Till förstasidan                                         för nöjes skull


 

 

Skådeespelare i Zorba.

Det blir allt svårare att leva som kulturarbetare tror Arbetsförmedlingen. Men samtidigt visade en kraftsamling nyligen att det går att få fram jobb även inom kultursektorn.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

Trist jul och dåligt nytt år?

 

Arbetsförmedlingens prognos för 2009 är en dyster julklapp till kulturarbetarna. Arbetslösheten inom kulturyrken, såsom skådespelare, musiker, journalister och konstnärer, kommer att öka kraftigt under 2009.

ARBETSMARKNAD. Sysselsättningen för landets kulturarbetare minskar i stor omfattning enligt Arbetsförmedlingen Kulturs prognos för nästa år. Och nedgången blir värre under året – uppemot 3 500 arbetstillfällen tros försvinna. Det är en större nedgång än för arbetsmarknaden totalt - nedgången drabbar kulturyrken mer än andra yrken på dekis som säljare och administratörer. Enligt Arbetsförmedlningen ser det lika dystert ut för det stora antalet egenföretagare som arbetar inom kulturområdet. Trots detta verkar bara egenföretagandet inom sektorn att öka, så sammantaget får kulturarbetare svårare att försörja sig.

   – Vi kommer att arbeta aktivt för att stödja och stärka arbetssökande för att matcha till arbete, säger Birgitta Johansson, chef för AF Kultur som tror att sysselsättningsminskningen kommer att omfatta alla kulturarbetare, från nyexaminerade, till anställda och egenföretagare. Kvinnornas arbetslöshet bedöms dock öka mer än männens bland annat beroende på deras dominans i de här yrkena.

 

Mer än var tredje fick jobb

Men det går att skaka fram jobb även inom kultursektorn, om man anstränger sig.

   – Ett exempel är Jobbjakten härom veckan då förmedlarna gjorde 250 besök hos arbetsgivare och fick in 90 jobb. Sen satsar vi fullt ut på Nystartjobb då regeringen nästa år kommer att dubblera sänkningen av arbetsgivaravgiften. Prognosen för kulturarbetsmarknaden, bygger på SCB:s intervjuer med runt 350 arbetsgivare i olika kulturbranscher. Kontakter har även tagits med andra aktörer som påverkar jobbtillgången inom kultursektorn.

 

2008-12-19

 

 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007