Till förstasidan                                         för nöjes skull


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

Artiklar som ännu inte hunnit indexeras, finner Du m h a sök-funktionen under Redigera i Din webbläsare.

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Voltige-EM blir i Flyinge

 

RIDSPORT. Det blir Sverige som får arrangera EM i voltige nästa år, meddelade Federation Equestrian International, FEI igår tisdag. Arrangör blir Malmö Ridklubb och tävlingarna kommer att avgöras på Flyinge i månadsskiftet juli-augusti.

   – Det blir en stor utmaning för vår klubb. Vi har ju genom åren arrangerat ett tiotal internationella voltigetävlingar och nu ska vi visa att vi kan klara av ett ännu större arrangemang, säger Johnny Fiskbaeck, grenledare för voltigen och styrelseledamot i Malmö Ridklubb. Svenska Ridsportförbundet räknar med att mästerskapen kommer att samla runt 350 deltagare från ett 15-tal länder i Europa. Eftersom det är ett öppet mästerskap kommer även deltagare från exempelvis Brasilien, Australien, Sydafrika och Columbia. Alla ska hysas in i ett och samma hotell i Lund för att ha nära till Flyinge, där samtliga tävlingar körs.

   – Vi räknar med cirka 3000 åskådare varje dag, fortsätter Johnny. Malmö Ridklubb har sedan slutet av 80-talet haft en mycket framgångsrik voltigeverksamhet. Men nu är det ett tag sedan medalj – de tog EM-brons 1991, brons vid Ryttar-VM 1994 då voltigen tog landets enda medalj och brons vid Ryttar-VM 2002. Ridklubben har dessutom ett 20-tal svenska mästerskap i voltige, lag och individuellt. Nu skulle en andra EM-medalj sitta fint.

   – Vår organisationskommitté är i full gång med sitt arbete. Vi får givetvis hjälp av förbundet och av ett stort antal klubbar. Det behövs många medarbetare för att klara av en sådan här stor tävling, säger Johnny Fiskbaeck.

2008-11-20

 

FAKTA VOLTIGE

Namnet kommer från franskans la voltige som betyder - luftsprång och tillhör en av de äldsta sporterna och utövades redan under antiken. Det ingick i utbildningsprogrammet för de unga romarna för överklassen. Första och enda gången voltige varit olympisk gren var i Antwerpen 1920. Furir Mårtensson klarade en frivolt över 8 hästar. Det svenska laget slutade på en hedrande bronsplats. Först 1964 kom det första officiella tävlingsreglementet, det internationella trädde i kraft 1983. Första EM var utanför Wien 1984 och första VM i Bulle, Schweiz 1986.

 

Voltige

FOTO: SVENSKA RIDSPORTFÖRBUNDET

 

 

Voltige

Svenska laget från VM i Jerez, Spanien 2002.

FOTO: SVENSKA RIDSPORTFÖRBUNDET

 

FAKTA RIDSPORT - är den enda olympiska idrott där män och kvinnor tävlar mot varandra på samma villkor.

Rolf-Göran Bengtsson vann OS-silver i hoppning 2008. Av Ridsportförbundets medlemmar är 65 procent under 26 år. Enligt en forsknings-rapport från Luleås tekniska universitet är det i stallet som framtidens ledare fostras.

 

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007