Till förstasidan                                         för nöjes skull


 

 

Stor filmhelg i Köpenhamn

FILMHELG. Till helgen är det film som gäller i den danska huvudstaden. För första gången hålls European Film Awards i en skandinavisk stad och för debuten svarar Köpenhamn. Tre av de nominerade filmerna, italienska biografifilmen Il Divo, maffiadramat Gomorra samt spanska rysaren El Orfanato, visas på Grand Teatret och vinnarfilmen visas på söndag lunch i Cinemateket i Köpenhamn. Även om galan förläggs här är det dessvärre fattigt med de skandinaviska bidragen. Sverige har inga nomineringar, men danskarna har nomineringar som bästa europeiska skådespelare, Mads Mikkelsen och Thure Lindharts roller i den danska produktionen Flammen & Citronen.

 

Kungligt evenemang

Senast en svensk-dansk film var med var i Barcelona 2004 då Lukas Moodyssons Ett hål i mitt hjärta nominerades i kategorin bästa film. Året innan, i Berlin, vann Lars Von Trier i kategorin bästa regi för sin Dogville. Som uppvärmning till evenemanget i Köpenhamn hålls just nu en europeisk filmvecka där. På lördag blir det värsta Oscarsstämningen i Forums entré då runt 1 500 celebra filmgäster från hela Europa anländer. Hederspriser ska delas ut till Judy Dench och till dogmafilmens regissörer Søren Kragh-Jacobsen, Kristian Levring, Lars von Trier och Thomas Vinterberg. Enligt Öresunddirekt får evenemanget också kungligt besök av Kronprins Frederik och Kronprinsessan Mary. Värd för kvällen som även sänds live i DR2 är danska programledaren Mikael Bertelsen.

 

Fotnot. Mer om European Film Awards och europeiska filmveckan.

 

2008-12-05

 

LILL ERIKSSON

Mads Mikkelsen

Rykande het är Mads Mikkelsen på årets European Film Awards i Köpenhamn.

FOTO: MARIE ÖHGREN

 

 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

Artiklar som ännu inte hunnit indexeras, finner Du m h a sök-funktionen under Redigera i Din webbläsare.

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007