För ett år sedan flyttade Claes Forsell Andersson med familjen från bostadsrätten i Göteborg till Lund – på vinst och förlust. Nu har han vant sig vid den skånska mentaliteten, uppskattar det ”sydligare” klimatet och har blivit varm i kläderna som musikproducent i Malmö.
MUSIKPRODUCENT. Väggar och hyllor är fortfarande tomma, men möblerna är på plats i Mix Musiks kontor högst upp i Malmö konsthall. Där var han efterlängtad på sin post när han började i november och kastades rakt in i verkligheten – att presentera folkmusik från hela världen.
– Mitt arbetsområde är brett, jag jobbar med planering, marknadsföring, ekonomi , skriver kontrakt – ja allt, berättar Claes. Variationen gör jobbet spännande eftersom det handlar om både strategiskt arbete och riktigt handgripligt sådant som till exempel affischering nere på stan. Idag är det bara han och föreningens ordförande Orlando Piñero som sköter all verksamhet. Det är snabba puckar, inte som i teatern och operans värld med flera års framförhållning. Här ska allt fixas en månad innan konserten spelas. Utan en egen scen kräver det en hel del logistik och planering.
Söker efter ny lokal
Kulturföreningarna Mix Musik och Jazz i Malmö beslutade förra året att lämna kulturhuset Jeriko på Spångatan i Malmö. Enligt fastighetsägaren hade föreningarna tjänat för mycket pengar på att hyra ut lokalerna i andra hand, bland annat till C/O Bar. Kontraktet sades upp och hyrorna höjdes så föreningarna tvingades flytta och in kom istället C/O Bars Babel. De bekräftade farhågorna att det skulle bli mindre världsmusik- och jazzkonserter i huset än tidigare. Allt hände innan Claes var aktuell på producentposten och inget som han kan uttala sig om. Nu har det gått ett halvår, jazzprogrammet presenteras nu på Victoriateatern, men Mix Musik står fortfarande utan en fast scen för världsmusik. Vill ni ha en ny lokal?
– Ja, vi för samtal med Malmö stad om detta. Det är viktigt med en fysisk plats, där vi kan bygga upp stämningen, men också för att få kontinuitet och flexibilitet i verksamheten, säger Claes Forsell Andersson. Idag hyr man in sig hos Inkonst, Babel och samarbetar med Musik i Syd på Palladium.
Tappade ungdomsevenemang
Verksamheten stöds av bland andra Musikcentrum, Malmö Kulturstöd, Statens Kulturråd och Folkuniversitetet, som visar högt förtroende för föreningen utan att lägga sig i programvalet. Sedan starten för Jeriko 2000 etablerades musikhuset snart som en av de ledande världsmusik- och jazzscenerna i Sverige. Men sedan flytten har verksamheten smalnat, ungdomsverksamheten har man fått släppa och nu fokuseras på konserterna och ett samtalsforum som tar upp aktuella samhällsfrågor. Vad innebär det att ni tappat ungdomsevenemangen som riktades mot Rörelsen Gatans Röst och Ansikte?
– Vi driver inte några särskilda projekt för den

|
målgruppen, men på en del konserter kommer det många ungdomar och ibland också barn.
Letade rumänskklingande namn
Det finns visserligen redan en lojal och trogen publik - folk med ett brett kulturintresse, men främst en stor grupp latinamerikanska emigranter och människor med rötter från Balkan och Östeuropa. Men tanken är att man ska nå ut till en bredare publik. Hur arbetar du för att nå olika grupper?
– Jag försöker få kontakt via föreningar och nyckelpersoner. Mix Musik har bland annat tagit hjälp av ett adressregister över rumäner som kan tänkas vara intresserade av musikutbudet. Via Eniro gick man helt enkelt efter de personer som hade rumänskklingande namn och skickade sedan en inbjudan. Var alla positiva till det?
– Jag har pratat med några efteråt. En av dem var negativ och sade bestämt ifrån att han inte ville ha våra utskick längre. Andra var positiva och sa att de aldrig hade hittat hit om de inte hade fått vår inbjudan, berättar Claes.
Balkanbrass och klezmer
Idag har världsmusiken blivit mer assimilerad i populärkulturen, det finns uttryck i folkmusik och världsmusik som man återfinner i populärmusik. Men det är inte fler som vill arrangera, istället är det färre aktörer, många slås ut av det tuffa ekonomiska läget och kostnaderna som förknippas med att ta hit artister från hela världen. Mix Musik har byggt upp en erfarenhet genom åren och försöker hävda sig i evenemangsutbudet genom att blanda världsartister med lokalt och regionalt i konserter som håller hög klass. Vad vill publiken ha just nu?
– Den är nyfiken på mycket, bland annat balkanorienterad musik, romsk balkanbrass och klezmer. Hur hittar man det?
– Det handlar inte om att hitta artisterna – de hittar oss, säger Claes som brukar få ett tiotal erbjudanden varje dag från band, musiker och produktionsbolag.
– Sen gäller det att sålla bland det man känner till och att lyssna på inskickat material. Han har arbetat med kultur och musik, teater och dans större delen av sitt liv, bland annat hos Riksteatern och Danscentrum. Och att han i Göteborg själv spelade i ett band har han haft stor nytta av. Som producent måste man kunna läsa tekniska beskrivningar och veta vad som krävs för att arrangera ett evenemang. Och ha förståelse för ett bands möjligheter att nå ut.
Själv Bowie- och Costellofan
Claes har snabbt kommit in i arbetet med att etablera kontakt med kulturlivet i Malmö och Lund. Är det tvunget att bo i stan om man vill verka som producent där?
– Jag vill bo i stan, men man behöver nog inte det. För just denna verksamheten tror jag att det är nödvändigt att känna pulsen och ha kontakten med människorna här, fortsätter Claes som också drogs till Öresundsregionen för närheten till Köpenhamn och kulturutbudet där. Din egen musiksmak då?
– Den är bred. Jag lyssnar på allt från tibetansk strupsång till hårdrock. Någon favorit?
– Det finns några jag gärna skulle vilja prata med under en middag. David Bowie till exempel som hela tiden har lyckats förnya sig. Honom skulle jag snacka samtida konst, politik och ekonomi med. Claes lyssnar också gärna på Bob Dylan, som musikaliskt är i en mer begränsad sfär, samt Elvis Costello.
– Vi skulle tala om italiensk mat, viner och opera, avslutar Claes Forsell Andersson.
2009-03-31
TEXT & FOTO: LILL ERIKSSON
|