Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Säsongen 09/10 på

Malmö Dramatiska Teater / Malmö Stadsteater

 

Repertoar 2009/2010

ESTHER
Av Emma Broström


Urpremiär på Stadt Hamburg 15 augusti 2009
För barn 4-6 år

Lördag är morfars och Esthers dag. Det bästa femåriga Esther vet är att vara med morfar. Men just den här lördagen ska de hälsa på Gammel-Ester; morfars mamma.
Esther vill inte följa med. Gammel-Ester bjuder på karameller som smakar bajs, hon är nästan tusen år gammal, luktar illa och bor på ett konstigt ställe där alla är gamla. Och så har hon en fröken, nästan som på dagis! Gammel-Ester tycker inte om lilla Esthers besök. Hon skriker, är besvärlig och har läskiga ögon. Gammel-Ester blir nervös och hoppas att den lilla flickan inte ska stanna så länge. Men leka kan ju alla, det spelar ingen roll om du är fem eller nittiofem. Tillsammans med Gammel-Ester och hennes vänner förvandlas dagen till en rolig flygfärd upp upp upp i luften!

Regi: Lars Melin
Scenografi och kostym: Karin Dahlström
Ljus: Sven-Erik Andersson
Mask: Therese Persson

I rollerna: Hans-Peter Edh, Birte Heribertson, Bo-Christer Hjelte, Josefin Iziamo, Annika Lundgren, Håkan Paaske.

 

MASSAKERGUDEN
- eller vem dödade hamstern?
Av Yasmina Reza

Premiär på Intiman 11 september 2009

Elvaårige Ferdinand har slagit ut framtänderna på klasskompisen Bruno. Föräldrarna träffas för att försöka reda ut vad som hänt. Det är vuxet, det är respektfullt, det är kaffe och kaka. Men innan mötet är över har espresson och fruktpajen bytts ut mot rom och cigarrer, den civiliserade tonen mot personangrepp, vardagsrummet har
blivit ett slagfält och alla hatar alla. Komedin Massakerguden är skriven av franska dramatikern Yasmina Reza. Hon är den mest spelade nu levande kvinnliga dramatikern i världen. Hennes pjäser har översatts till fler än trettio språk och belönats med teatervärldens finaste priser.

Översättning: Anders Bodegård
Regi: Niclas Sandström
Scenografi och kostym: Nina Fransson
Ljus: Sven-Erik Andersson
Mask: Siv Nyholm
I rollerna: Susanne Karlsson, Erik Olsson, Henry Stiglund m fl.
Ett samarbete med Teaterhögskolan i Malmö


HÄXJAKTEN
Av Arthur Miller

Premiär på Hipp 26 september 2009

Djävulen har kommit till byn. I det lilla ultrareligiösa samhället har några tonårsflickor setts dansa, leka och framkalla andar kring en eld i skogen. Efter det blir flickorna sjuka och verkar besatta. Rykten tar fart, en expert på exorcism tillkallas och förnuft övergår i känslor. Snart är angiveriet i full gång. Ondskan kan dölja sig där man minst anar det... Arthur Millers Häxjakten är en av vår tids stora klassiker. En otäck historia om hur oskyldig lek blir till blodigt allvar, och där närmsta vänner blir värsta fiender.

Översättning: Britt G Hallqvist
Regi: Sara Cronberg
Scenografi och kostym: Jesper Corneliussen
Ljus: Mårten K. Axelsson
Mask: Janne Kindahl

I rollerna: Tom Ahlsell, Kerstin Andersson, Li Brådhe, Göran Dyrssen, Fredrik Gunnarson, Douglas Johansson, Irma Jämhammar, Märta Lundin, Bashkim Neziraj, Lars-Göran Ragnarsson, Sandra Stojiljkovic, Clas Göran Söllgård, Ida Wahlund m fl.


NYSNINGEN
Av Neil Simon

Efter noveller av Anton Tjechov

Premiär 26 juni 2009 på Hedmanska gården i samarbete med Sommarscen Malmö.
Nypremiär på Hipp 3 oktober 2009.

