Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

 

 

Malena Ernman

Malena Ernman. FOTO: SNEZANA VUCETIC BOHM/SR

 

”Vi kan inte göra opera folkligt”

 

INTERVJU. På lördag är det hennes tur att framföra sitt bidrag, La voix, inför cirka tre miljoner svenskar och den sydsvenska publiken i nya Malmö arena. Men Malena Ernman i Melodifestivalen? Troligen var det en och annan som lyfte på ögonbrynen när de fick höra att en av landets främsta operasopraner skulle medverka i tävlingen. Så här berättar Malena själv:

 

Hur uppstod den här idén?

   – Fredrik Kempe är en gammal vän till mig. Vi jobbade tillsammans på operan i Stockholm för tio år sedan, i ”Staden” av Sven David Sandström. I somras så ringde han upp mig och sa att han hade en låt som skulle passa mig. Jag tyckte det lät kul, men självklart så funderade jag länge…. Sen i höstas så spelade vi in en demo och så var det klart!

 

Du har sagt att du är nöjd med din karriär och allt det du redan har gjort. Har Melodifestivalen varit en okänd dröm?

   – Nej, jag har aldrig drömt om att vara med i Melodifestivalen faktiskt.

 

Vad kan det betyda för dig att vara med?

   – Ingen aning. I bästa fall så kan jag bredda min publik och få några fler att komma till mina konserter och föreställningar. Och kanske kan jag få några fler att börja lyssna på klassisk musik. Det vore toppen!

 

Och vad betyder det för Melodifestivalen att du är med?

   – Kanske kan jag bidra med att bredda tävlingen lite grand.

 

Vad säger dina barn om din medverkan?

   – Först tyckte dom det var jättekul. Nu bryr dom sig inte alls. De sista två åren har vi sett alla tävlingarna utomlands via nätet men i år tittar vi inte på något. Allt som rör mitt jobb tycker dom är tråkigt. Det är sunt tycker jag!!! Mammas och pappas jobb är ju jättetråkigt!

 

Hur är din låt att sjunga jämfört med ”traditionell” opera?

   – Jämför tre minuter med mikrofon, med tre timmar utan mikrofon…

 

Upplever du att opera fortfarande är finkultur?

   – Jajamensan. Tyvärr är det så. Men om man skiljer på orden så blir det fin kultur och då låter det genast lite bättre. Jag tror att vi inom operavärlden har stångat oss blodiga i vår jakt på att göra opera mera folkligt. Men vi kan inte det! Bara folket kan göra opera folkligt. Vi kan bara göra det vi kan - sjunga och agera. Däremot så kan vi försöka att hitta så många vägar som det går. Melodifestivalen är självklart en väg. Och som sagt kan det locka tre personer till ett konserthus, en kyrka eller ett operahus, utan att skrämma bort dom som redan går dit så är jag nöjd. För vi behöver all kultur vi kan få! All konst vi kan få!

 

Malena Ernman är så långt ifrån man kan komma nidbilden av operasångaren som man sitter och somnar till. Hon är snygg och har karisma. Förutom rösten har hon också ett friskt mod. Ernman överraskar gärna med oväntad underhållning, som den på Idrottsgalan. Även på operascenen finns glimten i ögat - det känns modernt och inte alls tråkigt och högtravande.

Betyder humor mycket för dig?

   – Humor är otroligt viktigt! Att skratta är väl det underbaraste som finns? Men visst; allt har sin tid och allt har sin plats. Sjunger jag Matteus passionen i Lunds domkyrka så är inte skrattet den bästa vägen att gå.

 

Vad har du för relation till Skåne?

   – Min syster Vendela bor i Malmö, så vi är här en del. I somras var vi några dagar i Västra Hamnen och det var helt fantastiskt. Låg det bara lite närmare Stockholm så skulle vi flytta dit imorgon. Annars är det alltid kul att komma ner till Skåne och jobba. Jag har sjungit mycket med Musik i Syd runt om i länet och förstås en hel del i Köpenhamn. Enda tråkiga minnet jag har av Skåne var en nyårskonsert i Malmö precis dagarna efter Tsunamin. På löpsedlarna stod det ”4 000 svenskar döda” och Göran Persson uppmanade till ett värdigt och stillsamt nyårsfirande. Och vi skulle in och sjunga nyårskonsert med tjo och tjim, balkläder och champagne. Det var ingen höjdarkväll.

 

Så, vad händer nu efter Malmö på lördag?

   – Två dagar efter Melodifestivalen så har jag recital. En konsert ensam med pianisten Bengt Åke Lundin i Frankfurt. Sen ska jag göra Askungen i Frankfurt och Stockholm. I maj gör jag Dido i Dido och Aeneas i Wien. I sommar ska jag göra lite mindre spelningar runt om i Sverige och förhoppningsvis spela in en cd. Och efter sommaren så väntar Amsterdam. Om två år ska jag göra en Rossini opera i Köpenhamn.

   Tävlingen blir en rolig parantes för Malena.

Vad gör du om du vinner på lördag?

   – Då blir jag förvånad och glad!

Och om du vinner hela rasket i Moskva?

   – Då blir jag ännu gladare och ännu mera förvånad.

 

Och så den kanske viktigaste frågan av alla – vad ska du ha för kläder på lördag?

   – Vansinnigt snygga och vansinnigt dyra, tror jag. Skivbolaget betalar. Camilla Thulin kreerar.

 

2009-02-25

 

LILL ERIKSSON

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Malena Ernman

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Malena Ernman

 

Malena Ernman tävlar med bidraget "La voix" i Malmö på lördag.

FOTO: CARL-JOHAN SÖDER/SVT

 

 

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007