Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

 

Lugn talar om rädsla och tröst

FÖRELÄSARE. Varför har vi ett behov av att se skräckfilm? Får politiker visa känslor? Och finns det djur som kan trösta? Detta är några av de frågeställningar på temat Rädsla och tröst som forskarna försöker besvara under årets Humanist- och teologdagar om en dryg månad vid Lunds universitet. Årets Rausingföreläsare är Kristina Lugn, poet, dramatiker och sedan 2006 innehavare av stol nummer 14 i Svenska Akademien. Samma år kom hennes samlade material, Dikter 1972-2003, som allt som oftast behandlar det som nu blir det kommande temat på HT-dagarna.

 

Dikt i serietidning

Lugns författargärning är i vid mening humanistisk. Existentiell smärta och socialt utanförskap skildras med en författarröst med ett djupt personligt tilltal, fylld av ironi och absurd humor. Kristina Lugn bestämde sig för att bli författare efter att ha fått en dikt publicerad i Kalle Anka & C:o när hon var sex år gammal. Hennes poesi är delvis inspirerad av Sonja Åkessons och är en sorts rollpoesi med bekännelser och bisarr galghumor.

    Under de båda dagarna kommer ett 30-tal forskare inom humaniora och teologi att ge sig i kast med de två mänskliga fenomenen rädsla och tröst, och ge populärvetenskapliga föreläsningar om alltifrån empatiska dinosaurier och medeltida patientperspektiv, till organhandelns villkor och Förintelsen som Västerlandets trauma. På programmet står också att dela ut årets Rausingpris på 20 000 kronor.

 

2009-03-20

 

Fotnot. Samtliga föreläsningar inklusive den med Kristina Lugn ( lördagen den 25 april kl. 12) äger rum i Hörsalen på Språk- och litteraturcentrum, Lunds universitet. Fri entré.

Kristina Lugn

Kristina Lugn. FOTO: ULLA MONTAN

 

FAKTA HT-dagarna

Humanistdagarna startade 1985, men även den teologiska fakulteten har haft motsvarande dagar som kallades för Teologdagarna. För tre år sedan beslöt området för humaniora och teologi att slå ihop de två arrangemangen till - Humanist- och teologdagarna. Vartannat år hålls Rausingföreläsningen av en forskare inom humaniora och teologi, och vartannat år av en nordisk framstående extern kulturpersonlighet.

 

 

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007