WHISKY. Det är bäcksvart längs de slingriga vägarna som bär mot Häckeberga slott. Väl framme uppenbarar sig ett motiv som verkar hämtat från sagornas värld, det fasadbelysta slottet, och juleljusen som speglar sig i den omgivande sjön. Människor, i myndig ålder traskar upp för den nykrattade rundinkörseln. Någon kommer för att äta i slottets restaurang, men de allra flesta försvinner en trappa upp där lördagens kollektionsprovning av Sveriges enda maltwhisky hålls.
Ingen whiskyprovning
I ett av tornrummen, som fortfarande vittnar om branden som en gång härjade på slottet, är det vackert dukat vid de fullsatta borden. Inga tallrikar, inga bestick – bara glas i långa rader.
– Det här är alltså ingen whiskyprovning, betonar whiskykonsulten Eric Bräck. Han ska lära det vida sällskapet allt om den eleganta och ofta lite rökiga drycken som måste lagras i minst tre år för att få kallas whisky. Han arbetar för Mackmyra som har ett destilleri och fyra lagringsplatser runt om i landet. Eric Bräck ansvarar för provningarna i väst och syd, bland annat Häckeberga slottslager, strax utanför Genarp i Skåne.
Känslor i svallning
Hit kommer också de whiskyentusiaster som investerat i ett eget fat för att följa utvecklingen och mognaden av den alldeles egna spriten i lagret.
– Då kan det vara riktigt känslosamt, de kommer hit och klappar sin tunna och polerar namnplaketten, berättar Bräck som skiljer på livsnjutare och mer insatta whiskykännare. Livsnjutarna som samlats den här kvällen får prova sex glas av de olika varianterna i Mackmyra Reserve, som kan vara elegant och fruktig eller rökig med en svensk vinkling. De ska fokusera på tre saker; doft, färg och smak. Detta är resultatet av receptet i kombination med fatet. Drycken kan ha bourbonfatets vaniljtoner, sherryfatets russinlika sötma eller den svenska ekens kryddiga karaktär. Enligt whiskykonsulten är skåningarna särskilt duktiga och köper oftast bra grejer och är inte som danskarna ”helt bakom flötet”. |
– Förut spikade vi på namnplaketten på tunnan, men det gjorde många förgrymmade, sådant vill man göra själv. Det är lite sektvarning, skratt och gråt och så hälsar man med andakt på sin tunna, berättar Eric Bräck som av en del får höra att bli med egen tunna står i paritet med att få barn. |
|