Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

 

Marilyn Monroe-kopior tolkar bortom fasaden

 

Just nu råder Monroefeber i Skåne. Den världskända blondinens komplicerade liv tolkas i två olika teaterroller.

TEATER. För alla Marilyn Monroe-fans råder det tveeggad hysteri i Skåne just nu. På Intiman i Malmö har Marilynpassionen med Sissela Benn just haft premiär och i slutet av veckan drar en stor turné igång i Skåne med en helt annan musikteaterföreställning om det senaste seklets mest omtalade kvinnor Norma Jeane Baker Marilyn Monroe.

    I Malmö stadsteaters föreställning Marilynpassionen spelar Sissela Benn sin första stora huvudroll. Pjäsen är ett modernt passionsdrama om Monroe – en av de första i en lång rad av tragiska, självdestruktiva och olyckliga världsstjärnor. På Intiman handlar det nu om identitet, om hur man uppfinner en bild av sig själv att visa upp för omvärlden, och om en flicka som ville bli älskad av mamma och pappa, men fick nöja sig med hela världen.

 

Sissela vill bli snygg och älskad

För Benn, som man annars minns mest som humortjejen den bortkomna Filippa Bark i SVT:s Robins har arbetslivet handlat om jobb i Melodifestivalen, TV4:s Hjälp!, SVT:s Centralskolan samt Riksteaterns Just another summer 2007, där Sissela turnerade tillsammans med Salem al Fakir, Moneybrother och Säkert.

    I en intervju med Sydsvenskan berättar hon att hon känner vissa likheter med Monroe. Som femtonåring skrev hon i sin dagbok "Jag vill bli snygg, jag vill bli skådis, jag vill bli älskad av folket. (Som Arne Weise.)".

    För Marilynnpassionens manus och regi svarar nyutexaminerade Ada Berger. Förra året studerade hon på Dramatiska Institutets teaterregiutbildning och skrev och regisserade bland annat Filippa Bark och Döden åt Sissela under sin utbildning. Hon har också ett förflutet i skånska Svalöv, efter att ha gått på Fridhems folkhögskolas teaterlinje. Övriga roller i pjäsen spelas främst av skånska skådisar som Bo-Christer Hjelte, Susanne Karlsson, Erik Olsson, Håkan Paaske, men där syns också Åsa Widéen, känd från tv och film. Marilynpassionen spelas på Intiman fram till den 16 maj.

 

Turnerar med FBI-agent

Samtidigt blir det mer Monroe i Sydsverige. En annan föreställning med den blonda ikonen är en tvåaktad musikteaterföreställning av Leo Cullborg, som ger en musikalisk och dramatisk bild av Hollywoodstjärnans liv. Föreställningen Marilyn Monroe – människa och myt hade urpremiär på Göteborgsoperans Skövdescen 2006 och har spelats i flera omgångar efter det. När den nu turnerar i Malmö operas regi, stannar den till i Växjö och på ett 20-tal scener runt om i Skåne, fram till den 14 maj.

    Cullborg vill visa vem Marilyn var bakom masken och har med hjälp av kända fakta och en handfull av hennes mest kända sånger satt ihop en föreställning om Monroes drömmar och vad som fanns dolt bakom fasaden. Mia Ringblom Hjertner tolkar Marilyn Monroe och delar scenen med pinaisten Per Larsson, som även agerar som FBI-agenten Joe Smith.

 

2009-03-30

 

LILL ERIKSSON

Marilynpassionen

Skånska Sissela Benn lämnar torra Filippa Bark bakom sig för att spela en av världens största kvinnliga stjärnor.

FOTO: PETER WESTRUP

 

Marilyn Monroe - människa och myt

Mia Ringblom Hjertner tolkar Marilyn Monroe tillsammans med musikern Per Larsson i musikaliska och dramatiska framträdanden runt om i södra Sverige.

FOTO: HARALD JONSSON

 

 

Marilyn Monroe

(1926–1962), född Norma Jeane Mortenson, men döpt Norma Jeane Baker, var amerikansk skådespelerska, sångerska, modell och sexsymbol. Efter att ha spenderat större delen av sin uppväxt i fosterhem, började hon en karriär som modell, vilket ledde till ett filmkontrakt 1946.

Källa: Wiki

 

 

 

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007