logga5 röd                                                  - för nöjes skull


 

 

varning 

Lejonunge

 OM Givskud Zoo...

 

Bropriser: Från 560 SEK beroende på

avtal och biljetttyp.

Entré: 523 SEK

Parkering inne på området gratis

Turen genom djurparken är enkelriktad, men missar man något går det att göra en ny sväng kostnadsfritt.

Rökning är förbjuden under safarituren och hos lejonen.

Bilar med suflett får inte köras in i lejonområdet.

Hundar får endast besöka vissa delar av området.

Självklart kan man besöka det stora safariområdet till fots eller med safaribuss.

Lejonungar

 

Evenemang 2007

 

14–22 juli Afrikadagar

4–5 augusti Apan i dig

18–19 augusti Från katter till lejon

8–9 september Indiandagar

13–21 oktober Har du en djursötare

i magen?

Lejonungar

lejon

FOTO: LILL ERIKSSON

 

Sommar med lejon och lego

 

DRIVE IN–ZOO. Legoland och bilsafarit Löveparken ligger nära miljoner sydsvenska invånare, ändå är det lugnt och köfritt när vi besöker de båda evenemangen under en kombinerad tripp i början av juli. Det verkar som både danskar och svenskar väljer att förlägga sin semester allt senare på sommaren.

 

Nära djuren

Resan från brofästet i Malmö till lejonparken i Givskud på Jylland tar oss hela fem timmar eftersom vi troligen kör av för tidigt vid Vejle. Eftersom vi väljer fel avfart cirklar vi runt över en timme på jakt efter en vägledande skylt. När vi kommer fram vid lunch löper allt smärtfritt, bara att betala vid entrén och köra vidare in till första anhalten. Där väljer vi att stanna för att nyttja toaletterna, som hålls rena och fina, äta glass och ta en närmare titt på elefanter, kameler och en hel del andra djur. Sedan fortsätter rundresan med bilen som smyger tätt intill väldiga bisonoxar, giraffer och zebror. Här och var ligger strutsens ägg – vi vill gärna tro att de är äkta.

 

zebror

FOTO: LILL ERIKSSON

 

Med lagom mellanrum kommer fler stopp där vi kan kliva ur bilen, äta medhavd matsäck, gå på toa och se djur i bur. Då kan vi också lära oss mer när djurskötarna berättar om djuren och ger dem mat. Det finns fina utställningar, större och mindre inhängnader – tyvärr även några i minsta laget. För övrigt är anläggningen i mycket fint skick, äventyrlig för de små med rinnande vatten, sten och vacker grönska.

 

hos gorillan

FOTO: LILL ERIKSSON

 

Hög säkerhet

Snart kommer vi till den dubbelt inhängnade lejonparken, entrén är fullbelamrad med taggtråd och varningsskyltar. Spänningen i bilen är på topp när vakterna öppnar första porten och släpper in oss i slussen. Det är absolut förbjudet att köra in i parken med öppna fönster och olåsta dörrar. Solen värmer och utan luftkonditionering tar vi en chans och testar säkerheten genom att öppna en liten liten glipa i framdörrens fönster. Inte ett lejon syns till. Plöstligt kommer en kuddförsedd traktor som stannar jämsides med oss, föraren pekar förmanande på den nervevade rutan. Hur såg han det? Och vad använder han kudden i fören till? Mota bort olydiga parkbesökare eller blodtörstiga lejon?

   Längre fram i skuggan bildas turens första kö. Några lejonhonor ligger och gäspar under träden, längre bort går en unge över grusvägen. Bilarna rullar sakta framåt, tills de är framme vid porten där man kan välja ännu en tur hos lejonen eller ut tillbaka till de andra djuren.

 

 

Av Vera Kostic, 070718

 

Elefant Giraffer Bisonoxar

Dag två bland klossar små

 

LEGOPARK. Legoland i Billund kräver minst en hel dag, därför åker vi dit utvilade direkt efter hotellfrukosten i Kolding. Förväntningarna är höga trots att regnet står som spön i backen denna måndagsmorgon. Det visar sig vara ett lyckat drag. Kön vid entrén ringlar fram på tio minuter – vi betalar för familjeinträdet på drygt 700 kronor, tackar nej till en regncape för 40 kronor och dyker rakt bort till det ursprungliga klassiska och hederliga gamla legolandet.

 

Vattenvärld med hajar

Oj, vad det har växt – ändå är det lika detaljerat och genomtänkt som förr. Och välstädat i gångar och välansat i prunkande rabatter. Denna delen är lika givande för vuxna som för barn. Snart vänds barnens intresse mot de andra attraktionerna, tåget som går runt i parken och nya Atlantis – en fantasivärld under vatten fylld av livs levande hajar och färgglada fiskar. Eftersom detta upplevs inomhus blir det ganska långa köer när det kommer en skur. Det försöker man lösa med att pytsa in mer folk än vad som egentligen får plats inne i de små akvariehallarna. Det kan också upplevas lite stressigt att halvvägs igenom jagas av nästa grupp, innan man har hunnit titta färdigt.

 

Vattenteater med plask

Mitt i anläggningen finns också en teaterborg där akrobatiska kungligheter hamnar i plurret med jämna mellanrum under perioden 26 maj–26 augusti. Det fina med detta nöjesfält är att det är anpassat för de lite mindre barnen, även när det gäller karuseller. Det finns mycket att välja på för de små, även om det går att hitta hisnande färder också. Men allt bör provas efter föräldrars goda omdöme. Attraktionerna tillåts för barn som uppnått viss längd, och vid till exempel äventyrslandets Jungle Rally tilläts barn över en meter att köra motordrivna små bilar, vilket var ett rent helvete för tjänstgörande personal. Ensam sprang denne runt för att styra upp, plocka ned och separera krockande enmetersförare från refuger och trottoarer. Men för en del förare som var uppgiften mogen var detta den mest uppskattade attraktionen.

 

Vattnigt sortiment

I butiken, som man bör besöka innan rusningen vid stängningsdags, gäller inga fabrikspriser om någon trodde det. Och sortimentet hålls sorterat. Vi hade sett fram emot stora inköp, efter att ha sparat i ett helt år, men dessa uteblev eftersom byggsatserna i produktkatalogen inte fanns att köpa. I den större butiken finns möjlighet att köpa lego i lösvikt för nästan 500 danska kronor kilot, för vår del ingen större hit, då önskvärda specialdelar som motorer och singelhjul saknades. Istället blev det som för många andra en back för 399 danska kronor fylld med diverse överskottsbitar som man själv plockar ihop tills locket sätter stopp.

 

Av Vera Kostic, 070718

 

 

 

a380

På Legoland är det en utmaning att hitta något som inte är byggt av lego. Världens största passagerarplan A380 är naturligtvis också avbildat, här i skala 1:25. Planet mäter 3,2 meter mellan vinspetsarna och består av 75 000 bitar.     

FOTO: LILL ERIKSSON


atlantis

Numera satsar Legoland huvudsakligen på vattenattraktioner.             FOTO: LILL ERIKSSON

 

 

dsc_1037

Evenemang 2007

 

25 augusti Legoland Familie Open Air, konserter med B-Boys, Nik & Jay och Big Fat Snake.

13-21 oktober Cartoon Network Show och spökskattjakt

20 oktober DM i Lego Bygg

 
 legojakt

 

 

 

 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007