Till förstasidan                                         för nöjes skull


 

Juliga evenemang för olika handel

 

JULIGT. Även om julmarknaderna i södra Sverige har tjuvstartat och pågått en tid är det den här helgen som är vikt för de första julevenemangen. Många av de anrika och vackra gamla byggnaderna lever upp som stämningsfulla miljöer, vackert julpyntade och med skickliga hantverkare.

 

Jul på slott

Så är det hela helgen på bland annat Kalmar slott där det sedan igår hålls stor julmässa dagtid, från morgon till kväll. I Malmö är det frågan om en helt annan jul i slottsmiljö. På söndag dag körs årets upplaga av Jul på slottet på Malmö Museer. Det bjuds på julmusik, julpyssel, pepparkakshustävling, marknadsstånd, och hundspann, men också sådant som kanske inte förknippas med julen. Spökisar, ponnyridning, barnteater och gutefår som visar agilityövningar. Men självklart finns tomtefar på plats för att administrera alla önskelistor. På Teknikens och Sjöfartens hus, en bit därifrån, arrangerar elever från Frans Suell och Jörgen Kocks gymnasium en julmarknad och där blir det capoeira-dansuppvisningar, afrikanska trummor och julfirande till och med i ubåten.

 

Mys istället för stress

Även på landsbygden slår man på stort. I Tingsryd satsar man i år på dubbel julskyltning – hela två dagar med lokala hantverkares julmarknad och luciakandidater på Storgatan. Städernas konkurrens har gjort att man måste ordna med mer evenemang för att hålla kvar handeln i Tingsryd. På lördag har affärerna öppet till klockan 17 och det är tre timmar längre än vanligt. På julmarknaden deltar hantverkare från byn med omnejd, till musik av Ronneby Blåsorkester som marscherar längs gator och torg. På det här sättet vill man göra sig bättre mysmässigt än de stora handelskomplexen.

   Liknande tankar har man i Helsingborg där man vill skapa stämning med musik och sång. Nytt för i år är evenemanget med Tomtens julvagn som rullar mellan GA-torg och Stortorget, varje helg fram till helgen innan julafton. Från en scen möter besökarna bland andra Inga Ålenius känd som Kickan i Bolibompa, Barbershop Qtones, Helsingborgs Lucia, trollkonstnären Trollis, Maria Gospel, Åsbo Spelmän, Raus vokalensemble och gospelkören Black Mission. Tipsa oss - skriv en rad och skicka med en bild - om hur Du upplevde Ditt första julevenemang (senast den 1 december)! Du kan vinna en liten fin julklapp.

 

2008-11-28

 

Jul på slottet i Malmö.

I helgen blir julstämning överallt i Sydsverige, med bland annat evenemang hos Malmöhusgardet.

FOTO: ANDREAS NILSSON

 

 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

Artiklar som ännu inte hunnit indexeras, finner Du m h a sök-funktionen under Redigera i Din webbläsare.

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

 

Annonser:

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007