logga5 röd                                                    - för nöjes skull


 

 

Lätt på lyran med Mackmyran – på Häckeberga

 

Kollektionsprovning på slottet - ett evenemang för livsnjutare och pålästa experter

WHISKY. Det är bäcksvart längs de slingriga vägarna som bär mot Häckeberga slott. Väl framme uppenbarar sig ett motiv som verkar hämtat från sagornas värld, det fasadbelysta slottet, och juleljusen som speglar sig i den omgivande sjön. Människor, i myndig ålder traskar upp för den nykrattade rundinkörseln. Någon kommer för att äta i slottets restaurang, men de allra flesta försvinner en trappa upp där lördagens kollektionsprovning av Sveriges enda maltwhisky hålls.

 

Ingen whiskyprovning

I ett av tornrummen, som fortfarande vittnar om branden som en gång härjade på slottet, är det vackert dukat vid de fullsatta borden. Inga tallrikar, inga bestick – bara glas i långa rader.

   – Det här är alltså ingen whiskyprovning, betonar whiskykonsulten Eric Bräck. Han ska lära det vida sällskapet allt om den eleganta och ofta lite rökiga drycken som måste lagras i minst tre år för att få kallas whisky. Han arbetar för Mackmyra som har ett destilleri och fyra lagringsplatser runt om i landet. Eric Bräck ansvarar för provningarna i väst och syd, bland annat Häckeberga slottslager, strax utanför Genarp i Skåne.

 

Känslor i svallning

Hit kommer också de whiskyentusiaster som investerat i ett eget fat för att följa utvecklingen och mognaden av den alldeles egna spriten i lagret.

  – Då kan det vara riktigt känslosamt, de kommer hit och klappar sin tunna och polerar namnplaketten, berättar Bräck som skiljer på livsnjutare och mer insatta whiskykännare. Livsnjutarna som samlats den här kvällen får prova sex glas av de olika varianterna i Mackmyra Reserve, som kan vara elegant och fruktig eller rökig med en svensk vinkling. De ska fokusera på tre saker; doft, färg och smak. Detta är resultatet av receptet i kombination med fatet. Drycken kan ha bourbonfatets vaniljtoner, sherryfatets russinlika sötma eller den svenska ekens kryddiga karaktär. Enligt whiskykonsulten är skåningarna särskilt duktiga och köper oftast bra grejer och är inte som danskarna ”helt bakom flötet”.

Eric

– Förut spikade vi på namnplaketten på tunnan, men det gjorde många förgrymmade, sådant vill man göra själv. Det är lite sektvarning, skratt och gråt och så hälsar man med andakt på sin tunna, berättar Eric Bräck som av en del får höra att bli med egen tunna står i paritet med att få barn.

 

Kollektionsprovning på Häckeberga slott

Skåningarna är väldigt intresserade av whisky och ger sig till och med på att smaka rådestillatet mot avrådan. Den här finsmakaren tycker dock inte det är värt priset att skaffa eget fat. Men en kollektionsprovning av svensk maltwhisky är en annorlunda upplevelse som är överkomlig.

Konsten att lukta

   – Men i Sverige är vi dåliga på att dofta och det är något som vi behöver utveckla, tycker Eric Bräck och visar hur han stänger ena näsborren med glasets kant. Det handlar inte om att inhalera den ibland uppemot 60 procentiga spriten. Första glaset som är konsultens egen favorit tycker någon av provsmakarna har smak av vanilj, en annan chili och en tredje gamla strumpor! Det visar sig vara den orökta varianten Elegant, som legat ett år och nio månader på Bourbonfat.

   – Det var ingen god whisky, jag ser fram emot de bästa sorterna på slutet, säger Siri Ekberg-Rydén från Smygehuk och syftar på de rökiga varianterna som ska komma i andra halvlek.

   – Det fina med att prova så här är att man slipper köpa hem hela flaskor och bara chansa, fortsätter hon. Siri kommer i sällskap med sin man som nyligen fyllt jämt och fått provningen i födelsedagspresent. Hon är uppvuxen i Genarp och känner väl till omgivningarna eftersom hon har arbetat på slottet som ung flicka.

 

Nattlig vandring

Lokalkännedom är en bra erfarenhet när det efter tre glas starktsprit är dags för en promenad ner till lagret som ligger i totalt mörker tio minuter från slottet. Alla Mackmyras whiskysorter innehåller samma sak; vanligt kranvatten, jäst och obesprutat korn som mältats. Det är destillerichefen som sätter kvaliteten och enligt honom gäller det att bryta spriten på sekunden exakt när färg, doft och smak är som han vill ha det. Var man bryter i processen är avgörande för destilleriet. I kollektionsprovningen får man prova sex varianter baserade på två recept i tre olika fatlagringar. Proverna är av varierande ålder, från riktigt unga till äldre. Tanken är att de tillsammans ska ge en tydlig bild av whiskyns utveckling. Efter nästan två timmar i skånsk slottsmiljö ska det näst sista glaset klassificeras.

   – Den här var väldigt mogen och fin, utbrister Siri Ekberg-Rydén om glaset laddat av smak och doft av skogsbrand, nöt och smörkola. Lite senare är det dags att runda av, då är hon nöjd med att hon gillade två av kollektionens prover.

080110

 

TEXT & FOTO: LILL ERIKSSON

Kollektionsprovning Häckeberga slott

Mackmyra är inte först med whiskyframställning i Sverige. Det var Vin och Sprit med Skeppets whisky, som aldrig blev någon större succé. Sitter man på en sådan flaska idag kan man bli smått förmögen. Tidigare har en 70:a sålts på auktion för cirka 200 000 kronor.

 

Siri

Siri Ekberg-Rydén från Smygehuk, är en av många som testar glasen på slottet. Evenemanget riktas till alla som vill lära mer om whisky.

 

Whisky

Varje tunna rymmer 30 liter och om den är av svensk ek kommer den från Visingsö där träden planterades under tidigt 1800-tal för att bli krigsskepp åt svenske kungen. Varje fat byggs för hand och kolas kraftigt för att smakerna i träfibrerna ska komma fram.

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007