Till förstasidan                                         för nöjes skull


 

 

Publiken i Roskilde har fått betala 40 procent högre biljettpris de senaste tre åren.

Publiken på Roskildefestivalen drabbas av 40 procent högre biljettpriser de senaste tre åren.

FOTO: THOMAS KJAER

Efter prisökningar väntar prisfall på festivalbiljetter

FESTIVAL. Roskildefestivalen i Danmark höjer biljettpriset i år igen. Hela 1 750 danska kronor får festivalbesökarna betala om de vill campa och höra musik alla fyra dagarna nästa sommar. Att det är så dyrt att gå på festival sägs vara effekten av den illegala nedladdningen och därmed minskad skivförsäljning. Arrangörerna hävdar att den drygt 40-procentiga prisstegringen sedan 2005 beror på att de största artisterna har blivit dyrare. Men musikbranschens försök att med höga gager kompensera för minskad skivförsäljning kanske inte fungerar.

   – Det kan nog låta sig göras att få 50 000 människor att betala 750-1 000 kronor per biljett. Men vi har också börjat se exempel på när det inte fungerar, säger Fabian Holt, musikexpert och lektor vid Roskilde Universitetscenter till Politiken. I sommar sålde Roskildefestivalen inte på långa vägar slut sina biljetter. Holt tror inte det blir en motsvarande prisökning för festivalen de kommande tre åren.

 

   – Snarare prisfall eftersom finanskrisen får genomslag även i musikbranschen. Roskilde har höjt biljettpriserna med 500 danska kronor de senaste tre åren. I Sydsverige hanteras svikande publiksiffror annorlunda. På till exempel Hultsfredfestivalen är det tre hundra kronor billigare att köpa ett festivalpass för alla tre dagarna jämfört med förra året om man gör det tidigt. Men från och med 1 januari höjs priset till ett belopp som arrangören ännu inte vill gå ut med.

   Konkurrerande Peace and Love i Borlänge går en annan väg och höjer priset med nästan 500 kronor jämfört med förra året. Å andra sidan har festivalen förlängts med tre dagar och blivit dubbel så lång. Endast hårdrocksevenemanget Sweden Rock Festival ligger i Roskildes prisnivå. De tar samma pris som de gjorde i somras för alla fyra dagarna - åtminstone januari ut. Även de vill säkerställa tidiga biljettköp och håller därför tills vidare vårens biljettpriser hemliga.

 

2008-12-04

 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

Artiklar som ännu inte hunnit indexeras, finner Du m h a sök-funktionen under Redigera i Din webbläsare.

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007