Till förstasidan                                         för nöjes skull


 

 

Favorit i repris - La Traviata i drömtillstånd

OPERA. Giuseppe Verdis opera La Traviata sätts upp igen på Malmö Opera. Nypremiär är på fredag, sex år efter regissören Thomas de Mallet Burgess senaste uppsättning där hösten 2002. Francesco Maria Piaves libretto, efter Alexandre Dumas Kameliadamen, är det samma. Men mycket har hänt sedan förra premiären - inte minst hos regissören och scenografen förklarar man. Eller så kanske det bara är lämplig utfyllnad med tio populära föreställningar nu när man ändå har Jesus Superstar-publiken på plats.

 

Drunknar på alla sätt

Vad är dröm och vad är verklighet, tas nämligen också upp i La Traviata. Burgess och scenografen Jamie Vartan har velat och fått omarbeta uppsättningen för att ladda den med ett och annat. Nu fokuserar de mer på Violettas medvetande-tillstånd – hon drunknar i sin miljö och sina känslor – ja, det blir faktiskt så dramatiskt att hon gör det både symboliskt och bokstavligen, med vatten i lungorna.

   Den två och en halv timme långa föreställningen har två korta pauser och framförs på italienska med svensk textning. Om vad handlar då Verdis kanske mest älskade och spelade opera? Jo, om vackra Violetta Valéry som rör sig i flärdfulla kretsar i en värld av elegans och lyx. Hon arrangerar vräkiga sammankomster och tröstar sig med tillfälliga förbindelser. I sällskap med andra är hon charmerande, men innerst inne är hon bara ett ensamt barn som längtar efter kärlek och respekt. Som salt i såren lider hon dessutom av en svår sjukdom.

La Traviata

Violetta Valéry (Kelly Kaduce) dövar sin inre kamp med party och män.

FOTO: MALIN ARNESSON

 

I den här treaktaren delas rollen som Violetta Valéry mellan amerikanskan Kelly Kaduce och svenskan Agneta Eichenholz. César Augusto Gutiérrez framför rollen Alfredo Germont, Bengt Krantz gör rollen som hans far Giorgio Germont och Signe Lind sjunger som Flora Bervoix. Malmö Operakör, dansare, extrakör och statister bidrar alla med sin del i den omarbetade operan.

2008-12-11

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

Artiklar som ännu inte hunnit indexeras, finner Du m h a sök-funktionen under Redigera i Din webbläsare.

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007