Till förstasidan                               för nöjes skull


 

Nyheter augusti 2013

 

Blandad kompott på designmässan

 

DESIGN. Under torsdagen tittade eventnews in på designmässan som pågår i Köpenhamn till och med idag. DesignTrade 2013 i Bella Center bjuder inte helt oväntat på högfinishdesign och avancerad retro. Men där finns också ganska ordinära butiksvaror, second- och för den delen third och fourth hand-artiklar. Allt från kläder, choklad och tavlor till avancerade lampor och möbler. Svenskt deltagande representeras av bland andra arkitekturfotografen Mattias Backström, som senare i höst ställer ut också på fotomässorna i Köpenhamn och Stockholm. 130830

 

 

TEXT & FOTO: TOMMY LINDHOLM

Möbler skapade av danske arkitekten och möbelformgivaren Finn Juhl.

 


 

 

Mia Törnblom

Mia Törnblom.

FOTO: PETER KNUTSON

Kay Pollak

Kay Pollak.

 

Ing-Marie Persson.

Ing-Marie Persson.

 

Talare vill förbättra våra liv med hjälp av

Apor, intuition och nya tankar

 

HÄLSA. Många ser tiden efter sommarsemestern som en nystart. Det utnyttjar talarförmedlingarna som just nu skickar några av sina mest kända föreläsare på området, till Skåne. Författaren Kay Pollak gästar Palladium med två föreställningar den 3 september. Han ska ge Malmöpubliken konkreta verktyg att förändras till det bättre under parollen ”Ändra dina tankar - ändra ditt liv”. Även må-bra-författaren Mia Törnblom vill ge oss bättre liv. På konserthusteatern i Karlskrona nu i början av september och på hotell Marina Plaza i Helsingborg om en månad. I oktober planerar Björn Natthiko Lindeblad berätta om intuitionen som människans viktigaste verktyg, i bland annat Karlskrona, Malmö och Ystad.

 

Han sägs ha hoppat av chefskarriären, gett bort allt han ägt för att leva som buddhistisk munk i 17 år. Enligt honom är intuition viktig i alla val och beslut i livet och ger en guidad meditation efter föreläsningen. En annan arrangör har öppna föreläsningar som är gratis för representanter från näringslivet och offentlig sektor, men inte studerande. Bland annat i Malmö om någon vecka med konstnären Mikael Genberg som drömmer om att placera en liten stuga på månen. Entreprenören Magnus Helgesson öppnade landets första Harrys-restaurang i 20-årsåldern och det blev starten för en kedja med 40-talet restauranger - om det talar han i Helsingborg den 20 september. Senare i höst gästas Savoy i Malmö av Ing-Marie Persson - en av få i världen som kan umgås med fullvuxna schimpanser. Hon menar att schimpansernas ledarskap liknar människans och att vi kan lära mycket av de håriga släktingarna. 130830

 

LILL ERIKSSON   


 

FOTO: LILL ERIKSSON

 

Biljettföretaget Eventims resultat:

 

Miljonförluster igen

 

EKONOMI. Medan Ticnet håvar in många miljoner kronor varje år kämpar biljettföretaget Eventim vidare efter flera tunga förlustår. Även om kassan stärkts något under 2012 och förlusten dämpats rejält till ”bara” 2,5 miljoner kronor, har Eventims betalningsförmåga återigen försämrats. Det beror bland annat på att bolagets skulder ökat markant senaste året till nästan 7,3 miljoner kronor visar bokslutet. Men svenska vd:n Lars Aade verkar inte bekymrad.

Hur länge har koncernen tålamod med miljoner i förlust varje år?
     – Förlusterna är och har varit kalkylerade. I ett globalt perspektiv med ett moderbolag som omsätter över en halv miljon euro och en vinst nära 100 miljoner euro, så påverkar inte den svenska förlusten den globala lönsamheten nämnvärt, säger han till eventnews.

 

Företaget öppnade sitt kontor i Sverige 2008 och räknar med att gå med vinst i år. Men Aade svarar inte på vad som måste till för att uppnå det målet. Eventim har avtalat att sköta bland annat konsertarrangören KB:s biljettförsäljning i Malmö. Även det bolaget gick back 2012, med närmare 3,8 miljoner kronor. 130821


LILL ERIKSSON
  

 

 

Spektrum-LAN i Lund.

Under fyra dagar "lanar" ett par hundra ungdomar i Lund.

Unga nätverkar i arena

E-SPORT. Alla datorspelare är inte osociala varelser. Den stora datorfestivalen Dreamhack som gick tidigare i sommar i Jönköping börjar få lite konkurrens söderifrån. Just nu arrangeras ett fyra dagar långt LAN-evenemang för andra gången i Lunds största arena. När en liknande spelträff anordnades under påsklovet 2011 kom hundratalet unga Lundaspelare ut ur sina rum. I helgen var det tänkt att samla sex gånger fler.

