Till förstasidan                                         för nöjes skull


 

 

Nytt handikappkort öppnar för mer nöje

FRITID. Från den 1 januari erbjuds funktionshindrade Malmöbor komma ut på evenemang och nöje genom ett nytt kort som ger möjlighet att gå två personer, men bara betala för en. Initiativet kommer från Kontaktpersonverksamheten och Fritiden inom Malmö stad och är ett projekt som löper under 18 månader. Handikappföreningarnas Samorganisation i Malmö hoppas det faller väl ut, men känner sig överkörda och hade gärna velat vara med i diskussionerna från början.

   – De har bara ringt till vår kanslist och nöjt sig med det, men vi i styrelsen har aldrig blivit tillfrågade eller informerade, säger ordförande Stefan Wallerek till eventnews.se.

 

Begränsat utbud

Stämmer det att styrelsen inte tillfrågats? Enligt fritidskonsulent Erik Persson kontaktades HSO innan man drog igång, men fick till svar att de inte var villiga att driva projektet.

   – Men tyckte det var kanon att vi gjorde det, säger han.

   Endast ett femtontal aktörer har anslutit sig så här långt, främst kommunens stora kulturinstitutioner – ännu ingen av exempelvis stadens rockklubbar. Så vill de handikappade gå på en rockkonsert en lördagskväll får de vackert betala även för sin följeslagare. Samtal pågår dock med bland andra Babel och Inkonst. Kortet, som kallas Malmönyckeln, är idag 330 Malmöbor berättigade till och gäller både nöjen, fritids- och kulturaktiviteter. Tanken är att personer med funktionsnedsättningar som beviljats en kontaktperson, aktivt ska kunna ta del av fritids- och kulturutbudet där de bor och känna sig trygga i mötet med nya aktiviteter, platser och människor. Sociala resursförvaltningen anser att utbudet är brett eftersom fotboll, opera, rock, trav, konsert, teater och gym erbjuds åtminstone i någon form, liksom studiecirklar och föreläsningar i olika studieförbund.

 

Blev permanent i Lund

Enligt HSO i Malmö har inte heller Handikapprådet fått någon information inför lanseringen av Malmönyckeln och menar att så brukar det vara.

   – Att vi känner oss åsidosatta och inte delaktiga handlar om att vi inte får komma in tidigt i olika projekt, fortsätter Stefan Wallerek som tror att handikappade hade haft bättre användning av kortet om de fick vara med och påverka.

   Egentligen handlar det inte om kortet, HSO är positiv till allt som främjar handikappade. Men den bristande dialogen är ett dilemma, som till exempel i fallet Swedbank Arena, som inte är tillgängligt enligt HSO, och så Malmöfestivalen som inte kryllar av aktiviteter för handikappade, trots motioner från handikappföreningarna. Förslagen verkar mest trilla mellan stolarna, enligt Wallerek har festivalledningen helt enkelt inte

Handikapporganisationer söker dialog med arrangörer och myndigheter så att deras medlemmar kan få ett bättre bemötande.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

tänkt på de här frågorna. Han tror att mycket av ”gnället” kunde undvikas om HSO var en naturlig samarbetspartner i nya samhällsprojekt. Ett liknande försök som det med Malmönyckeln gjordes för ett par år sedan i Lund med det så kallade Kamratkortet. Och det har nu införts permanent och ingår i en större satsning för att göra Lund till en välkomnande stad för funktionshindrade. Där är det drygt 300 personer som använder kortet och ett sextiotal verksamheter har anslutit sig enligt Bengt Persson på Kultur- och fritidsförvaltningen i Lund.

 

2008-12-05

 

LILL ERIKSSON

 

Fotnot: För mer information samt hur man anmäler sig se: Malmönyckeln eller Kamratkortet (Lund)

Anslutna Malmönyckeln

LdB FC Malmö
ABF Malmö
Kockum Fritid
Teater 23
Skånes Dansteater
Malmö Opera
Jägersro trav & galopp
Vuxenskolan
Amnesty Skåne-Blekinge
Sensus Studieförbund
Nautilus Gym
Malmö Symfoniorkester (Endast MSO:s konserter)
Sommarrock Svedala
Malmö Museer
Malmö Stadsteater

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

Artiklar som ännu inte hunnit indexeras, finner Du m h a sök-funktionen under Redigera i Din webbläsare.

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007