Till förstasidan                                         för nöjes skull


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

Artiklar som ännu inte hunnit indexeras, finner Du m h a sök-funktionen under Redigera i Din webbläsare.

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Öresundsbron

FOTO: PETER HANNEBERG

Skåne toppar i ny bok om Sverige

 

BOKTIPS. På drygt femhundra sidor ger författarna Åsa och Mats Ottosson tips på mer än tretusen möjligheter till upplevelser runt om i landet. Boken Upplev Sverige är en ny, tjock bok späckad med fakta där Skåne har en framträdande roll.

 

Snålt för barn

Upplevelser, kultur och natur i olika regioner listas efter hur bra de är och går man efter författarnas subjektiva tycke kan Skåne både lära ut och lära av andra. I kategorin ”Barnens bästa” hamnar nämligen Skåne helt utanför. Den listan toppas inte så oväntat av Liseberg i Göteborg.

   Sevärdheterna är uppdelade efter landskap, men boken inleds med en sammanställning av en rad Sverige-bästa-listor. På listan med de mest sevärda byggnadsverken finns sex skånska – Öresundsbron, Lunds Domkyrka, Glimmingehus, Turning Torso, Ales stenar och Nimis. Skåne är det landskap som har flest antal byggnadsverk i listan och regionen leder även med flest naturupplevelser. Värda att besöka är enligt författarna Haväng, Hovs hallar, Skäralid, Kristianstads Vattenrike och Falsterbo – omsprungna av Rapadalen i Lappland och Hornborgarsjön i Västergötland.

 

Kannibalmuseum och piratgrav sticker ut

Även landets museer rangordnas, tre Stockholmsmuseer ligger först med Vasamuseet som etta. Kulturen i Lund kommer först på sjätte plats, och är enligt författarna ”ett riktigt klassiskt friluftmuseum”. Efter Göteborgs botaniska trädgård, och Wij trädgårdar i Gästrikland finns Sofiero slottspark och Norrvikens Trädgårdar på listan över Trädgårdar och parker. På listan över Udda sevärdheter finns god representation från Skåne, exempelvis Arnolds kannibalmuseum i Önneköp, Nasoteket i Lund och Piratens grav vid Ravlunda kyrka.

   Åsa och Mats Ottoson har skrivit flera böcker om Sveriges natur och medverkat i bland annat tidskriften Turist. De har ägnat två år på svenska vägar och deras texter kompletteras med 1500 bilder, de flesta tagna av Peter Hanneberg. För säkerhets skull innehåler boken ett litet trelleborgskt-svenskt lexikon med förklaringar till ord som bugastinn, fladlusing, lommeskravs, mögtocke och piggaso.

2008-11-21

 

10-bästa-listan i Skåne

 

Källa Upplev Sverige.

 

1. Ales stenar

2. Västra hamnen med Turning Torso i Malmö

3. Bokskogarna strax efter lövsprickningen

4. Hovs hallars dramatiska kust

5. Lunds domkyrka

6. Nimis vid Kullaberg

7. Stenshuvud

8. Tycho brahe-museet på Ven

9. Glimmingehus

10. Rovfågelsträcket vid Falsterbo en solig höstdag med svag sydvästlig vind

 

 

Annonser:

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007