Till förstasidan                                         för nöjes skull


 

Reportrarna på Scoop-redaktionen Säljande rubriker?

Ärligt, glatt och en sann upplevelse på nya året

 

NYÅRSREVY.”Scoop” startar på en tidningsredaktion och handlar som namnet antyder om sensationsjournalistik. ”Spricka i Bingoalliansen – Beata SMS-fuskar” är en av rubrikerna som härleds till två skånska pensionärsdamer som ska lära sig SMS-funktionen i mobiltelefonen. Läraren är en ”spisstruad” Stockholmare modernt klädd med byxorna på halv stång.

 

Lokalt av amatörer

Årets nyårsrevy i Eslöv spelas i Medborgarhuset och enligt regissören Sven Holm är det en traditionell revy som både är lokalt förankrad och aktuell. Redaktionen hotas att läggas ned. Och djuren vägrar visa upp sig i sina hägn på Skånes Djurpark. De lokala politikerna har man placerat i en sandlåda. Och Nettobutiken sjunger man om med Elvis-låten ”In the Ghetto”.

   Bakom allt material står revyns skrivargrupp som kallas Sam Zolotov bestående av sju personer. Sven Holm är ny inom revy, men inte inom komedi. Han är skådespelare och regissör och arbetar annars med Teater Foajé i Malmö. Genom arbetet med nyårsrevyn i Eslöv har både han själv och amatörerna där fått lära sig något nytt. Ensemblen består av Eslövs musiksällskap, Emus, som har underhållit på orten sedan 1972. I gruppen finns allt från unga inte så scenvana nybörjare till riktigt rutinerade och karismatiska begåvningar. De sätter alltid ett tema, men i år har författarna svårt att hålla sig till den röda tråden.

 

Tappar tråden

Då och då är tidningsredaktionen, journalisterna och deras jakt på vassa rubriker som bortglömda och andra sketcher fyller hålen i de båda akterna. En irriterande p-lisa, en yrkespyroman och sopsortering. Det är tvära kast med tidvis framkrystade ordvitsar av riktigt låg kvalitet, men också träffsäkra fyndigheter med mycket glitter, sång och dans som hör en nyårsrevy till. I brödfabriken sjunger man om brödsorternas konstiga namn, en sång som tröttar mer än underhåller. Och så har man hittat på ett nummer om fisar i hissen…

 

Proffsigt med Dietrich

Sen blixtrar det till igen när sångprinsessan Madeleine Dietrich och humorknippet Lena Leander Berggren förväxlar anställningsintervjun med ett gynekologbesök. Ojämnheten i den här revyn kan bero på den ambitiösa bredden – i innehåll och ensemble. Att det finns något för alla är positivt. Inte i ett enda nummer önskar man se någon mer professionell ta över rollen. Amatörprestationer bjuder på dubbel glädje. Man känner nervositeten med dem, de pinsamma ögonblicken flyter ut över publiken som är undfallande och inte alls särskilt krävande. Revy kan vara lite buskis, bonnig och tafatt. Och just därför väldigt väldigt underhållande.

   När ensemblen efter årets andra föreställning igår kväll följde publiken ut och tog farväl i foajén var det ingen som lämnade lokalen med likgiltig min eller oberört sinne. Så många specialskrivna texter – man kan stilla undra över allt arbete som ligger bakom – inläsningen av dessa, kostymer, välspelad musik, dekor, ljus och ljud. Och även om evenemanget inte är fullt så ideellt som det ibland känns, fylls man av stor tacksamhet för en annorlunda och glad start på det nya året.

 

TEXT & FOTO: LILL ERIKSSON

 

2009-01-10

Lars Olsson gör ett av de mer färgstarka nummerna.

 

 

Djurparksdjuren som inte så gärna vill visa upp sig.

Den som ser nyårsrevyn Scoop får reda på varför djuren i Skånes Djurpark är så svåra att se.

 

 

 

Medborgarhuset i Eslöv P-lisan vet egentligen inte vem hon sätter dit.
Atmosfären i den halvfyllda funkissalongen får nästan tiden att stanna och kvällen blir en sann upplevelse med äkta känslor.

 

Fotnot. Flera sydsvenska nyårsrevyer spelas just nu – läs mer i vår evenemangskalender.

 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007