Förstasidan                                                    - för nöjes skull


 

I väntan på de stora baddarna

 

Tyngsta laxen vägde knappt 13 kilo på första invägningen.

 

LAXFESTIVAL. Vattenytan glittrar i den starka vårsolen. Sportfiskarna är inne på Laxfestivalens andra tävlings-

Laxar

Deltagarna i laxfestivalen ger sig av tidigt i ottan.

FOTO: SPORTFISKECENTRUM

FAKTA Laxfestivalen

 

är en av Sveriges största återkommande trollingfest i maj. Evenemanget har gett ringar på vattnet långt utanför rikets gränser.

 

I Karlshamn finns det förutsättningar för ett lyckat fritidsfiske inte bara i havet utan också i Mörrumsån, eller Mieån och hela dess sjösystem, som till exempel Kroksjöarna vid Långasjönäs. I Karlshamn arrangerade Sportfiske-förbundet SM förra året, men det pågick på olika orter fram till april i år, så det blir inget sådant i Karlshamn i år igen.

 

Varje år fångas här laxar som väger över 20 kg. Ett flertal fiskar som fångats här är klassade som världsrekord. Laxfestivalen har under årens lopp alltid ägt rum vecka 19. Tävlingen brukar hålla på i fyra dagar (onsdag till lördag).

 

Tävlingarna omfattar klasserna lax, havsöring och hybrid därav (ej utlekt fisk). Vad som avses med utlekt fisk avgörs av tävlingsledningen, men är lax som varit i ån/älven och inte återhämtat sig ännu. Där äter de inget under ett halvår och blir svaga och smala. En van fiskare ser på utseendet och ska återsläppa sådan fisk.

 

Invägda fiskar som är mindre än lagstadgat minimimått (62 cm mätt med hopvikt stjärtfena) medför omedelbar diskvalificering av hela teamet.

dag i Karlshamn. Igår kväll gjordes festivalens första invägning och det lockade några hundra nyfikna.

   – Med sånt här kanonväder blir det en folkfest. Hit kommer folk från Blekinge, Småland och Skåne. Karlshamnsborna är mer luttrade och kollar snabbt av om vi fått någon stor fisk sen åker dom hem, berättar festivalansvarig Bengt Held. Det är 17:e festivalen och man har provat att ha kringaktiviteter med öltält, musik och artister men det är inte det man kommer hit för. Tidigt i ottan ger sig sportfiskarna ut och kommer iland igen sent på kvällen, då orkar man inte festa.

 

Laxkung eller drottning kröns

Egentligen är det en teamtävling, och det är i den de stora priserna finns att hämta, men många suktar ändå efter att krönas till laxkung eller laxdrottning om de lyckas få den tyngsta laxen på kroken. På vågen igår kväll fanns inte så mycket fisk och ingen över 13 kilo, de flesta fiskar man tar upp väger där under, men ungefär vart tredje år kan man rapportera om 25-kilos baddare och får det i genomsnitt gå ytterligare två år finns chansen att plocka en lax på 28 kilo.

   Det är i mitten av maj som man har det bästa fisket i Hanöbukten, vid Mörrumsån. Det är som mest idealiskt när sötvatten möter saltvatten, men det är många andra faktorer som spelar in, som rätt temperatur och rätt mängd vatten. Festivalen rättar sig efter den sedan 1200-talet instiftade nationaldagen i Karlshamn den 11 maj.

   – Men laxarna har börjat komma senare, kanske beroende på kraftverken som gör att det kommer ut för lite vatten, säger Bengt Held som menar att det är mycket som ska stämma. Till festivalen kommer allt färre deltagare, i dagarna tävlar 102 sportfiskare, varav 5 kvinnor. Sist hade man 62 anmälda båtar, i år har man minsta antalet någonsin, 43 stycken mot 130 båtar som tävlade under festivalens glansdagar.

   – När man har haft två dåliga år blir det så här. Det är tillgången på fisk som styr. De lokala fiskarna kommer, men har man långt att köra vill man vara säker på att få något, fortsätter Held. Ett bra år får i genomsnitt var tredje båt fisk på en dag. Igår fick de drygt 40 båtarna tillsammans 9 fiskar. Men sportfiskarna vet att laxen kommer senare, så i nästa vecka blir det högtryck i stuguthyrningen i Karlshamn.

 

Tekniskt avancerat fiske

Enligt paraplyorganisationen European Anglers Alliance, EAA som organiserar tre miljoner medlemmar är vildlaxen i Östersjön hårt trängd av vattenkraftsutbyggnad, sjukdomen M74 och högt tryck från yrkesfiske. De tycker att yrkesfisket efter vildlax helt bör upphöra där. Hur står det till med laxbeståndet i Karlshamn? Påverkas det inte av laxfestivalen?

   – Visst märker vi att det minskar, men det känns inte som en katastrof. I Mörrumsån går både lax och öring upp, men det är lågt med lax, säger Bengt Held. Han tror inte att sportfiskarnas fångster gör någon skillnad, men oroar sig för industrifisket som med sina trålare dammsuger allt och därmed även smålaxen. Vad skiljer denna festival från Torskfestivalen på västkusten?

   – Där använder man en lång lina med krokar och man är många på samma båt. Då kan man ta upp en torsk inom en minut. Gårdagens laxfångst tog i genomsnitt 44 timmar. Laxen är mer svårfångad och måste hugga, den går inte i stim som torsken som ibland dras upp i ryggen, berättar Bengt Held. Han menar att laxfestivalen är mer teknisk, med hjälp av gps letar man efter fisk på enorma ytor. Man är två personer i båten som har koll på 10 spön. Till det kommer en massa specialgrejor och teknisk utrustning för att kunna söka på djupet.

 

Visar bara fina fiskar

Hur avgörs om laxen är utlekt eller inte?

   – Vi har en expert som tittar på detta. Igår var det en fiskare som dömdes ut. Sådan fisk plockas bort och visas inte upp för publiken, inte för att vi vill smussla, utan av estetiska skäl. De är inte vackra, har mörk fjäll och krokiga näbbar. Borde inte en erfaren sportfiskare veta vad som får fiskas?

   – Jo, men den här killen var osäker. Ibland är det känsligt och det finns många ”experter”. De flesta vet vad som gäller och sådant här inträffar sällan, det var två år sen sist.

   I höst är det dags för nästa fiskefestival i Karlshamn som med omnejd erbjuder gäddfiske i världsklass. Varje år fångas där ett antal gäddor över 10 kilo bland annat under gäddfestivalen i oktober. 080508

 

LILL ERIKSSON

21,4 kilos lax fångad i helgen.

Flera av de tävlande var ute redan i helgen för att känna på fiskelyckan. Jimmy Johansson från trollingteamet Regal tog den här 21,4 kilo stora laxen. Sportfiskare vana vid helt andra förhållanden som till exempel i Vättern och Stockholms vatten behöver trimma in sina grejor. De lokala Karlshamnsfiskarna kommer samma dag och börjar fiska direkt.

FOTO: SPORTFISKECENTRUM

 

Laxkung och laxdrottning.

 

 


 

 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007