Förstasidan                                                    - för nöjes skull


 

”Regionen ska sättas på världskartan”

Uppemot 200 personer tog sig till hotell Prindsen i Roskilde när Öresundskommitten höll sitt Öresundsting under torsdagen. Dagens tema var ”Kulturen – En dynamo i Öresundsutvecklingen – eller en ljusglimt över sundet”?

 

KULTUR. – Regionen ska sättas på världskartan, när det handlar om goda exempel på kulturellt nyskapande och samarbete. Vi vill ha en samlad kulturstrategi för Öresundsregionen. Den ska bana väg och göra det lättare för gränsöverskridande kulturaktiviteter, sa Rolf Tufvesson, ordförande för kommittens arbetsgrupp för kultur, och kulturordförande i Region Skåne. Orden har vi hört förut, men än så länge återstår mycket arbete innan vi hamnar på den där kartan. För Öresundskommitten är en av de viktigaste frågorna att samla både kultur och entreprenörskap, en förutsättning för de flesta typer av evenemang. Att jämka kulturlivet med näringslivet är ett område som danskarna är bättre på än svenskarna.

   – Svenskar är inte tillräckligt intresserade och våra politiker behöver bättre kunskaper, säger Eva Grip på svensk-danska kultur- och näringslivsföreningen Nerv som på eget initiativ tänker bearbeta företagen att satsa och samarbeta mer med kulturen. Grip anser att det är en utbildningsfråga eftersom sydsvenskarna har få traditioner på området.

   – Det finns fördomar och för dålig kontakt mellan oss och företag. Det behövs mötesplatser som drar folk från båda håll, där ämnet intresserar alla. Trots det stora hästjobbet som måste till är hon positiv och tycker att det har gått framåt de fyra åren som hon arbetat med entreprenörer, personalutvecklare och marknadsförare. Det börjar bli dags att få kontakt med de större företagen.

   – Nu har jag tagit ledigt från mitt vanliga jobb för att skapa de här mötena, berättar Eva Grip. Nerv drivs tack vare sina medlemmar som är olika utövare inom kultur, utan en enda offentlig krona. Ändå känner man ett visst stöd.

   – Kulturutredningen gör ett fint jobb. En marknadstjej ringde från näringsdepartementet som lyssnade och diskuterade rätt så förutsättningslöst, berättar hon och kände även att de styrande var nyfikna när Nerv senast var uppe med en delegation i Stockholm.

 

Lita inte på staten

Att lita på att staten ska förbättra det kulturella klimatet tror inte Tufvesson mycket på. På tinget beskrev han Öresundskommitten som en påtryckarorganisation, och att det gäller för regionens kommuner att komma med konkreta krav på rikspolitikerna. De inbjudna kulturministrarna, Lena Adelsohn Liljeroth (m) och Brian Mikkelsen (Kon) ställdes mot väggen i Roskilde, men språkförbistringar och hänvisningar till andra departement visade inte precis på bästa viljan att få kulturen från politikens periferi.

Tufvesson anser inte att man behöver invänta ministrarnas tänkta kulturavtal över sundet, han föreslog att kommunerna tar tag i det själva. Mikkelsen påpekade att efter Danmarks sammanslagning av kommuner från knappt 300 till 98 stycken har det gett dem mer kultur – i Skåne finns 33 kommuner.

Lena Adelsohn Liljeroth

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

FOTO: PAWEL FLATO

Men rikspolitikerna går inte fria. EU-rådet väntas anta slutsatser om interkulturell kompetens inom bland annat kulturområdet.

   Ministrarna ska också anta slutsatser om en ny arbetsplan för kultur för 2008-2010. I huvudsak bygger arbetsplanen på tidigare beslutade slutsatser, där fem prioriterade områden pekats ut, rörlighet över gränserna för kulturskapare, tillgänglighet till kultur, framtagande av kulturstatistik, främjande av de kulturella och kreativa näringarna samt främjande av kulturell mångfald.

Skärets konsthall

Sveriges kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth var positiv till en dialog med Öresundskommitteen och nämnde i sitt tal igår att kulturen har större del av BNP än hela livsmedelsindustrin och än hela bilindustrin. Det menar hon visar kulturens stora betydelse för den nationella och regionala utvecklingen.

FOTO: GERRY JOHANSSON

 

Fakta:

Öresundskommitten har en särskild arbetsgrupp för kultur bestående av lokala och regionala politiker från Skåne och Sjælland. De ska ta fram en Öresundsregional kulturstrategi, klar i december 2008. Mer info finns på www.oresundskomiteen.dk

 

 

 

I vänta på politikerna, på regional, nationell och internationell nivå, finns det goda exempel som tar helt egna initiativ till mer evenemang och kultur för Öresundsinvånarna.

   – Vi försöker, på flera olika sätt, kombinera kultur med entreprenörskap och företagande i vår verksamhet. Det verkar ju inte som regeringen har tagit fram konkreta åtgärder och därmed märks inga effekter regionalt, säger Ellinor Gylling som byggt upp 10-årsjubilerande Neon. Där, en dryg timme från Malmö och Köpenhamn i Vägverkets gamla lokaler på Vägstationen i Brösarp med runt 600 invånare, driver hon en aktiv scen för samtida konst, ljud, musik och dans. Inriktningen är på nordiska, europeiska och amerikanska konstnärer och samarbeten. Kultur händer när man tar tag med egna händer. 080530

 

LILL ERIKSSON

 


 

 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007