Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Olika syn på teaterpark grund för flerårig tvist

MOMSTVIST. Kammarrättens dom om högre momssats på entréavgifter till turistattraktionen Astrid Lindgrens Värld överklagas av företaget hos regeringsrätten. Företaget har hos alla tidigare instanser misslyckats få rätt i frågan om att endast ta ut den lägre momssatsen på sex procent. Teaterparken menar att besökarna kommer för att se teaterföreställningar, som på vilken teater som helst och därmed bör momsbeläggas endast för teatervisningar. Men enligt Skatteverket berättigar entrén till nyttjandet av flera olika tjänster som ska beskattas med respektive skattesats. Beskattningsunderlaget ska delas upp efter skälig grund anser verket.

 

Regeringsrätten har tidigare i en dom från 2003 avgjort frågan om skattesatser på entréavgifter. Då var det MTV-galan som var på tapeten - ett stort evenemang där olika musikpriser delades ut, varvat med olika artistuppträdanden. Regeringsrätten menade att framträdandena var av väsentlig betydelse för evenemangets popularitet och för möjligheten att genomföra arrangemanget. Nu hoppas nöjesparken i småländska Vimmerby att regeringsrätten ska döma som i MTV-fallet. Då var det de musikaliska framträdandena och inte prisutdelningarna som utgjorde tyngdpunkten i evenemanget och det som var avgörande för allmänhetens efterfrågan av biljetter.

    Den kommunägda parken hade förra året 425 000 besökare och omsatte då 116 miljoner kronor. Dess vd Mikael Ahlerup är starkt kritisk till utgången så här långt.

    – Regeringen blir inte trovärdig om man tycker att det är rimligt att en besökare som ser Pippi Långstrump på en stadsteater ska betala sex procent moms på sin biljett och samma besökare ska betala en högre moms om man ser samma Pippi Långstrump i teaterparken som bär författarinnan Astrid Lindgrens namn, kommenterar han.

2009-03-27

Pippi Långstrump

Pippi och de andra sagofigurernas teater har blivit föremål för en lång rättsprocess.

FOTO: ARKIV EVENTNEWS

 

 

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007