IDROTT. Att drabbas av ett handikapp betyder inte alltid ett inaktivt liv. För 32:a året i rad arrangeras världens största handikappidrottstävling. Tävlande från hela världen kämpar i 14 olika grenar i Malmö Open och i helgen åker Malmö Brandkårs Färdtjänst skytteltrafik mellan hotellen och de 11 olika tävlingsarenorna – nu ska det tävlas.
Bordtennis riktigt stort
På Lindängsbadet tävlar man i simning och i Baltiska Hallen har bordtennisen fått flytta in. Anläggningen har använts i flera år i de här sammanhangen och den behövs, särskilt nu när bordtennisen blivit så stor och växt ur Sofielunds Idrottshus. Imorgon lördag var det tänkt att danska spelare skulle spela en uppvisningsmatch i rullstolsfotboll, eller körestolsfodboll som det heter där när man spelar fotboll från sin eldrivna rullstol. Men för den svenska publiken som vill prova på eller se matchen får det skjutas upp till ett senare tillfälle.
– Uppvisningsmatchen skulle arrangeras av ett danskt lag eftersom idrotten inte finns i Sverige, men fick ställas in på grund av att några deltagare inte kunde vara med, säger Malmö Opens kanslichef Helene Linde.
Bremer Pirates assistent Joana Sprogö är föredd inför tävlingarna i helgen.
FOTO: DAN-OLE LILJE |
För handikappade finns inspiration till många andra idrotter i helgen. Goal ball till exempel är en idrott för synskadade som haft ett lag i Malmö sedan 1991. Igår mötte Mighty Ducks och lagkaptenen Malmöiten Jimmy Björkstrand de flesta skånska medier för att berätta om tävlingens innehåll lett av. De mönstrar tre lag till Malmö Open.
I elitklassen deltar sex lag och störst uppmärksamhet får det debuterande iranska herrlandslaget, som kommer till Malmö som en förberedelse inför höstens Paralympics i Peking. Men favoriter därefter är Mighty Ducks och svenska IFAS Dynamite från Stockholm. Nollåttorna har vunnit tävlingen flera gånger förut, och Malmölaget har förutom tre segrar haft svårt att prestera och leverera toppinsatser i elitklassen. Malmötränaren Peter Björkstrand tror doch att det kan gå bra i helgen:
– Vi har ju varit med om år då det inte alls sett bra ut inför Malmö Open, men vår elittrupp ser riktigt rapp, explosiv och trygg ut och vi kommer sannolikt att vinna mycket på vår uthållighet, säger han inför tävlingen som startar klockan nio i morgon på Latinskolan.
|
Tallin Panthers i rött i ett uppvärmande kälkhockeymöte igår mot tyska Bremer Pirates i vitt. FOTO: DAN-OLE LILJE |
Vill stanna vid klubbtävlingar
Tävlingarna har blivit särskilt viktiga för unga idrottare, eftersom det inte finns något krav på tävlingslicens. Handikappade ungdomar kan delta bara för att det är roligt. För arrangören, FIFH, handlar det om en rekryteringstävling och man vill att Malmö Open förblir en klubbtävling.
De första handikapptävlingarna hölls 1977 med bordtennis som enda sporten. Då kom 25 deltagare till tävlingen på initiativ av Kurt Linde, Robert Johansson, Sven Hansson och Göran Wilson. I början av 1980 talet utökade den dåvarande ordföranden Kurt Linde tävlingen med fler tävlingsgrenar, och i år deltar fler än någonsin – 2 500 anmälda är ett rekord.
För att utöka arrangemanget har man i år skickat ut över 700 inbjudningar till olika klubbar runt om i världen. Resultatet blev 145 klubbar från 20 länder som kommer till Skåne för att tävla i någon handikappidrott. Föreningen Idrott För Handikappade, FIFH, är en av Europas största idrottsföreningar för funktionshindrade och har cirka 800 medlemmar. De flesta av aktiviteterna bedrivs i den egna idrottsanläggningen. 080208
LILL ERIKSSON
OM Goal Ball
Sportgrenen kom till 1946 genom österrikaren Hanz Lorenzen, i rehabiliteringen av blinda kringsveteraner. Spelen visades för världen i samband med Paralympics i Toronto 1978. Tre spelare i varje lag skyddar mållinjen, en centerspelare och två på varje kant. En match spelas i två halvlekar på vardera sju minuter. Bollen av gummi innehåller bjällror för att synskadade ska kunna följa den med hörseln. Varje spelare måste bära ögonbindel, så spelare med olika grav synskada kan delta på lika villkor. Med olika skydd kan man undvika att skada armbågar, knän, höfter och ansikte.
Källa: UCP |
|