Till förstasidan                                         för nöjes skull


 

 

Lund och Umeå vidare mot kultur 2014

Lunds domkyrka 2008

Lunds domkyrka kan fyllas med ännu fler evenemang liknande den gångna körfestivalen, om staden går vidare sista etappen mot kulturhuvudstad 2014.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

UTVALDA. Gävle och Uppsala är borträknade. Det blir Umeå eller Lund som nästa år utses till Europeisk kulturhuvudstad 2014. Det stod klart igår kväll efter att Kulturrådets jury haft sitt första möte i Stockholm.

   – Vi valde Umeå och Lund för att de bäst uppfyllde kriterierna, det vill säga den europeiska dimensionen och medborgarperspektivet, säger juryns ordförande Sir Robert Scott som menar att de båda städerna har presenterat sina kandidaturer i form av omfattande ansökningar. Titeln på Umeås ansökan är Nyfikenhet och Passion - medskapandets konst. Programmet är strukturerat i åtta teman, inspirerade av den samiska kalenderns åtta årstider, som omfattar alla konstarter samt friluftsliv och idrott.

Långdragen process

Lunds ansökan för 2014 går under namnet Playground Europe och jakten på den femte friheten. Programmet är uppdelat i fem teman med rubriker som uppmanar deltagaren att själv finna den femte friheten. De utvalda städerna har nu nio månader på sig att utveckla sina planer. I september nästa år träffas juryn igen för att bestämma vilken stad som den svenska regeringen bör nominera. Men inte ens då är det klart. Det formella beslutet fattas av Europaparlamentet våren 2010.

 

FAKTA

Sedan 1985 har EU utsett Europas Kulturhuvudstad. Syftet med evenemanget är att lyfta fram den kulturella rikedomen i Europa och att bidra till att utveckla en ömsesidig förståelse mellan dess invånare. Titeln gäller för ett år. Medlemsstaterna i EU får i tur och ordning vara värdar för en europeisk kulturhuvudstad. Varje år är två städer i olika medlemsstater Kulturhuvudstäder. Sverige och Lettland delar 2014. Från och med 2010 är EU:s medfinansiering av städerna ett pris till ära av den grekiska skådespelerskan och kulturministern Melina Mercouri, cirka 1,5 miljoner euro.

 

2008-12-10

 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

Artiklar som ännu inte hunnit indexeras, finner Du m h a sök-funktionen under Redigera i Din webbläsare.

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007