Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Så blev 2008 i Skåne

 

BOLAGSDAG. För andra året i rad arrangerade Region Skåne i förra veckan en särskild bolagsdag på Malmö opera, med sina hel- och delägda bolag istället för att hålla separata bolagsstämmor. På kultursidan meddelade Skånes dansteater att man under 2008 ökat sin verksamhet på alla fronter; produktion, gästspel, kringaktiviteter och uthyrningar. Skånes Dansteater är idag landets största fristående dansinstitution, som tillsammans med Scottish Dance Theatre, Icelandic Dance Company, Carte Blanche och Tanz NordWes har bildat det nordeuropeiska nätverket RepNet. I höst kommer ensemblen utökas med dansare från Vietnam.

Skånes Dansteater har just summerat förra årets verksamhet. Här syns koreografen Hofesh Shechters lekfulla stycke Berlin.

FOTO: ANNA DIEHL

Malmö opera grill

Med en ny grillklubb hoppas Malmö opera locka en ny publik.

FOTO:MALMÖ OPERA

Fäktare på intåg

Event in Skåne är ett annat av regionens bolag som marknadsför Skåne som en ledande eventregion. Under 2008 värvade bolaget event som handbolls-VM och scouternas världsjamboree 2011. I regionen är det inom det närmaste aktuellt med stora evenemang som Uefa U-21 i fotboll och den årliga internationella fäkttävlingen i Ystad i mitten av juni. Till det sistnämnda hoppas bolaget på 200 fäktare från 10-15 länder.

 

Mindre operapublik

Alla regionens evenemang har inte fullt ut lyckats attrahera publiken. För sorgebarnet Malmö opera visade årsredovisningen att åtminstone publiktillströmningen och publikintäkterna för produktionerna på stora scenen hade nått budget, mycket tack vare framgångarna med Jesus Christ Superstar. Även Salome, La Sonnambula,Aida och La Traviata gick något bättre än förväntat, men Zorba, Faust och Death and the Maiden gick sämre än man trott på operan.

   För den största arbetsinsatsen och den största investeringen, 1,2 miljoner, står det nya biljettsystemet. Enligt operan har man nu mycket bättre ”back office”-funktioner och kan mot publiken ”skapa ett helt annat utbud, differentiera, paketera och segmentera”. För publiken ska det nu med det nya systemet vara enklare att via webben ta del av utbudet och köpa biljetter.

   Operans kostnader 2008 blev, som eventnews rapporterat om tidigare, nästan fyra miljoner dyrare än förväntat. Ledningen

sätter sin tilltro till regeringen som utreder om dagens pensionssystem kan förändras. Dessutom tror man att utvecklingsarbetet som ligger bakom en del av kostnaderna ska generera intäkter under de kommande åren. I november beslutade regionfullmäktige om ett aktieägartillskott om 20 miljoner kronor för att säkerställa genomförandet av ett oförändrat kulturutbud under detta och nästa år. Pengarna fördelas 9 miljoner i år och 11 miljoner 2010, då också Malmö stad förväntas tillföra sin andel, på cirka 2,2 miljoner.

 

Allvarligt oroade revisorer

Även om operans revisionsbyrå Ernst & Young inte hittat något att anmärka på är inte alla nöjda med hur ekonomin har skötts. ”Vi ser med stor oro på att bolagets ekonomiska resultat för 2008 uppgår till hela -19 Mkr och att den negativa resultatutvecklingen sker utan tillräcklig kontroll samt att stora avvikelser ligger utanför kärnverksamheten”, skrev Region Skånes och Malmö stads lekmannarevisorer i sin granskningsrapport tidigare i vår. Revisorerna menar att operan måste anpassa kostnaderna till intäkterna och att såväl styrelse som vd har brustit i styrning, ledning, uppsikt och kontroll. Trots att operan förra året arrangerade 100 evenemang fler än de 335 som visades 2007 har publiken minskat. Succén med Ola Salo i Jesus Christ Superstar hjälpte en bit på vägen, men totalt kom bara 124 000 till operan förra året, vilket är 11 000 färre än året innan. 2009-05-25

 

LILL ERIKSSON

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007