Förstasidan                                                  - för nöjes skull


 

siesta mustasch  

"I'm a double nature", konstaterar sångaren och låtskrivaren Ralf Gyllenhammar som får medhåll av kollegorna i 10-årsjubilerande gruppen Mustasch.              FOTO: LILL ERIKSSON

 

 

Han är en dubbelnatur

 

Möt mannen bakom texten till hiten Double Nature 

 

HÅRDROCK. Gamla fans tycker att det handlar om bandets andra genombrott. Redan 2001 fick Mustasch ett rejält uppsving efter epen The true sound of the new west. Efterföljande fullängdare Above All stannade året därpå hela 17 veckor på svenska topp 40-listan. Men hos många gör Mustasch sitt första intryck nu i år, under jubileumsåret – bandet fyller tio år på juldagen och då det blir ”fet baluns” enligt Ralf.

 

Synthare inget problem

Innan dess är det festivaler och konserter i sommar och till hösten som gäller. Ni kommer precis hem från Roskilde – hur var det?

   – Det var jättebra, tältet var fullt!

Och vädret?

   – Det var vår tredje spelning där och liksom tidigare år hade dom haft regn hela dagen, men när vi gick på scen slutade det att regna…

Vad gör du i dag?

   – Just nu ska jag köra en svart van från Huddinge till Stockholm, den tillhör en samarbetspartner och ska stripas med Mustaschs logga. Annars är det en hektisk konsertsommar som väntar bandet med dubbla framgångar. Nu på torsdag den 12 juli spelar Mustasch på Arvikafestivalen, som från början var ett evenemang speciellt för synthare. Kommer det att innebära några problem?

   – Nej, det tror jag inte. Dom kommer sitta i sina tält, skära sina handleder och dricka hembränt. Och det gör inte hårdrockarna?

   – Nej, dom dricker hembränt, står vid scenen och hoppar till vår musik. Hård-rockare är gladare... Ni ser inte så glada ut, tvärtom.

   – Det hör till att man ska se tuff och arg ut, kontrar Gyllenhammar. Även om han gillar att gruppen nått en bredare publik, med till och med gamla hemmafruar bland fansen, värnar han om de gamla fansen och den genuina hårdrocksgenren som fanns från början. Av Mustasch kommer det aldrig bli några medelrockande "Poodles" - de är tydliga med att placera sig i gränslandet mellan metal och hårdrock - i den frågan finns ingen dubbeltydighet.

 

Allt efter sinnelag

Men personligen är det tvära kast för Ralf Gyllenhammar och så har det alltid varit.

   – Jag är lite ”double nature”, säger han halvt på skämt, halvt på allvar om sin spontanitet, rastlöshet och sinnelaget som lätt kan skifta. Vem tycker det?

   – Det kan dom andra i bandet intyga. Håller din familj med om det?

   – Ja. Far, mor och min syster tycker också att jag är något av en dubbelnatur. Tror du alla människor har två sidor? Är det kanske därför låten tas emot så väl?

   – Kanske, men själv lyssnar jag aldrig på låttexter. Låten har en medryckande melodi, men det är helheten som är det viktiga, allt måste vara bra, säger han och skulle aldrig komma på tanken att rucka på kvaliteten. Double Nature låg på singellistan i nio veckor – är ni förvånade?

   – Nej, det är bra musik… men jo, lite förvånade är vi nog, säger han och låter plötsligt typiskt ödmjukt svensk. Sedan följer en betydligt mer hetsig immitation av hur en amerikan med samma lyckokänsla skulle låta. Dubbelnatur var det ja…

 

Nedladdning okej

När avtalet med skivbolaget EMI gick ut i slutet av 2005, blev det aldrig någon förlängning. 

    – Det var ömsesidigt, dom som vi hade haft bra kontakt med slutade och de nya som tog över hade inte samma visioner som vi. Men det har vi med vårt nya bolag Regain Records. Och nu använder SVT er låt i en trailer inför friidrotts-VM. Det börjar hända saker nu?

   – Ja, vi har skaffat en manager också och han har legat på bra. Visar det sig i skivförsäljningen - hur går den?

   – Jättedåligt, svarar han kort och fattar inte varför alla frågar om detta. Han lovar att berätta när Mustasch säljer guld, men vilka siffror det handlar om i dag vill han inte tala om. Han konstaterar att det tar betydligt längre tid att sälja skivor nuförtiden när många väljer att ladda ned musik olagligt. Men på nå’n konsert har du sagt att det är okej med dig.

   – Ja, tidigare när vi tjänade en krona per såld skiva, var det viktiga att få ut musiken och att få folk att komma till konserterna, det är dom vi tjänar pengar på. Men nu har jag sagt att det är okej att köpa skivor också…

 

Dubbelarbetande dubbelnatur

Ni är ju lite äldre än er publik – har ni med er livserfarenhet något att förmedla till dom?

   – Nej, vi har ingen agenda om att vi ska förmedla något, vi är bara naturliga och spelar musik för att vi gillar det. Men det finns säkert dom som  påverkas av er musik?

   – Då hoppas jag att vi når fram med budskapet att man ska avsluta det man gett sig in på. Själv har jag till exempel inte avslutat någon av de utbildningar jag börjat på, berättar han ångerfullt. Sen kommer han på att han faktiskt har genomgått en svetsutbildning från början till slut. Kan du sakna ett vanligt knegarjobb ibland?

   – Ja visst, när man inte har något att göra, då kan jag fundera på att gå tillbaka till mitt gamla jobb som var på en flyttfirma. Två veckor utan någon spelning är inte kul och vem ska man ringa när alla andra jobbar? Hur var livet som flyttkarl?

   – Ganska bra, man gymmar hela dagen och blir stark. Men risken finns att man skadar sig, jag oroade mig ibland att jag skulle klämma fingrarna.

   Oron är befogad, genom åren har Ralf råkat ut för en del arbetsskador.

   – När jag arbetade som murare råkade jag få en vinkelslip i benet och fick sövas ned och sys. Numera är arbetslivet mindre riskfyllt, men knappast lugnare. Vid sidan om Mustasch har medlemmarna andra jobb, för Ralfs del innebär arbetet som programledare på TV7 även ”double job”.

 

Av Lill Eriksson, 070710


Nyfiken på Mustasch?

 

Gruppen syns på flera håll i Sydsverige under sommaren. Du får garanterat höra Double Nature på någon av konserterna den 13 juli i Malmö, den 14 juli i Kristianstad, den 25 juli i Halmstad och den 27 juli i Helsingborg.

 

mustasch_doublenature

 

 mustasch-ralf

Ralf Gyllenhammar är en glad hård-rockare som ser tuff ut därför att "det hör till"...

FOTO: FREDRIK KARLSSON

 

 

 siesta mustasch4

... och när han vill kan han se grymt arg ut.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

 

 

 

 

 

 

 

Mustasch står nära sina fans - här delar Ralf Gyllenhammar kvällens första öl med en lycklig publik i Hässleholm.

 

FOTO: LILL ERIKSSON

dsc_0647

 

 

 

Tipsa en vän!

Till

Till (E-post)

Från

Från (E-post)

 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007