"Varför skulle detta hända mig? Varför gick jag alls på teater? Varför satt jag inte på läktarn med folk ur min egen klass. De älskar att nysa på varandra."
Roliga, galna och mänskliga historier presenteras av pjäsens berättare - Tjechov själv. En lägre tjänsteman råkar nysa sin chef, ministern, i nacken under en teaterföreställning. En kvinnlig rättshaverist lyckas tvinga en bank på knä. En präst med förfärlig tandvärk ska bli botad av en ambitiös tandläkarstudent. En man tar betalt för att drunkna inför publik, och en far tar med sin son till en bordell för att inviga honom i kärlekens mysterier. Nysningen är ett knippe underhållande Tjechovnoveller som med god hand skrivits om för scenen av New York-dramatikern Neil Simon.

Översättning: Kristin Olsoni
Regi: Johan Huldt
Scenografi och kostym: Karin Ragnarsson
Ljus: Sven-Erik Andersson
Mask: Agneta von Gegerfelt

I rollerna: Siw Erixon, Mattias Linderoth, Cecilia Lindqvist, Kenneth Milldoff, Magnus Schmitz.


NEO & AGAMEMNON
- två monologer med Fredrik Gunnarson
Av Christina Ouzounidis och Jörgen Dahlqvist

Urpremiär på Intiman 9 oktober 2009

Neo, det liberala samhällsmagasinet av Jörgen Dahlqvist berättar om en man som först haft allt och sedan förlorat allt. Nu försöker han hitta orsaker till hur det kunde hända - nu måste den egna skulden bemästras och nedkämpas. En sak är dock klart: klassförrädaren Fredrik Reinfeldt är inte oskyldig. Agamemnons förbannelse utgår från historien om Agamemnon, härföraren som fastnar med sina män i stiltje.
För att få vind i seglen uppmanar gudarna honom att offra sin dotter Ifigenia. I Christina Ouzounidis pjäs har gudarnas vilja överförts till manlighetsideal och familjeprinciper. Den handlar om en fars febrila försök att befria
sig från skulden till sin dotters död. Pjäserna undersöker tidlösa mänskliga beteenden och konflikter, som kan relateras till det våld vi känner igen
idag, men lika väl till det våld som vi känner genom historien.

Regi och i rollerna: Fredrik Gunnarson
Scenografi och kostym: Daniel Åkerström-Steen
Ljus: Sven-Erik Andersson


ONÖDIGA MÄNNISKOR
Av Reko Lundán

Premiär på Studion 17 november 2009

En mans heder, fy satan! Möt det gifta paret Kari och Tuula. Kari har just blivit arbetslös och det går ut över Tuula. Framtiden ser mörk ut. Deras vänner Petri och Sonja ser att Kari och Tuula har det allt sämre i sitt äktenskap. De försöker hjälpa till
men deras försök riskerar att göra problemen än värre. Med svart humor och dräpande repliker ställs fördomarna om den finske mannen på sin spets.

Regi: Tatu Hämäläinen (praktikant från Dramatiska Institutet)


CARMEN - ETT KAMMARSPEL OM KÄRLEK
Av Kajsa Giertz och Marina Steinmo, fritt efter Georges Bizet

Urpremiär på Intiman 28 november 2009
"För om jag älskar dig, så flyr du mig, men älskar jag så akta dig!"

Habaneran ur Carmen
Det här är en historia från en tid och en plats där solen sken varmare, underhållningen var farligare, där kvinnor tog för sig eller gav efter eller gav upp och där kniven aldrig var långt borta. Men evigt är det som människan vacklar mellan - att slänga alla hämmande känslor av plikt och ansvar och kasta sig ut i en drömlik virvel av passion. Eller gå till jobbet, gifta sig klokt och vårda sin mammas goda tanke om ens karaktär.

Det här är Carmen som dansteaterföreställning. En under-huden-studie av operornas opera. En operett med tragiskt slut.

Kajsa Giertz och Marina Steinmo
Regi och koreografi: Kajsa Giertz
Text: Marina Steinmo
Scenografi, kostym och ljus: Sven Dahlberg
Musikarrangemang: Anders Ortman
Mask: Siv Nyholm

I rollerna: Tom Ahlsell, Sara Ekman, Lindy Larsson, Mattias Linderoth, Cecilia Lindqvist, Marianne Mörck.


