Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Vart tar du vägen i panik?

 

SÄKERHET. Kollar du upp nödutgångarna i folkfyllda evenemangslokaler? En blinkande grön lampa i anslutning till dessa utgångar är vad den blivande doktoranden Daniel Nilsson, vid Lunds Tekniska högskola efterfrågar.

   – Det vore det bästa sättet att förmå folk att utrymma offentliga lokaler via rätt väg vid brand, säger han. Det skulle innebära att i en lokal med flera nödutgångar får publiken stå ut med mer än en blinkande grön lampa under evenemangets gång. Även om en del arrangörer kan uppfatta det här som störande vid vissa evenemang, menar brandingenjören i Lund att det behövs ett aktivt system för att kunna utrymma fler människor. Analyser av övningar och inträffade bränder visar att människor väljer bekanta utgångar framför nödutgångarna när det brinner, trots att nödutgångarna ibland ligger närmare. Därmed finns risken att utrymningen tar längre tid än den borde. Men det är inte bara skyltningen som avgör, även sociala faktorer och lokalkännedom spelar roll för vilken väg vi väljer.

2009-05-26

 

 

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007