Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Skåne blir arkeologiskt mecka

HISTORIA. När och om Lund blir kulturhuvudstad 2014 kan också ett arkeologiskt center vid Uppåkra kyrka strax söder om Lund stå klart. Uppåkra har visat sig vara Sydsveriges största, fyndrikaste och mest långvariga järnåldersbosättning, skriver Region Skåne som idag tar upp frågan om man ska satsa en miljon kronor för att visa kulturarvet för allmänheten. Tillsammans med Ales stenar och Trelleborgs vikingaborg kan sedan Uppåkra locka många nyfikna som intresserar sig för sådana här historiska besöksmål.

 

Arkeologirunda på Österlen?

Samtidigt väntar en publik utgrävning på Österlen. Kanske blir där framöver historiska evenemang motsvarande Konstrundan. Utanför Kivik har arkeologer nämligen hittat spår efter en handelsplats som tros vara 150 år äldre än Birka. Maletofta är platsen som sedan länge varit känd bland arkeologerna, där rådde det troligen högkonjunktur mellan år 550 och 1000. Under sina genomsökningar har de med metalldetektorer gjort över 300 fynd. En drös funna dräktspännen talar för att Maletofta också var ett hantverkscentrum. Nu söker Regionmuseet i Kristianstad pengar och planerar för en stor utgrävning öppen för besökare. Om allt går vägen kan den inledas i höst och pågå under tre år.

    – Vi vill att Maletofta ska bli ett vetenskapligt besöksmål på Österlen, säger Ann-Louise Svensson till Ystads Allehanda. Hon arbetare med projektet Besökarna som drivs av Region Skåne, även dem med i planeringen av utgrävningen. Att starta utgrävningarna på hösten ingår i strategin att förlänga säsongen för besöksnäringen.

Maletofta

Vad gömmer sig i Maletoftas marker?

FOTO: BERTIL HELGESSON/REGIONMUSEET KRISTIANSTAD

 

  – Vi vet att allmänhetens intresse för det här är mycket stort. Vår vision är att koppla samman vetenskap, kulturarv och näringsliv. Birka, Uppåkra och hällristningarna i Tanum är exempel på hur arkeologi kan locka besökare från hela världen, fortsätter Ann-Louise Svensson. Även tidigare fynd har gjorts i Ravlundatrakten, från år 100 fram till vikingatidens slut. Det har hittats irländska dräktspännen, guld och arabiska mynt, vilket kan betyda att det har varit en handelsplats, som var aktiv längre än de tidigare kända, Birka och Uppåkra.    

2009-04-17

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007