LORANGA, MASARIN OCH DARTANJANG
Av Barbro Lindgren, i dramatisering av Mats Kjelbye

Urpremiär på Hipp 5 december 2009
Familjeföreställning för alla över 7 år

Välkommen hem till Loranga, Masarin och Dartanjang. Förmodligen är det inte bara du som kommer på besök. Arga gubben brukar komma förbi en sväng. Och kanske tjuven Gustav om han får permission från fängelset. Och så en tant som väldigt gärna vill sälja korv. Gillar du korv? Du får vara beredd på att ta det litet som det är. Ja, det är nog lite stökigt. Loranga, Masarin och Dartanjang har kul nästan jämt. Och är det inte kul sätter Loranga på lite skön musik eller släpper in lite tigrar. Gillar du tigrar? Alla är välkomna och, ja, vi får väl se vad som händer...

Regi: Ada Berger
Scenografi och kostym: Daniel Åkerström-Steen
Ljus: Mats Öhlin
Mask: Mattias Tobiasson och Åsa Trulsson

I rollerna: Li Brådhe, Susanne Karlsson, Bashkim Neziraj, Erik Olsson, Magnus Schmitz, Clas Göran Söllgård.


RAMPFEBER
Av Michael Frayn

Premiär på Hipp 26 februari 2010

Ett turnerande teatersällskap repeterar sin hyfsat usla fars. Det är nypremiär samma kväll och regissören balanserar på sammanbrottets rand, samtidigt som delar av ensemblen sölar och slappar i tron att det bara är ett
genrep. Pjäsen blir en katastrof, men verkligheten i kulisserna är ännu värre. Pengar står på spel, en tallrik med sardiner cirkulerar och svartsjukan sprider sig som en löpeld. Michael Frayns prisbelönta Rampfeber sägs vara en av tidernas roligaste pjäser. Den kallas farsernas fars och spelade för fulla hus i Londons West End under många år.

Översättning: Johan Huldt
Regi: Adde Malmberg
Scenografi och kostym: Hansson Sjöberg
Ljus: Torsten Dahn
Mask: Agneta von Gegerfelt

I rollerna: Tom Ahlsell, Siw Erixon, Josefin Iziamo, Mattias Linderoth, Cecilia Lindqvist, Stefan Marling, Lars-
Göran Ragnarsson, Sandra Stojiljkovic, Henrik Svalander.


ALL WE NEED IS LOVE
Urpremiär på Intiman 5 mars 2010

Sex killar, sex liv och lika många berättelser.
Vi möter sex killar i Malmö som berättar om kärleken. Några har ingen aning om vad kärlek egentligen är, en söker förälskelsen på nätet, en är rädd för sina känslor, en har blivit kallad bög sedan barnsben och för någon blir kärleken en våldsam upplevelse. En föreställning om sex Malmöbors upplevelser av kärleken. Deras berättelser är sammanställda av Ronny Danielsson.

Regi: Ronny Danielsson
Koreografi: Roger Lybeck
Scenografi och kostym: Karin Ragnarsson
Ljus: Sven-Erik Andersson

I rollerna: Göran Dyrssen, Lindy Larsson, Kenneth Milldoff, Bashkim Neziraj, Magnus Schmitz, Mårten Svedberg


MÅSEN
Av Anton Tjechov

Premiär på Hipp 26 mars 2010

"Hon älskar teatern, hon tror att hon tjänar mänskligheten, den heliga konsten, men jag tycker att teatern i dag är bara slentrian och klichéer."
Konstantin i Måsen Tjechovs älskade klassiker kretsar kring den firade skådespelerskan Arkadina, hennes son Konstantin och hans stora förälskelse Nina. Runt dem finns ett helt menageri av figurer: författaren Trigorin, som hellre metar än skriver, läkaren Dorn som har ett tafatt förhållande med förvaltarens fru, den klumpige skolläraren som är förälskad i förvaltarens dotter Masja, som i sin tur är förälskad i Konstantin, och så vidare i nästan all oändlighet. En riktig kärlekskarusell med andra ord.

Regi: Anna Pettersson


2009-05-07

 

Källa: Malmö stadsteater

 

 

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007