på skånska musikscener

 

MUSIKERKONST. Sedan nyheten om utställningen med amerikanska kultbandet Sonic Youth på Malmö konsthall släpptes har det snackats om ifall medlemmarna själva skulle komma till Sydsverige. Nu är det bekräftat att så är fallet, faktum är att det konstintresserade bandet gör Skåne hela två gånger i slutet av maj. Först en klubbspelning på KB i Malmö, sedan Siestafestivalen på Markan i Hässleholm, som följs upp av utställningen i konsthallen.

 

Instrument och och foto

Bandet, som ses som en av indierockens främsta inspiratörer, kommer till Skåne bara en vecka innan deras 16:e album, The Eternal, släpps världen över. Utställningen, kallad Sensational Fix lierar konst och musik, och spänner över gruppens karriär på nästan 30 år. Det är curator Roland Groenenboom som i tätt samarbete med rockgruppen undersöker dess karriär från starten 1981 och de samarbeten som varit med konstnärer, författare, regissörer, designers och andra musiker.

   Sonic Youths och de medverkande konstnärernas multimediaverk som visas i konsthallen avslöjar en alternativ historieskrivning för den samtida kulturen. Den kritiska diskussionen gäller skillnaden mellan ’’fin’’ och ’’populär’’ konst och ämnen som berörs är de klassiska; ungdomsuppror, hunger, mode och sex. Med i utställningen finns också skivor, affischer, T-shirts, instrument och fotografier. I konsthallen från den 30 maj fram till den 20 september.

2009-02-25

 

LILL ERIKSSON

Sensational Fix, Malmö konsthall

Sensational Fix.

 

Sonic Youth

Sonic Youth.

Tony Conrad

Tony Conrad.

Tacita Dean

            Tacita Dean.

Christian Macclay

Christian Macclay.

 


 

Is

FOTO: LILL ERIKSSON

Naken konstnär inmurad i is

 

PERFORMANCE. Den japanska konstnärinnan Tsuneko Taniuchi inleder tredje året för skånska Lilith Performance Studio, med ett kyligt evenemang. Kanske har den enda utställningsdagen, nu på fredag den 13:e valts med avsikt eftersom det kan upplevas som lite oturligt att behöva stå en hel dag naken mellan fyra väggar av is.

 

Gift sig 200 gånger

Sedan 1995 har hon hunnit med över 35 sådana här interaktiva verk. Redan i förra veckan hölls konstärssamtal i Malmö, då Tsuneko talade om sina tidigare evenemang där hon bland annat har ingått äktenskap över 200 gånger. Det har hon gjort med både män och kvinnor, i en femminuters ceremoni med äktenskapsbevis och bröllopsfoto. Hon talar om sin konst som en kamp, där utanförskap och status är centrala delar - och det vill hon uttrycka med humor och ironi.

 

Is upp till magen

Tsuneko Taniuchi är född 1946 i Hyôgo, Japan. Sedan 1987 arbetar hon i Paris och har de senaste åren fått visa sina arbeten bland annat på Brooklyn Museum i New York, Grand Palais i Paris och Museum of Modern Art of Medellin i Colombia. I Skåne blir det i en studio som renodlat visar performances med stöd av bland annat Malmö kulturnämnd, Statens kulturråd och Kultur Skåne. Verket som nu ska visas i Malmö kräver tidsbokning, eftersom en mindre grupp slussas in åt gången. Konstnären har ägnat fem veckor åt att utforma platsen där hon ställer sig själv i centrum i en isvitrin byggd av 12 isblock som är 25 centimeter tjocka. Den når halvvägs upp på kroppen, så personal måste hjälpa henne i och ur konstverket.

 

2009-02-12


Max Ernst in på livet - just nu i Humlebæk

Par i spets, av Max Ernst.

Paret (Paret i spets) eller "Le couple (le couple en dentelle)" som oljemålningen namngavs av konstnären Max Ernst 1923.

FOTO: LOUISIANA/MUSEUM BOIJMANS VAN BEUNIGEN, ROTTERDAMM

 

Max Ernst

Max Ernst i New York 1942.

FOTO: ARNOLD NEWMAN/LOUISIANA

MODERNT. Idag öppnar Louisianas stora utställning Max Ernst - Drøm og revolution . Hans verk som satts upp i museets sydflygel av kurator och museichefen Kirsten Degel har aldrig tidigare visats i Danmark. Surrealisten Max Ernst (1891-1976) samlade sina gåtfulla och poetiska visioner i måleri, teckningar, grafik, skulpturer och collage. Det är få konstnärer som har angripit de traditionella bilduppfattningarna lika radikalt och nyskapande som han. Max Ernst var upprorisk, ville inte göra som andra moderna konstnärer och genom hela sin karriär ändrade han stil. Hans arbete blev en reflektion över vad konst egentligen är och Kirsten Degel menar att hans konst idag är mer relevant än någonsin.

   – Hans bildvärld ligger ganska tätt på den visuella kultur och de virtuella världar som omger oss.

 

Rastlöshet gav nyheter

Max Ernst liv och arbete hänger tätt ihop. Han var en världsmedborgare, ständigt på väg, när han pendlade, frivilligt och ofrivilligt mellan Tyskland, Frankrike och USA. Det påverkade hans konst och i utställningen i Humlebæk avspeglas de skiftande perioderna i fyra olika sektioner; Dada-åren i Köln 1918-1922, surrealismen i Frankrike till 1941, exilen i USA 1941-1953 och hans återvändande till Europa och åren i Frankrike fram till hans död 1976. Den oro, både inre och yttre, alla dessa uppbrott och sökandet efter nya tekniker och innehåll visar en konstnär som hela tiden satte sig själv på prov.

Utställningen i Danmark har svensk inblandning – den är ett samarbete mellan Louisiana och Moderna Museet i Stockholm, med ett kuratoriskt team som förutom Degel består av den tyska konsthistorikern Werner Spies och chefen på Moderna Museet, Iris Müller-Westermann. I samband med utställningen som pågår fram till den 1 juni arrangeras under våren en rad föredrag, film och en musikalisk afton med anknytning till konstnären. Förhoppningen är att visa det oförklarliga och drömaktiga, men också Max Ernst ironi och humor.

 

2009-02-06

 

Tidigare artiklar om konst och foto

 

 

 

Tipsa en vän!

Till

Till (E-post)

Från

Från (E-post)

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet!

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007