Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Mjukt sväng gav spontan allsång i belöning

BRASILIANSKT. Hon gör vad som faller henne in. Under senare delen av sin 20-åriga karriär har Lisa Nilsson provat på jobb som skådespelerska på tv och i film. I höstas turnerade hon i Frankrike tillsammans med utländska musiker på några jazzklubbar runt Parisregionen. Största förändringen i Lisas liv torde dock vara när hon blev mamma till en flicka för två år sedan. Nu visar hennes nya brasilianska musik, en mjuk och mogen sida – gamla pop-Lisa kommer garanterat aldrig mer tillbaka.

 

Publiken körar

Även publiken har förändrats. Bland de runt 300 personerna som kommit för att se Lisa Nilsson i Malmö var de flesta runt 40 år eller äldre. De förstod mycket väl vad hon talade om i de generösa mellansnacken, småbarn som inte vill sova och kroppsliga krämpor.

Även om flera stycken får problem att sitta still till sambarytmerna sitter övriga publikens gensvar ganska hårt inne. Även i de få upptempolåtarna vägrar den stora massan att ryckas med i en cool variant av karnevalsstämning. Men till slut när konserten nästan är över får Lisa Nilsson fullödigt tillbaka i en stämningsfull spontan allsång. Och efter allt ropas trion in igen, med hjälp av golvstamp och rungande applåder.

    Nilssons trio spelade under fyra dagar in musiken i en intim liten studio med enkel teknik. Enkelheten, intima konserter där tyst betyder tyst och höga klara toner som skär genom tiden i perfekta tårtbitar, är nyckeln för att nå publiken live. Den här typen av evenemang är alltför få förunnande. Inget stör, publiken kan nästan ta på Nilssons skirhet och känslofyllda hesa partier. Liksom varenda liten detalj i musiken kommer till sin fulla rätt.

    Visuellt hindrades dock många av åskådarna att ta del av konserten då golvet i den före detta biosalongen tycktes luta åt fel håll. På tionde raden var det omöjligt att se mer än trions huvudrörelser, eftersom de också satt ned. På de främre raderna eller längst bort högre upp i salongen, blev upplevelsen en helt annan sak. Man såg Lisas vackra brasilianska rytmverktyg, den finurliga och skönklingande silen med påmonterade nycklar, João Castilhos känslofyllda minspel till intensivt gitarrspel och hur Sebastian Notinis mjuka slagverk kom till genom okonventionella metoder, bakom bjällror och tamburiner.

 

En resa till Rio

Senaste skivan Sambou sambou är uppföljaren på Hotel Vermont 609 från 2006. Att nu höra henne sjunga de nya låtarna live känns som en resa till andra sidan jordklotet. Lisa bjuder in till en kulturell och spirituell upplysning – publiken får känna dofterna, den brasilianska värmen och rytmerna som bara kan komma från Rio med omnejd. Det är med förra turnékamraterna, två musiker från Banda Beleza - gitarristen João Castilho från Rio och slagverkaren Sebastian Notini från Stockholm som Lisa har spelat in den nya musiken i Rio de Janeiro. Denna gång blev det mer traditionell samba och bossa nova på portugisiska blandat med ett fåtal klassiker på engelska av Burt Bacharach och Henry Mancini. Till skillnad från sist då den brasilianska musiken översattes till svenska har Lisa nu behållit det portugisiska språket och musicerandet får företräde framför textberättandet. Jag förstår absolut nada av texterna, men samtidigt går låtarna hem genom trions känsla och samspel.

    Musiken är lika okomplicerad som framträdandet. Kompet är enkelt, håller hög klass och känsla. Lisas sång är välbekant, men samtidigt så ovan att höra med sådant portugisiskt flyt. Lite på engelska (t ex Moon river) och svenska (bl a Små rum) blir det också. Det är mogen jazzkänsla, liksom i hennes senaste alster - inte längre långt från pappa Gösta Nilsson jazzpiano. Jämfört med pop-Lisa känns det här helt nytt och helt naturligt.

2009-03-23

 

TEXT & FOTO: LILL ERIKSSON

Lisa Nilsson

Lisa och hennes musiker bjuder på enbart mjuka och mest stillsamma brasilianska toner.

 

Lisa Nilsson, debuterade 1989 i Melodifestivalen där hon kom på fjärde plats. Slog sedan igenom 1992 med Himlen Runt Hörnet, som belönades med bland annat tre Rockbjörnar, fem svenska grammisar och två danska.

 

João Castilho, gitarr, är brasilianska musiker och har under många år varit maestro åt storstjärnor som Maria Bethania och Djavan. Han komponerar även egen musik.

 

Sebastian Notini, slagverk, verkar som musiker både i Sverige och Brasilien där han vistas sex månader om året. I Sverige har han spelat med bland andra Ale Möller Band , Robyn och Eagle-Eye Cherry. I Brasilien har han turnerat med Jorge Ben och hävdar sig svensk mycket väl bland brasilianska slagverkarna.

 

Lisa Nilsson

 

 

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007