CHOKLAD. Hon är en av grundarna till Storbritanniens chokladakademi, UK Academy of Chocolate. Du såg kanske henne i den kanadensiska dokumentärfilmen Lyxig choklad som visades på teve för ett par år sedan. Fransyskan och chokladkonnässören Chloé Doutre-Roussel, även kallad Chokladängeln, arbetar globalt som frilanskonsult med uppdrag inom provningsteknik, utbildning och produktutveckling av choklad. Området är nämligen stor business och uppdragen handlar många gånger om exportörer av kakaobönor som vill gå över till att tillverka den åtråvärda lyxvaran. Eftersom många kända märken tillhör Chloés klienter kommer de kakaoproducerande länderna till henne när de vill in i kvalitetschokladens värld.
Hur blir framtidens choklad?
Det är svenska Chokladakademien som nu har bjudit in Doutre-Roussel för en storstadsturné i Sverige. Här berättar hon vad som håller på att hända i de kakaoproducerande länderna under rubriken Awakening of cocoa growing countries. Vad betyder det för chokladens utveckling och kvalitet i framtiden?
Det hela avslutas med en chokladprovning. Hon borde ha koll på hur smaklökarna reagerar, efter att ha arbetat som chokladinköpare på anrika Fortnum & Mason i |

Chokladextas under evenemanget Chokladsalongen.
FOTO: JAJJA DEBOUSSARD/DAGENS BILD
London för några år sedan. Chloé har fransk agronomutbildning inriktad på tropisk agronomi och är författare till boken The Chocolate Connoisseur som är en handbok för blivande chokladkännare. För Sydsveriges del landar turnén som kvällsevenemang i Stadsmuseet Ostindiska huset, Göteborg den 1 april och avslutas hos MINC i Malmö den 2 april.
2009-03-25
|