Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Kronborg slott laddar för helt ny internationell kammarmusikfestival

KLASSISKT. Danska och internationella musiker, främst från Norge, medverkar i en helt ny kammarmusikfestival på Kronborg slott i sommar. Tanken är att den ska bli ett årligt återkommande evenemang för Öresundsinvånare och turister som uppskattar klassisk musik. Per Nørgaard, Leif Ove Andsnes, Isabelle van Keulen, Soo-Jin Hong, Soo-Kyong Hong, Sharon Kam, och Radovan Vlatkovic blir några av de första som medverkar i årets festival. Det blir två konserter om dagen, alla musiker ska ha spelat med varandra i olika kombinationer innan festivalen är över efter fyra dagar.

 

Infrastrukturen avgjorde

Det är Knud Ketting, journalist och före detta orkesterchef som är en av initiativtagarna till festivalen.

    – Vi har länge känt att Danmark är redo för en kammermusikfestival i internationellt format. Vi har stor tillit till att publiken tar väl emot initiativet och därmed banar väg för en årligt återkommande musikfestival på Kronborg slott, säger han. Att det blev just i Helsingör säger han har med de goda trafikförbindelserna att göra.     För att kunna arrangera en festival av den här digniteten har man fått medel från danska Kunstrådet, en rad fonder samt gjort en deal med Steinways danska pianorepresentant. Festivalens pianister, Leif Ove Andsnes och Jens Elvekjær tituleras nämligen även Steinway Artists och kommer i Helsingör spela på en sådan flygel. Evenemanget bjuder inte på en enda svensk musiker, istället samarbetar danskarna med Norge som bidrar med flera artister. Hela idén kommer faktsikt från norska Risør, som liksom en hel del andra städer runt om i världen har placerat sig på den klassiska musikens världskarta genom att arrangera en sommarfestival med musik på internationell nivå. I Helsingör bygger festivalen på musik skriven av Schubert och Brahms, samt danskarnas egen kompositör Carl Nielsen. Även en av Danmarks största nu levande kompositörer, Per Nørgård, bidrar med sina verk och medverkar även själv under evenemanget.

2009-03-24

 

LILL ERIKSSON

Kronborg Slott

Det ska ljuda sköna toner innanför Kronborg slotts murar den 20-23 augusti.

FOTO: JON NORDSTRØM

 

 

Isabelle van Keulen Leif Ove Andsnes

Den holländska violinisten Isabelle van Keulen och den norske pianisten Leif Ove Andsnes spelar klassisk musik i Helsingör i sommar.

 

 

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007