     – Tyvärr har vi lite färre personer än vi hoppats på, säger Hannes Lindquist i föreningen Basement LAN. Även om det nu ”bara” är 210 ungdomar som dykt upp för att spela och sova

över i arenan, ses evenemanget som ett av spelföreningens största LAN. Ambitionen att så småningom fylla upp arenans A-hall finns kvar och målet är att bli Skånes största LAN genom tiderna.

     – Först behöver vi etablera oss hos en bredare ungdomskrets än vi gör i dagsläget. Självklart är detta något vi arbetar kontinuerligt med.

 

Man skyller inte på att folk redan bränt sina pengar på Dreamhack och nu valt att stanna hemma där det också går att nätverka och spela medan regnet faller.
     – Tyvärr är intresset för LAN generellt mindre under sommaren, då en högre utetemperatur hellre motiverar till semesterplaner än att tillbringa ett par dagar framför datorn, fortsätter Hannes Lindquist.

     Spelarna i arenan pröjsar 315 kronor och kopplar ihop sina datorer, spelar mot varandra och kanske vinner pris. Utöver klassiskt LAN-spel, arrangerar föreningen konsolspel och så kallat retro-LAN samt andra e-sportsevenemang för ungdomar i åldrarna 14-25 år. 130816

 

LILL ERIKSSON


 

Swedbankstadion i Malmö.

Nya stadion i Malmö är inte anpassad för snabba scenbyggen.

FOTO: LILL ERIKSSON

Ny Malmöstadion ersätter inte gammal

EVENTBRIST. När nya Swedbank stadion byggdes i Malmö räknade man med stora evenemang utöver fotbollsmatcherna.
     – Det har vi inte haft, säger MFF:s vd Per Nilsson till Skånska Dagbladet. Han menar att klubbens eventdel har arbetat mycket med att hitta olika arrangemang, men att intäkterna inte ökat snabbt nog. I sommar hamnade de största konserterna – med Gyllene Tider och Iron Maiden – på gamla Malmö stadion intill.
     – Förutom att det är en svår bransch och att kalkylen från början var fel, handlar det om logistiken och cateringen, förklarar Per Nilsson.

Eftersom nya Swedbank stadion är bunden till ett flerårigt kontrakt med SSP gällande serveringen har fotbollsklubben varit tvungen att tacka nej till ett par förfrågningar. MFF-publiken har länge kritiserat SSP:s service och klubben har hotat med att köpa sig fria från avtalet. Men Per Nilsson tycker att det efter det har blivit bättre i restaurang och under evenemangen. Kioskkunderna är dock fortfarande missnöjda.

     Avtalet är så ofördelaktigt att bollklubben själv måste sköta cateringen för att kunna räkna hem eventaffärer. Höga artistgager och att inte själv kunna sälja mat och öl under evenemangen gör att nya stadion står tom när det inte spelas boll i den. Men enligt Nilsson är det också så att stadion från 1958 är betydligt bättre anpassad för konserter än den nya som invigdes 2009. Det tar för lång tid och är komplicerat att ta ner väggarna så att omfattande scenbyggen snabbt kan smällas upp. 130814

 

LILL ERIKSSON  
 

 


 

Här på Barsebäcksvägen hälldes öl från tävlingsgolfarnas bil, rakt över en kvinnlig cyklist. FOTO: LILL ERIKSSON

Cyklist fick kalldusch från tävlingsgolfares bil

ANMÄLT. En 42-årig kvinna som cyklade på Barsebäcksvägen i mitten av juli attackerades av golfare som hällde öl från en öppen minibuss. Fordonet som användes ägs av och skyltas med namnet på en golfklubb från Stockholmstrakten, vars herrlag deltog i lag-SM i Barsebäck.   

 

Det var efter ett kvällsdopp i Barsebäcks hamn som kvinnan vid 21-tiden blev oväntat blöt igen i samband med hemresan mot Saxtorp. När hon passerade campingen Saltsjöbad svängde en minibuss med öppna sidodörrar ut på vägen i samma färdriktning. En av de yngre männen i fordonet hällde ut sin dricka över kvinnan medan de körde om henne i låg fart. Därefter svängde de av vägen igen och körde in mot Barsebäck Golf Resort.

 

Kvinnan uppskattade dock inte det extra badet, kände sig kränkt och har nu polisanmält händelsen som rubriceras som ofredande. Hon tog kontakt med golfklubbens vd för att få reda på vem gärningsmannen var.
     – Frågan har jag skickat vidare till vår sportchef, som är på plats med laget i Barsebäck och han kommer att tala med vederbörande. Jag kan tänka mig att de körde vårdslöst, vilket inte är acceptabelt, svarade han och önskade kvinnan en fortsatt trevlig sommar.
     När hon stod på sig och ville ha namnen på de skyldiga svarade sportchefen att han tagit upp saken med vederbörande, men att klubben inte kommer att ge ut några namn på personerna som satt i bussen den kvällen. Kvinnan kommer att begära skadestånd via golfklubbens försäkring.
130805


LILL ERIKSSON 

 

 

 

 

Äldre notiser


2013-08-05

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

 

 

Här finns vi på Facebook!

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007